用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生個人八達通咭
go

學生個人八達通咭 [複製鏈接]

想請教各位, 如果小朋友到12歲後要申請的學生個人八達通咭是要否要在開學前申請的,定係一到12生日就申請得,須要d咩野文件架!吾該呀!
   0    0    0    0

原文章由 cell 於 08-8-5 21:13 發表
想請教各位, 如果小朋友到12歲後要申請的學生個人八達通咭是要否要在開學前申請的,定係一到12生日就申請得,須要d咩野文件架!吾該呀!

我記得個仔中一開學時,學校會派表格比學生,填好後自己交番去港鐵就得!

升中學校會派表。
我姪女今年升中,去註冊時學校派表填並即時交。
好似係要身份證副本。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

小朋友未足12歲前一個月就要申請的學生個人八達通,到咗12嵗就唔用得小童八達通,用咗港鐵查到會罰500元票,申請學生八達通填咗表格比返學校級印然後交返比港鐵,要一張照片、兒童証副本,要交90元八達通咭費,我女兒係4月出世所以要早D申達,唔想比港鐵罰款,九月返學學校會比申請表學生。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

請教--如果係八月出世,而七,八月學校放假如何申請呢?

用住舊果張先啦,就算申請左都冇咁快可以攞到,佢地都會叫你繼續用舊果張直至有新的。

原文章由 慧妮會員 於 08-8-6 10:06 發表
請教--如果係八月出世,而七,八月學校放假如何申請呢?

有無得網上申請架???

好像無,要經學校申請,佢地張八達通是有相的。

原文章由 hhma 於 08-8-6 10:47 發表
有無得網上申請架???

沒有網上申請, 我的女兒是今年4月足12歲便申請學生八達通, 先在港鐵索取表格, 填寫個人資料再請小學蓋印, 然後交回港鐵,附上一張照片, 兒童証副本及支付90元八達通咭費, 大約21個工作天前往金鐘站取證。

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

醒目開學勳章

原文章由 fatpanda 於 08-8-6 20:01 發表
沒有網上申請, 我的女兒是今年4月足12歲便申請學生八達通, 先在港鐵索取表格, 填寫個人資料再請小學蓋印, 然後交回港鐵,附上一張照片, 兒童証副本及支付90元八達通咭費, 大約21個工作天前往金鐘站取證。 ...

請教:是否每個港鐵站均有表格索取?

簽名被屏蔽

回覆 #11 慧妮會員 的文章

是, 任何一個港鐵站都可以索取表格.

`FaTPaNdA﹏

回覆 #12 木馬 的文章

如果透過學校遞交申請表的話, 我想應該是經學校派發證件, 因為我女兒不是經學校辦理, 所以不需要到金鐘取證.

[ 本文章最後由 fatpanda 於 08-8-6 20:30 編輯 ]

`FaTPaNdA﹏

我剛於兩星期前幫女兒申請學生身份八達通, 下星期五可取.
其實可以:
1. 自行到港鐵站取申請表(只限前地鐵站,東鐵線沒有), 現時表格是2007/08學年,有效期由1/10/200730/9/2008.
2. 填好表格, 貼上相片後需回到學校蓋印, 由於表格是2007/08學年, 故需回小學蓋校印. 暑假期間學校務是會辦公的, 可致電回所屬學校查詢.
3.費用:90元正(包括50元按金, 20元地鐵行政費, 20元八達通公司行政費, 但現時八達通公司回贈給學童,轉為儲值於卡內.)
4. 三星期後到金鐘取卡
5.一併申請臨時八達通, 費用:70元正(包括50元按金, 20元儲值), 當取正式收到學生身份八達通時即退回:
若子女已滿12, 可即申請臨時八達通, 即時享有搭港鐵(港島線及觀塘線)可約半價.

我提早申請是想孩子早些可享有優惠, 不用待開學時才申請, 到中一開學時, 只須申請續期便可.

原文章由 88muimui 於 8/6/08 11:08 AM 發表
好像無,要經學校申請,佢地張八達通是有相的。

我想問巴士又點呀
依家無巴士有無半價 ?
如果無, 豈不是小朋友要 keep 2張百達通出街 ?
申請學生百達通洗唔洗又再查家宅$

版主 醒目開學勳章

原文章由 jazzmama 於 08-8-7 10:52 發表
我想問巴士又點呀
依家無巴士有無半價 ?
搭巴士無優惠價

如果無, 豈不是小朋友要 keep 2張百達通出街 ?
用個人八達通就夠,嘟巴士小巴會自動扣成人費用,嘟港鐵就扣半價

申請學生百達通洗唔洗又再查家宅$
唔駛,好簡單架咋,填張表交學校蓋印,跟住自己去是旦一個港鐵站交表就得

簽名被屏蔽

係lor, 甘搵笨既??
甘我地以前有無半價架?

原文章由 木馬 於 08-8-7 23:01 發表

即係變相揾笨, 搭巴士學生無半價優惠, 要俾成人全費

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題