用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱到極,可否幫忙?
go

煩惱到極,可否幫忙? [複製鏈接]

你好~
大家可否俾d意見~
我只想我仔可以愉快學習?
應該揀邊間小學~
本人住np~
我唔想小朋友做好多功課.做到冇時間
做其他野~?
thx
   0    0    0    0
My dear baby--- Issac

np~ = North Point...........Right?

是呀!!!
真係好煩~
有時諗住讀循道算啦~
有d人都話幾好~
但又心思思想揀間好d~
煩c~~~~~~~~~~~~~
請幫幫手~~~!!

醒目開學勳章 王國長老

東區有港同, 培僑, 漢華, 都係主張愉快學習的, 你可以無留下
聽講官小程度都唔會太深wor.......
原文章由 issac 於 08-8-1 12:02 AM 發表
你好~
大家可否俾d意見~
我只想我仔可以愉快學習?
應該揀邊間小學~
本人住np~
我唔想小朋友做好多功課.做到冇時間
做其他野~?
thx

多謝你呀~~

summichalle
不明白問題,唔做多D功課,又要好學校>>>>
因為我唔認為好ge學校=要做好多功課!!!!!!!
其實我想揀間小朋友可以開心地學習ge學校,
但又想佢地要真係學到野~難道我咁諗係奢想?
我想知香港有冇呢d學校?

有!
不過,個D學校只系少功課,但就要學生做其它野,好似體育/藝術{音樂}/專題研習等,尤其要睇多D課外書(中文同英文),都唔會好得閒,如果小朋友ENJOY個活動0既,都覺得好開心,如果佢都唔中意,咁就一樣咁辛苦.
系北角其實好多呢類學校架,你可以入政府網頁,睇下學校0既背景和資料,就會知道佢0既教學方法.
另外,你可以留意一下國際學校(不過$要多多),通常都會系呢類學校:活動多,家課少,背默少,學生自由,上學輕鬆,教學亦會生動有趣.很多家長唔想小朋友系傳統學校讀書,就系唔想佢地壓力大,國際學校最大優點系,學生唔使統考,零壓力,而佢地0既自由度同獨立性都好強!

[ 本文章最後由 venuscc 於 08-8-6 14:17 編輯 ]

多謝venuscc,
我都明白針無兩頭利ge道理~
不過,有時都好貪心咁諗,會唔會有呢d
學校而係自己唔知jet....
thx~~~~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題