用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 要交學費,大家覺得是否值得?
go

要交學費,大家覺得是否值得? [複製鏈接]

本人近日為揀學校煩惱到極~
本人都like高主教,但要交學費,
今我好掙扎,又擔心會唔會揀錯.,
又唔知自己個仔0岩唔0岩~
so,我想問間學校會唔會好多雜費,
參加課外活動是否要令收費,幾多到?
我有2個仔,不能花太多$$.
大仔現在學野,約2000/月,
加埋學費都幾"容",
細仔讀國際班又要3300/月,
so,我要諗清楚d,唔係....就算我仔讀到,
因為自己冇$$,到上小2要轉校就慘啦~
有冇媽咪可以話我知,仔仔讀高主,
1月要駛你多少$$,
好讓我有預算~!~~
感激不盡~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   0    0    0    0
My dear baby--- Issac

原文章由 issac 於 08-8-6 01:29 發表
本人近日為揀學校煩惱到極~
本人都like高主教,但要交學費,
今我好掙扎,又擔心會唔會揀錯.,
又唔知自己個仔0岩唔0岩~
so,我想問間學校會唔會好多雜費,
參加課外活動是否要令收費,幾多到?
我有2個仔,不能花太多$$.
大 ...

放心,雜費不多。課外活動不收費,只是興趣班要收費,
數百到千多元 ,自行決定參加興趣班。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

多謝你呀~nora

咁我都放心d~
但我仲想問會唔會有d活動,
話就話自行參加,但就全班都幾乎會join,
同埋,如小朋友唔join,就會自己坐埋一邊咁,
令人自尊受損~
因我朋友個女讀間kinder就係咁~
佢話根本就係"局"join
and老師會唔會勢利?我怕影響小朋友價值觀,
因我覺得呢d都好緊要~~
唔好意思,咁多問題~
多謝~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nobody would concern your family background or wealth in the school. don't worry

多謝你地~
咁我就放心
其實我唔係要我個仔好叻~
但當然要達標...
同埋,希望佢係一個好ge讀書氣氛下成長~
回想自己當年都係讀band 3 ge 學校~(少時不用功)
佢地(學校)最大ge唔好就係--(講真)大家都唔係好讀書
只係到考試時會讀,我已經係好乖..
我根本唔覺得自己有問題~!
其實好老師都一定會有!!!但身邊d人(同學)全部都不知自己係做咩
讀書只是返黎玩~!!!放假只會去看電影同卡拉ok,
果時.仲以為讀名校ge
一定係書虫(而家諗番都覺得自己百痴)
直到一次去名校參加比賽.才知道人地不是
只谷讀書讀書~仲有好多好多野~
成個學習環境都好好~才發奮鬥!!!!!
我當時真係覺得自己浪費左自己ge青春~
so我唔想我個仔咁~
我希望學校幫佢建立ge係人生目標同學習態度
而非單單係識幾多個字~
我想我呢個諗法.....高主教是否真的是我想要的學校?

口水太多......見諒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 issac 於 08-8-6 16:18 發表
多謝你呀~nora

咁我都放心d~
令人自尊受損~
and老 ...

不會有此情形出現,就算是興趣班也不會強迫學生參加。學校和
老師不會給家長很大的壓力。但學校程度較高,默書和評估很多,
學生會較辛苦。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 issac 於 08-8-6 16:18 發表
令人自尊受損~
and老 ...

放心啦!勁自由!完全無侷 join 又無侷捐錢添。
老師對個個都o甘好,無偏心。

原文章由 norakyng 於 08-8-6 23:08 發表
不會有此情形出現,就算是興趣班也不會強迫學生參加。

除左校隊 e.g. choral speaking,好似其他活動都係請人返來教架嘛,你參吾參加學校都無所謂架啦。

原文章由 norakyng 於 08-8-6 23:08 發表
但學校程度較高,默書和評估很多,學生會較辛苦。

程度較高我同意啦!我就係仲意程度高 wor ,讀到米得囉。hee hee

默書呢樣我又覺得 ok wor。好似好耐先默一次,都吾洗個個星期默書o既。個個 weekend 我同老公都帶左阿仔去玩哈哈。

我朋友仔女響免費學校讀就係逢星期幾默英文逢星期幾默中文,好似我地細個果陣甘!一開學就默添!但高主教小一就玩完一大輪先開波架 wor。

評估多我同意,仲有好多 classwork tim!但甘米好囉,分開每次考幾個 chapters,keep 住溫書,吾洗等 final exam 一次過考成本書。我細個就係甘,讀到嘔!

多謝你地d意見...
聽完你地講我就放心lu..
但而家要諗唔知入唔入到~?

原文章由 issac 於 08-8-10 16:33 發表
多謝你地d意見...
聽完你地講我就放心lu..
但而家要諗唔知入唔入到~?

good luck!  not that difficult (if you well prepared)!

是男校嗎? 男/女?

請問高主教宜家幾錢學費? website都無寫既?

请问高主教小学难不难考入,我应该怎样为我儿子做准备?、、、因本人有两个儿子,请问大儿子入到高主教,细儿子会否容易D入?麻烦各位好心妈妈给点意见,本人感激不尽!!!!!!!

原帖由 pipimom 於 08-9-12 11:07 發表
是男校嗎? 男/女?

2008已經開始收女生啦!
‹ 上一主題|下一主題