用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會主愛小學 好快開學啦~~點教好....
go

好快開學啦~~點教好.... [複製鏈接]

hi~

好快開學啦~~
今年小女升上2 級~真係有些擔心....佢完全無心機讀數學科...唉
真係唔知點教~ 在對住佢就識做,補習班都識做!偏偏返學校考試就.....唉......

上學期都好些B B A,下學期竟然係C D D仲要係全部科目都幾好最差係數學....真係唔識教!

希望有其他家長教吓我....
   0    0    0    0
mingling

數學好差!有咩辦法?

數學好差!有咩辦法?

成個暑假,做练習都做 左1個月啦仲 去返補習都係一樣.....

仲有幾日返學啦,真係令人擔心~

mingling

上二年級前應該已經背好九因歌。(是我大兒子一年級的老師教我們的。)

根據以前中學老師的教導,要讀數學讀得好的不二法門只有不斷練習,見到的題目多了,便會真的懂得自己是否明白課題的概念以及懂得運用。只有懂得運用才算是真正明白。所以大兒子的數學老師建議我們多給他們做不同的練習及題目,做得多了,大兒子的數學也好了起來。

原帖由 man_kiu 於 08-8-6 01:26 發表
hi~

好快開學啦~~
今年小女升上2 級~真係有些擔心....佢完全無心機讀數學科...唉
真係唔知點教~ 在對住佢就識做,補習班都識做!偏偏返學校考試就.....唉......

上學期都好些B B A,下學期竟然係C  ...

我小兒子去年是勉強在上學期考試前才背好的,所以測驗很低分!!!(汗顏...)

多謝你地的回覆~~~ 我都有趁暑假叫阿囡背, 佢都係勉強背晒, 但不太熟!
順序落背就記得,一抽問就 .......要諗一諗~
mingling

你好呀各位家長:

請問有無人知道<公文數>呢 間教育 中心,可唔可幫助對數學沒有興趣的小朋友?

有同學的媽媽說:可能我個囡囡因曾被同學仔笑佢數學唔叻,所以自信心下降而影響成績!!

唉....依嫁做人媽咪真係唔簡單呀!!
樣樣事都要擔心一餐~

我地以前的路就自己街出來,依嫁仔囡的路變左要幫佢地開出來~

係社會變左定係我地家長太擔心呢?
mingling

我兩個孩子都沒有上公文數,大兒子以前的數學都是7x-8x,但去年大考95以上(還是上不了龍虎榜,因為同學太厲害了)。他能進步,只花了我$5x,買了一本課外練習,一有空便叫他「操數」,但無奈但又敵我不過,於是便乖乖坐下來做。做完以後,他開始見到更多的題型,明白題目的出題傾向,更明白數學的概念,所以考試時便己累積足夠的經驗了。只要能讓他們有成功感,他們便會願意花時間去令自己做得更好,暑假時我叫他看看數學書,他已把今年上學的大部份課程自行自修了,上課老師教的,他便當複習囉。

我以前老師教,要做得好,沒有捷徑,只有「做」,但是work的。他去年的數學老師也鼓勵我們買一些課外練習給他們做啊。

原帖由 man_kiu 於 08-9-5 18:27 發表
你好呀各位家長:

請問有無人知道呢 間教育 中心,可唔可幫助對數學沒有興趣的小朋友?

有同學的媽媽說:可能我個囡囡因曾被同學仔笑佢數學唔叻,所以自信心下降而影響成績!!

唉....依嫁做人媽咪真係唔簡單呀!!
樣樣事 ...

回覆 # 的文章

多謝你的提意~我都有買各科的課外練習,一有空便叫他做~

我都是這樣諗,希望操练多些便能累積足夠的經驗!對數學產生興趣....唔會到考試才沒有信心!
現在大多購買樂x系列的課外練習如她做~你可以介紹一些課外練習給小女嗎?
mingling

原帖由 man_kiu 於 08-9-13 19:15 發表
多謝你的提意~我都有買各科的課外練習,一有空便叫他做~

我都是這樣諗,希望操练多些便能累積足夠的經驗!對數學產生興趣....唔會到考試才沒有信心!
現在大多購買樂x系列的課外練習如她做~你可以介紹一些課外 ...

英文我較多用Longman的,對於文法操練絕對有一手;
中文我用長河、課室的,
數學就記不清了,都好像是課室及樂思。

回覆 # 的文章

唔 該 晒~

近日囡囡保持日日做2篇數學练習,現在每天溫習返上課時老師教過的,回家後再做多1次!感覺上好似好些....
真係好多謝 俾過意見的家長~

希望日後再俾多意見及經驗我~

英文文法係如何操練嫁?請各位再次俾意見同經驗我好嗎?謝謝
mingling
‹ 上一主題|下一主題