用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地認不認為現在那套英文書太淺?
go

你地認不認為現在那套英文書太淺? [複製鏈接]

你們現在用哪套英文書?你地覺得過深,還是過淺?

另外,雖然new welcome to english 及Primary longman  express倆者是朗文出品,但你們知道new welcome to english ,還是Primary longman  express較深一些?

如果我想找一些較深的練習(中、英、數各一本)給升p.3的小朋友作為練習,有沒有甚麼好介紹?

謝。

[ 本文章最後由 patrick007 於 08-7-27 18:22 編輯 ]
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

My girl's school also uses My pals are here.
If you want something hard for your kid, let him do P.4 workbook when he is in P.3 if he can handle it.

其實我諗妳自己首先睇下自己小朋友學校用緊乜書,好似我仔仔今年9月才升小一,幼稚園k1-k2 佢地都係用longman ,k3就用咗oxford,今年去書展買一些小一習作係準備,我都要每個出版社的中英數拿來細看,然後自己慢慢選,因為我一早已經有小一的課本係手所以佢的書作基本,好似longman 的攤位我有去睇,亦選咗小一的加強版的中,英,數,佢英文科比k3 深,但數學我拎埋小一下學期都發覺好淺,因為同仔仔k3課程差不多,中文就上學期大部本都係仔仔k3已經學了......所以深與淺都要跟番課程來作比較。我自己就係這樣為仔仔作小一準備。

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-27 22:25 編輯 ]

new welcome to english 係 longman 系列中最淺的 version.
Longman express 係比較深的 version.

原文章由 patrick007 於 08-7-27 18:20 發表
你們現在用哪套英文書?你地覺得過深,還是過淺?

另外,雖然new welcome to english 及Primary longman  express倆者是朗文出品,但你們知道new welcome to english ,還是Primary longman  express較深一些?

如果我想找一些較 ...

原文章由 shirley73a 於 08-7-27 19:45 發表
LONGMAN呢兩本英文書我亞囝之前都用過....比較過..

LONGMAN EXPRESS呢本會深d...不過未去到最深..

我亞囝而家間學校係用MY PALS ARE HERE的...以我所知..呢本書應該係小學之中最深的了...唔知啱唔啱呢??!!:surpris ...

其實我有一本MY PALS ARE HERE (1A),但書中vocabulary過淺,很多詞彙在幼稚園已學過了!不知道3A冊會否像1A冊一樣淺?會否學一些較深的生詞?可否舉例?謝。

原文章由 tingchichi 於 08-7-27 22:47 發表
new welcome to english 係 longman 系列中最淺的 version.
Longman express 係比較深的 version.

我認為這套書(primary longman express) ignore了閱讀部分~過份重sentence structure,每課有一句要學生熟讀,像背「金句」般。

以我所知,朗文除左New Welcome to English、Longmon Express,仲有一本叫Welcome to English。

反而我覺得Longman Express比較淺,最深係Welcom to English,但都好睇間學校點用呢本書,同埋會教d咩野。而家d學校除左做英文書果本作業外,仲會自製工作紙。我曾經見過同區2間都係用Longman Express既小學,一間d課程就好淺,大部份學生都掌握到內容,而另一間就深好多,小一已經要做Prove-reading,寫問答,好得人驚!

至於My Pal,以我所知係星加坡用書,係香港小學普及英文教科書中最深既!!小六果d作業,真係英文程度差d都唔會識做!

原文章由 rat 於 08-7-27 22:24 發表
其實我諗妳自己首先睇下自己小朋友學校用緊乜書,好似我仔仔今年9月才升小一,幼稚園k1-k2 佢地都係用longman ,k3就用咗oxford,今年去書展買一些小一習作係準備,我都要每個出版社的中英數拿來細看,然後自己慢慢選,因為我一早 ...

我自己小朋友其實是用longman primary express 。不過我認為這套書所教授的內容很多已經學識了。因此,希望找一些新教材,令他在英文科上得到進一步的發展,為他將來建造一個良好的基礎!

原文章由 patrick007 於 08-7-27 23:19 發表

其實我有一本MY PALS ARE HERE (1A),但書中vocabulary過淺,很多詞彙在幼稚園已學過了!不知道3A冊會否像1A冊一樣淺?會否學一些較深的生詞?可否舉例?謝。 ...

我見過小三下學期果本,我覺得d字深啊~

但其實都要睇小朋友學開既英文係點樣。而家幼稚園/幼兒園既課程好參差,有d好淺,有d就學定小一、二既野,所以如果小朋友一路都學好英文,My Pals唔會難到佢~

原文章由 patrick007 於 08-7-27 23:27 發表

我自己小朋友其實是用longman primary express 。不過我認為這套書所教授的內容很多已經學識了。因此,希望找一些新教材,令他在英文科上得到進一步的發展,為他將來建造一個良好的基礎! ...

我幾鍾意「學友社」既出品,貪佢唔花巧~
而家有好多坊間習作都太重視版面,內容唔係咁實際

不過學友社既習作有一個問題,就係校對;佢有時出d題目怪怪地,買果時真係要睇清楚內容。

另外,longman出既一本練習都叫好,好似叫"New Longman English"(唔多肯定),好多書局都有得賣,大眾書局一定有!佢分晒Topic去做練習,上下冊涵蓋晒成個全年課程,深淺度適中,質量保證,媽媽們考慮一下。

另一本好似叫"樂思26周英文"都唔錯,按部就班咁做練習,學文法之餘又有生字學,我覺得幾好。

原文章由 cam_KeesBG 於 08-7-27 23:24 發表
以我所知,朗文除左New Welcome to English、Longmon Express,仲有一本叫Welcome to English。

反而我覺得Longman Express比較淺,最深係Welcom to English,但都好睇間學校點用呢本書,同埋會教d咩野。而家d學校除左做英文書 ...

