用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 開學校車一問
go

開學校車一問 [複製鏈接]

我既仔仔今年k2,同佢報左搭校車,但我打算開學第一個星期自己湊返學,我想問有經驗既家長,唔搭校車返學要唔要通知司機? 而放學老師話即日寫手冊同佢講就ok。另外想問下你地覺得如果要50mins先返到學校同屋企,會唔會對小朋友好辛苦?同埋佢地返學後自己著外套等自理問題ok嗎?我知我好長氣,請問有人可以幫幫我好嗎?
   0    0    0    0

HI

雖然我仔仔就唔係搭學校車, 佢係搭媬姆車, 但我都知道D可以答吓你, 希望你唔會介意啦! 唔搭校車就要寫喺handbook度, 記緊寫清楚係返學定放學唔搭同日期. 另外50mins我又唔覺得太耐囉, 我仔仔放學返到屋企都要六點零五分, 要成個鐘頭都係咁搭, 佢唯有喺車度瞓攪囉, 不過我就知道校車無安全帶, 而媬姆車就有, 所以瞓攪都安全少少, 至於你話自理問題, 我覺得一D都唔使擔心, 佢著唔到老師自然會幫佢教佢, 同埋你都要多D同仔仔講若凍就要攞外套出嚟著, 著唔到可以同老師講, 又或者你同仔仔返學時同老師講聲, 老師就會多留意, 唔使太過擔心... relax...relax

原帖由 koongmum 於 08-9-1 17:54 發表
我既仔仔今年k2,同佢報左搭校車,但我打算開學第一個星期自己湊返學,我想問有經驗既家長,唔搭校車返學要唔要通知司機? 而放學老師話即日寫手冊同佢講就ok。另外想問下你地覺得如果要50mins先返到學校同屋企,會唔會對小朋友 ...

多謝你的分享,我聽日會比佢搭,可能k1係由自己湊,所以有d緊張,其實我都係想佢試下獨立d,我會放鬆d。
‹ 上一主題|下一主題