用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問脾氣大的bb可以怎樣教? 哪種教學方式較適合 ...
go

請問脾氣大的bb可以怎樣教? 哪種教學方式較適合 [複製鏈接]

我bb半歲, 以我觀察佢由出世開始, 都幾大脾氣
少少唔鐘意就喊, 同埋有d 怨氣 (成日抖大氣之類)
而家就少少唔鐘意就大叫, 無人理就喊
但有時玩緊玩具都喊 (玩玩具應該是開的的, 為何會喊?!
我想請教, 如果佢係較大脾氣的小朋友, 可以點樣教呢
唔知有冇經驗之談?! 謝謝
   0    0    0    0

原帖由 coupcoup 於 08-8-25 02:14 發表
我bb半歲, 以我觀察佢由出世開始, 都幾大脾氣
少少唔鐘意就喊, 同埋有d 怨氣 (成日抖大氣之類)
而家就少少唔鐘意就大叫, 無人理就喊
但有時玩緊玩具都喊 (玩玩具應該是開的的, 為何會喊?!
我想請教, 如果佢係較大脾 ...

o甘細個真係好難講,唔會說話就只能喊law,正常都會唔鐘意就喊, 除非有自殘,eg打自己、撞頭、就要小心看顧。

我提議玩一些親子大肌肉活動,eg放bb於大毛巾上,兩個大人各持毛巾兩端,幫bb蕩鞦韆;把bb舉高舉低;抱住bb轉;追波波等,當然動作要溫柔,因bb仲好細。仲有盡量教會bb爬行,很多不會爬的bb或爬得小的bb將來入學後,都有或多或少的學習障礙。同埋同他傾多d計,早d學會語言表達,希望會發少點脾氣

可以的話不要讓bb看電視,我是聽說而已!因為看tv時,bb精力無從發洩,只是呆坐望著tv,到冇電視看時癲得仲勁,雖然我不知電視對bb有何嚴重影響,但我家兩個小朋友晚上都很少看電視,試過我們大人頂不住要追看電視劇,大小b又一齊看,其實都是一小時,上床睡覺到半夜,差不多晚晚都有哭鬧,尤其是小b,因為他是很乖,平時晚上甚少喊,結果停看電視就睡的好好

至於玩玩具會喊,你們覺得好玩,但bb未必鐘意,我小朋友約7個月大時,我買了一件電子玩具,又教abc、1-5、認顏色、學形狀、好多function,我個friend都買了一樣的過自己個bb玩,不到2個月被他玩爛。但我家個件,我小朋友玩過幾次就怕左,後來個件玩具放於廚房門口,取代了家中bb欄的位置,直到我多添一小b,亞大看到小b玩個件玩具,才開始不怕它,那時都已4歲
8-)
‹ 上一主題|下一主題