用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六歲驗眼
go

六歲驗眼 [複製鏈接]

請問有無好介紹呀,謝謝
   0    0    0    0

小朋友係看呢個眼科醫生陳寶珍
5歲9個月個時發現有弱視
覺得她對小朋友都幾細心...
但我覺得貴low....

回覆 #1 bill9191 的文章

Poly Vision 都唔錯, $400.

Polu U, Optometry Clinic $500

原文章由 Flying-Man 於 08-8-5 18:40 發表
Poly Vision 都唔錯, $400.

我仔初初去政府醫院睇,佢時時話隻眼前有野飛來飛去,,門診那個醫生話早產的小朋友成長會有好多問題出現只係深與淺,佢見到我仔個record 立刻寫紙比我仔返瑪麗睇,但瑪麗個醫生好惡,又多老人家,一個証我地等check 眼,等見醫生,再等滴眼藥水,再見番醫生....三個鐘,個仔仲比個醫生話佢唔合作,但佢又話我仔眼有問題,會弱視要戴眼鏡,或者遮一邊眼,當時佢得4歲半。之後去咗poly的灣仔合和診所睇,第一次係400元,之後覆診200元,d醫生對小朋友好好,我再同老公,同姑奶去再睇,都見大部份係小朋友。而且設施比政府好,我仔仔無政府那個醫生講得咁重,話仔仔眼睛敏感,眼睫毛太長有塵所以見到d黑色野,眼球血管都無問題,poly 醫生叫我地注要佢做功課光線,睇電視.....等,半年後去check,醫生仲話佢散光減咗................

[ 本文章最後由 rat 於 08-8-5 22:20 編輯 ]

唔知而家有冇加價?  預約要幾耐?

原文章由 rat 於 08-8-5 22:18 發表

我仔初初去政府醫院睇,佢時時話隻眼前有野飛來飛去,,門診那個醫生話早產的小朋友成長會有好多問題出現只係深與淺,佢見到我仔個record 立刻寫紙比我仔返瑪麗睇,但瑪麗個醫生好惡,又多老人家,一個証我地等check 眼,等見醫生, ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

肓人輔導協會, 一佰呅, 醫生又好唔晒同人迫~
自己上網CHECK , 因網址係公司, 暫時無POST
石硤尾嗰間
原文章由 bill9191 於 08-8-5 17:42 發表
請問有無好介紹呀,謝謝
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原文章由 totoro 於 08-8-6 08:21 發表
唔知而家有冇加價?  預約要幾耐?

有無加價就唔清楚,唔係好記得係4月定5月左右才同姑奶去過,第一次係400元。預約就睇妳約什麼時間,平日時間就易約d,通常星期六,日係比較多人約。

回覆 #8 rat 的文章

rat,

請問可唔可以提供聯絡資料及電話呢? 謝謝!!
囡囡媽

回覆 #1 囡囡媽 的文章

我將會同囝囝第二次check眼, 佢今年5歲, 上次check正常, 只是聽醫生見意每年做一次, 因為細個未穩定.
我都係用polyu vision, 我係去旺角信和中心個間. 應該無加價. 因為我問今次幾錢, 佢都話係$400. 電話27809660

回覆 #1 Yonniewong 的文章

Just called yesterday, they charge at HK$400.

PolyVision 幫人驗眼的只係視光師,唔係眼科醫生黎嫁!
咁我覺得如果係小朋友check度數配眼鏡都OK!!而且佢地check度數應該好準既.
但係佢地又驗青光眼,檢查眼底果D呢就....,聽過有人係道check晒成套話正常,點知後來才發現青光眼已幾好深. 如果係要檢查眼睛,都係揾眼科醫生專業D.

我朋友個仔讀SIS.之前係學校知道e間:www.hkchildvision.com
都OK.
原文章由 rat 於 08-8-5 22:18 發表

我仔初初去政府醫院睇,佢時時話隻眼前有野飛來飛去,,門診那個醫生話早產的小朋友成長會有好多問題出現只係深與淺,佢見到我仔個record 立刻寫紙比我仔返瑪麗睇,但瑪麗個醫生好惡,又多老人家,一個証我地等check 眼,等見醫生, ...

回覆 #1 seec 的文章

Polyvision都有check眼底, 所以check完會有2小時內會眼睛模糊. 會唔會個o的人無講清楚. 我都問過教協, 佢話收80蚊, 我就覺得有o的奇怪, 原來問清楚只係驗度數.

Polyvision都有check眼底, 所以check完會有2小時內會眼睛模糊. 會唔會個o的人無講清楚. 我都問過教協, 佢話收80蚊, 我就覺得有o的奇怪, 原來問清楚只係驗度數.

原文章由 Yonniewong 於 08-8-6 19:32 發表
Polyvision都有check眼底, 所以check完會有2小時內會眼睛模糊. 會唔會個o的人無講清楚. 我都問過教協, 佢話收80蚊, 我就覺得有o的奇怪, 原來問清楚只係驗度數. ...

個問題就係佢地係視光師幫人check眼底,所以check得唔準. 呢類檢查係要揾專業既眼科醫生做.
我聽果個check青光眼出事的(其實係我舊同事)就係因為果個視光師用儀器check完話佢OK,佢連眼底都check晒,一心諗住比$買個安心(佢五十幾歲).過左幾個星期覺得唔妥再去眼科醫生到check,才發現青光眼已很嚴重,損失左幾成視力已經補唔返,只有用藥令佢唔好再差.醫生還說眼底黄斑點有輕微變化,要定期觀察,教左佢一d方法自己留意住&開左d藥.兩個病之前佢地都check唔到.其實睇醫生都係五,六佰蚊到,好多眼科診所都有視光師check度數而其他專業既眼科檢查由醫生做返.Pro D!
不過如果只係小朋友check度數配眼鏡就揾視光師應該ok.年紀大就好難講.

[ 本文章最後由 seec 於 08-8-7 08:40 編輯 ]

咁就應該要聽你講揾個醫生check好o的.
咁個醫會唔會順便check度數?

醒目開學勳章

原文章由 pattyw 於 08-8-5 17:56 發表
小朋友係看呢個眼科醫生陳寶珍
5歲9個月個時發現有弱視
覺得她對小朋友都幾細心...
但我覺得貴low....

我囡遠視 , 都係睇陳寶珍, 佢除左眼科 , 都有全科和兒科, 不過係第二間診所 ,其實陳寶珍又係我地既家庭醫生 , 我未嫁已經睇佢 , 佢真係睇住我囡大......

不過佢都幾貴 , 我囡上星期先覆診 , 診金 $600 , 無藥, 好彩今次唔駛換個副眼鏡 , 唔係仲貴 , 鏡片 $900 , 鏡櫃 $380-480

[ 本文章最後由 TobiMom 於 08-8-7 18:20 編輯 ]

原文章由 Coletteli 於 08-8-5 21:19 發表
Polu U, Optometry Clinic $500

想問下$500係check d咩同要排幾耐呢

回覆 #2 TobiMom 的文章

請問陳寶珍地址係邊?淨係check眼要幾錢?

我個女在大概剛五歲時也到Poly U check過,半年後又去覆診,發覺她近視深了,話她要配眼鏡;跟著再帶她到眼科醫生check眼,眼科醫生的驗眼過程真是pro D(因Poly U那些只是視光師),會先滴眼藥水放大瞳孔才驗眼,醫生話她暫時不須配住,待小學前再驗眼一次,再決定要不要配眼鏡。

他收的診金也要$600,但我個人認為眼睛很重要,而價錢相差又不遠,找專業人士驗比較放心。
‹ 上一主題|下一主題