用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大角咀聖方濟書院
go

大角咀聖方濟書院 [複製鏈接]

請問這間學校在自行收生時難唔難入呀? 校風和成績如何呀? 通常全級考第幾會有機會呢?
   1    0    0    0

請問有無人可以幫幫忙呀? 謝謝

原文章由 tocan 於 08-8-8 12:00 發表
請問有無人可以幫幫忙呀? 謝謝

如果小朋友在油尖旺區是band1生就比較容易入讀。

Minicat,

想請問這間學校的校外成績、校風和師資方面好嗎? 而在油尖旺區算是名校嗎?

原文章由 minicat 於 08-8-8 12:10 發表

如果小朋友在油尖旺區是band1生就比較容易入讀。

原文章由 Sweetie_cho 於 08-8-9 21:53 發表
Minicat,

想請問這間學校的校外成績、校風和師資方面好嗎? 而在油尖旺區算是名校嗎?

油尖旺區男生升中多數都係選擇 大角咀聖方濟書院同九龍華仁書院,至於大角咀聖方濟書院校外成績就要問一問細仔同學,至於校風當然好啦!同我細仔同年升中大家在小六校內成績測不多,全級十五以內啦!佢家長首志願大角咀聖方濟,我就選左另外一間,如果問我覺唔覺得大角咀聖方濟算唔算名校,(我個人經歴及接觸)當然係名校啦!

原文章由 Rabo 於 08-8-9 23:09 發表

Hi Minicat,

請問大角咀聖方濟書院 在近年公開考試中成如何?
多謝賜教

至於公開試成績(會考)!我個人就無乜理會這些數據,但高考呢!今年都有非常好成績!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-8-10 00:41 編輯 ]

Minicat,
多謝你的回覆,咁你仔仔最後讀了那一間?
另想問聖方濟和九華那間好些呢?

原文章由 minicat 於 08-8-10 00:37 發表

油尖旺區男生升中多數都係選擇 大角咀聖方濟書院同九龍華仁書院,至於大角咀聖方濟書院校外成績就要問一問細仔同學,至於校風當然好啦!同我細仔同年升中大家在小六校內成績測不多,全級十五以內啦!佢家長首志願大角咀聖方 ...

油尖旺的band1男生通常首選九華,次選聖方濟。

原文章由 Sweetie_cho 於 08-8-10 11:36 發表
Minicat,
多謝你的回覆,咁你仔仔最後讀了那一間?
另想問聖方濟和九華那間好些呢?

兩間學校都是油尖旺區男生首選,有些家長比較愛靜一些校風,有些又比較愛一些多活動空間校風,又有些家長認為一些學校愛收多類型學生所以選一些收生要求單一少少學校,兩所都是好學校,要視乎在自行階段那一所收生條件比較適合自己小朋友,兩所學校都是油尖旺band1頭學生焦點,那一所好些??我孩子同年升中同學一樣有band1頭學生選兩所中學,但係小朋友和家長多數都受到九華校園吸引!而策畧上博一博心態,變了多些band1abc學生迫入選擇,而九華自行收生比較難觸摸!大角咀聖方濟自行收生比較易掌握,有些家長覺得自行要把握d!而選大角咀聖方濟都有好多!升中係學校選學生唔係學生選中學,所以家長首要衡量學校過往收生標準為先,學生能不能達某學校收生條件為次!用這樣方法比較好d!

Minicat,

Thanks a lot.

原文章由 minicat 於 08-8-10 21:01 發表

兩間學校都是油尖旺區男生首選,有些家長比較愛靜一些校風,有些又比較愛一些多活動空間校風,又有些家長認為一些學校愛收多類型學生所以選一些收生要求單一少少學校,兩所都是好學校,要視乎在自行階段那一所收生條件比較適 ...

謝謝你們的回覆^-^

我都覺得st.francis係好學校,d老師係用心教.

大角咀聖方濟書院

阿仔今年九月升讀這所學校,比我感覺比較樸實,雖然是名校,沒有太多出位及做作。根據以往小學同校師兄消息,這是一所比較讀書型學校,都幾多測驗。

聖芳濟比較注重讀書,課外活動少一些,而華仁則較多課外活動。
‹ 上一主題|下一主題