用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東那間中學好?
go

港島東那間中學好? [複製鏈接]

各位姊妹,

我阿囡今年9月升小六喇...我地搬咗過o黎港島東唔係好耐, 所以唔知港島東那間中學好呀~ 好煩呀...

可唔可以俾d意見我呀~ thank you.

remark: 阿囡成績屬於band 1 啦...
   0    0    0    0
Cheers,

阿檬

1. 庇理羅氏 (女校)
2. 張祝珊
3. 中國婦女會
4. 筲箕灣官立
5. 嘉諾撒 (女校)
6. 聖馬可

小心兩間女校,因為Band 1組別女生居多,而多傾向選女校,僧多粥少下,很多派得唔好的女生,多栽在這兩間女校手上。

為什麼不考慮港島其他區的學校?

原帖由 ammon.wong 於 08-8-27 11:43 發表
各位姊妹,

我阿囡今年9月升小六喇...我地搬咗過o黎港島東唔係好耐, 所以唔知港島東那間中學好呀~ 好煩呀...

可唔可以俾d意見我呀~ thank you.

remark: 阿囡成績屬於band 1 啦... ...

家住港島東區,可以選擇其他區既咩??

原帖由 leschelems 於 08-8-27 16:54 發表
為什麼不考慮港島其他區的學校?

Cheers,

阿檬

自行分配學位階段,沒有校網限制。
原帖由 ammon.wong 於 08-8-27 21:06 發表
家住港島東區,可以選擇其他區既咩??

咁如果唔係港島東既中學, 咁又可以選擇那間中學呢?

原帖由 leschelems 於 08-8-28 11:34 發表
自行分配學位階段,沒有校網限制。
Cheers,

阿檬

派位分自選、統一甲部及乙部。

強列建議要先了解派位方式才去選校會好些。

請參看下列網頁,內有詳解派位:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=1565&langno=2

知道, 唔該晒

原帖由 wahyanpooh 於 08-8-29 09:38 發表
派位分自選、統一甲部及乙部。

強列建議要先了解派位方式才去選校會好些。

請參看下列網頁,內有詳解派位:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=1565&langno=2 ...
Cheers,

阿檬

除咗張祝珊, 還有什麼好選擇呢? thanks!
Cheers,

阿檬

原帖由 ammon.wong 於 08-9-23 11:24 發表
除咗張祝珊, 還有什麼好選擇呢? thanks!

港島 band 1 頭好中學

如果band 2 既女生, 又應怎樣排位呢? thanks!

原帖由 elbar 於 08-10-4 23:09 發表

港島 band 1 頭好中學

聖保羅男女中學 (直資)聖保祿學校 (直資)庇理羅士女子中學張祝珊英文中學

東區band 2 頭女生是否應這樣排位呢? thanks!

1. 港島民生書院
2. 金文泰中學
3. 劉永生中學
4. 寶血女子中學
5. 衛理中學
6. 顯理中學
7. 嶺南衡怡紀念中學
8. 福建中學

原帖由 MonaLeung 於 08-10-6 11:23 發表
如果band 2 既女生, 又應怎樣排位呢? thanks!

原帖由 MonaLeung 於 08-10-10 10:12 發表
東區band 2 頭女生是否應這樣排位呢? thanks!

1. 港島民生書院
2. 金文泰中學
3. 劉永生中學
4. 寶血女子中學
5. 衛理中學
6. 顯理中學
7. 嶺南衡怡紀念中學
8. 福建中學
...

港島民生書院、金文泰中學、劉永生中學、衛理中學
上列4間會有部分band 1中至尾同學揀的,所以在band 2只會剩下極少位,應該會在1st全部被揀晒,只可 以揀一間在1st,若全部填晒,等於放棄2,3,4的選擇...

福建好過顯理及嶺南,應將福建放在呢兩間前面。

Chinese Foundation Secondary School can be considered too.

補充資料..

其實民生及金文泰係Band 2還有位的機會好少,因為band 1學生一般會在統一時,將呢兩間學校放在英中之後,即第3 & 4位選擇。
而中華基金係不錯的選擇,因她是直資,要收學費,部分Band 1生不會揀她的。

wahyanpooh,

你好, 你講中我所想的,我的兒子不是尖子,但是 band one 生,只能攪珠選校,我首選張祝山, 次選會是民生,還是首選張祝山,次選中國婦女會,第三選民生呢?第二個方案會不會太進取,而會去到好後?謝謝!

原帖由 noelching39 於 08-10-11 16:57 發表
wahyanpooh,

你好, 你講中我所想的,我的兒子不是尖子,但是 band one 生,只能攪珠選校,我首選張祝山, 次選會是民生,還是首選張祝山,次選中國婦女會,第三選民生呢?第二個方案會不會太進取,而會去到好後?謝謝! ...

中國婦女會及張祝珊會在1st應該已經無晒位,盡量2選1啦,而2nd考慮聖馬可或筲官,民生放在第3都可以了。

謝謝你的解答, 但是我喜歡民生多過聖馬可和筲官, 請問微調方案會否落實,民生可否能用英文教授英語呢?

更正,是否能用英語授課呢?

原帖由 noelching39 於 08-10-11 21:52 發表
謝謝你的解答, 但是我喜歡民生多過聖馬可和筲官, 請問微調方案會否落實,民生可否能用英文教授英語呢?

今年民生都仲係中文授課,雖然吹了很耐風,話可以轉英中,但只聞樓梯響....

我真的不能理解"微調方案"部分同學英語授課如何實行?????

如果1班英3班中,係咪要出兩份試卷呢??今年係英文班成績差,下年係咪要去中文班呢???咁係中文班讀得好,又可否轉去英文班呢???

呢個政策,都係政客迫出來的,講就容易,做就好難......
‹ 上一主題|下一主題