我知道有本Welcome to English,這書的結構都有些像Longmon Express,每課有個短story~我總感覺LONGMAN是忽視閱讀部份!

至於課程的深淺,我問了其中一位老師,他說不會把課程調得淺,而且可稱得上是深,因為學校不希望學生自欺欺人,要學生自己清楚自己的水平。可能亦因此,其學校的TSA成績絕對見得人,真的不俗!

而My Pal,我真的要看看,因為我只有1A,沒有看過其他冊的程度去到那裡!

How about Oxford New Magic? It seems that this textbook is not so common (compared with Longmon). Anyone know its standard?

原文章由 cam_KeesBG 於 08-7-27 23:34 發表

我幾鍾意「學友社」既出品,貪佢唔花巧~
而家有好多坊間習作都太重視版面,內容唔係咁實際

不過學友社既習作有一個問題,就係校對;佢有時出d題目怪怪地,買果時真係要睇清楚內容。

另外,longman出既一本練習都叫好,好似叫"New  ...

我選擇練習會先看出版社。因為早前新聞曾說一些不太出名的出版社,會教錯人,所以我會對大規模的出版社較有信心!

「學友社」既出品,我都有買過了。雖然題目充足,但是內容好像不太貼近TEXTBOOK的內容。其實我有時也會自行擬題,則比較貼近TEXTBOOK和學校考試的模式。

至於"New Longman English及"樂思26周英文",我遲些要到書局看看!However,謝謝你提供意見!

Dear all,
小兒小一用"magic",我覺得不深ok la,小兒暫時無問題,但小二轉用longman express.
kiukiuleung

原文章由 patrick007 於 08-7-27 23:41 發表

我知道有本Welcome to English,這書的結構都有些像Longmon Express,每課有個短story~我總感覺LONGMAN是忽視閱讀部份!

至於課程的深淺,我問了其中一位老師,他說不會把課程調得淺,而且可稱得上是深,因為學校不希望學生自欺 ...

我都幾贊同你既講法~

longman重視文法多d,用longman書既學生多數文法會鞏固d,當然都要視乎佢吸收幾多啦!

講真果句,我寧願個小朋友多睇英文課外書/雜誌,好過睇課文,一來可以update佢既常識,二來可以按佢既興趣黎選擇,買住本故事書/雜誌同佢一齊睇當親子活動,總好過羅本教科書同佢睇,至少佢會少左d抗拒,有趣好多~

學校老師講既可以當係參考,程度深淺要睇整體香港學校、本區及小朋友本身既英文程度而言。正如被視為較差既學校可以出到成績好既學生,反正banding高既學校可會有學生既英文程度係目不識丁~

至於My Pals,我個人就覺得深;但如果爸爸、媽媽們一直重視小朋友既英文培育,應該唔會有太大問題。

如果你覺得都係唔足夠,可以考慮用d外國出版既書/習作,風格、用字同題材有別於港產(我唔係話港產唔好),大都比較funny,但又會學到好多一般學校學唔到既野,例如地理、科學,呢d內容基本上香港學校課程隻字不提。

原文章由 patrick007 於 08-7-27 23:53 發表

我選擇練習會先看出版社。因為早前新聞曾說一些不太出名的出版社,會教錯人,所以我會對大規模的出版社較有信心!

「學友社」既出品,我都有買過了。雖然題目充足,但是內容好像不太貼近TEXTBOOK的內容。其實我有時也會自行 ...

唔洗客氣~

我成日都會買練習,已習慣得閒去書局睇練習~

我個人認為,買練習時要睇清楚入面既內容,有時大出版社都會"失手"~

學友社會好多唔同既練習, 一定要睇清楚, 唔係本本都好~ 唔同科目用唔同出版社既練習, 或幾本互相補足, 唔一定會做晒成本~

原文章由 kiukiuleung 於 08-7-27 23:56 發表
Dear all,
小兒小一用"magic",我覺得不深ok la,小兒暫時無問題,但小二轉用longman express.
kiukiuleung

我覺得Magic深啊~

可能小一、二分歧唔太大, 但一上到小三就睇到好唔同~

係初小階段我唔認為不停做exercise對英文有幫助,
最緊要睇多d書, 增加詞彙

原文章由 cam_KeesBG 於 08-7-28 00:11 發表

唔洗客氣~

我成日都會買練習,已習慣得閒去書局睇練習~

我個人認為,買練習時要睇清楚入面既內容,有時大出版社都會"失手"~

學友社會好多唔同既練習, 一定要睇清楚, 唔係本本都好~ 唔同科目用唔同出版社既練習, 或幾本互 ...

原文章由 鳳梨 於 08-7-28 00:26 發表
係初小階段我唔認為不停做exercise對英文有幫助,
最緊要睇多d書, 增加詞彙

我認同~

但現實係...要為小朋友考試成績著想, 尤其係小一、二~
好多小朋友都唔係唔識, 而係唔習慣做題.....@@"

有時候, 都要向現實低頭~ 唯有平衡一下, 做下睇下書~
‹ 上一主題|下一主題