用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 i 位老師的工作
go

i 位老師的工作 [複製鏈接]

我個仔今年入i位, 今日我問老師幾時開始training比亞仔, 佢話未得, 真係有d失望, 佢話要先照顧n1新仔, 到底兼收老師日常工作同責任佢咩? 係唔係間間唔同?
   0    0    0    0

Penny,

不要失望,N1新小朋友真的要加倍人手協助,I位老師除負責6位兼收小朋友的學習外,就是要通校走,協助各班運作順暢.

9月份主要是做評估及安排見冶療師,要先做評估才可設計新課程及目標。多了新同學,孩子也要時間適應。不用急呀!

原帖由 penny_li 於 08-9-1 23:12 發表
我個仔今年入i位, 今日我問老師幾時開始training比亞仔, 佢話未得, 真係有d失望, 佢話要先照顧n1新仔, 到底兼收老師日常工作同責任佢咩? 係唔係間間唔同? ...

覆﹕i位老師的工作

Penny ﹕
ZAZA 講得啱架!我以前由正常到嚴重弱能都做過,而混合中心都做過,i 位老師係新學年一般都需要先協助n1 仔適應,待校內運作暢順後,才方便逐步同 i 仔做評估。
完成評估後,再為 i 仔度身做適合他們個別需要的課程,務求令他們可以更平均地發展及拉近與一般小朋友的距離,如果家長能配合 i位老師的步伐,咁樣,就可以事半功倍。
記住!正所謂一分耕耘、一分收獲!好坦白,我個女有【重金屬症】,初期自己同佢做評估時,已經發覺有問題,仲同醫生爭辯過,最後,證實有貧血 (3個月大時) ,至10個月大就證實係【重金屬症】,一路由自已跟進,都唔知流過幾多血淚,最擔心係自己教 i 仔,自己嗰個一入就入特殊中心;但係,而家人家就唔多覺佢有事,呢啲就係收穫!唔同你講啦!校車到啦!要接放學啦!得閒再傾啦!拜拜!

多謝妳回覆, 令我放心多d, 但有少問題, 個次評估中心個醫生話i位老係社署請返來, 專照顧這些小朋友, 是不應做其他野, 對的嗎?

原帖由 cattejim 於 08-9-5 12:17 發表
Penny ﹕
ZAZA 講得啱架!我以前由正常到嚴重弱能都做過,而混合中心都做過,i 位老師係新學年一般都需要先協助n1 仔適應,待校內運作暢順後,才方便逐步同 i 仔做評估。
完成評估後,再為 i 仔度身做適合他們個別需要的課程,務求令 ...

RE﹕覆﹕i 位老師的工作

Penny ﹕
評估中心個醫生講得啱,正常情況之下就係咁,但係,全校始終係一個 Team Work,當有問題出現的時候,往往大家也需要「守望相助」、「互補長短」;最重要係對班 i 仔唔好有太大的影響,所以, i 位老師要盡量善用、調配時間嚟同班仔上堂,盡量要每日都上到堂;其實,n 年前已經開始鼓吹將 i 仔混合正常組中,就係想班仔可以有多啲正常嘅學習刺激 (全面性地) ,所以,班主任亦需要學習、正視、承擔和貫徹「融合教育」的意義!這就是團隊精神了!

人,總係有自私嘅一面,我亦唔例外,我做 i 位老師時亦唔太想入組幫咁多,但係,回想吓當自己請假時,班主任嘅工作壓力又大 D 時,班老師平時又好合作咁同我協調係課室內幫班 i 仔時,咁!互補一吓都應份嘅!

係呢!亞仔 / 女個情況係點呢?!醫生話相差幾多?!記住!一個好嘅開始係非常重要嘅!開始咗就要堅持、努力,一路上一定有困難重重,唔緊要,身邊重有人同你共同風雨,我都會支持你!我哋係朋友嚟架嘛,係咪!
Catte

亞仔3歲, 言語1月時評估得一歲, 完全唔聽見佢講野, 在等i位期間, 我地同佢做私人言語治療, 個個星期到去, 同做家居訓練, 主要訓練專注力同安座, 加上佢有返n1, 好快佢開始講野, 現在言語大約2歲, 努力向2 1/2 歲出發, 但i位老話唔擔心言語, 返而擔心佢固執同脾氣. 都希望入i位後會慢慢消失啦!

原帖由 cattejim 於 08-9-5 20:22 發表
Penny ﹕
評估中心個醫生講得啱,正常情況之下就係咁,但係,全校始終係一個 Team Work,當有問題出現的時候,往往大家也需要「守望相助」、「互補長短」;最重要係對班 i 仔唔好有太大的影響,所以, i 位老師要盡量善用、調配時間嚟 ...

Penny﹕
如果亞仔現正3歲,而言語表達正朝向2 1/2歲出發,且有進步的表現,這是一個好的表現!那麼,他的言語表達方面現正達至甚麼階段呢?!其他各方面的發展表現又如何?(自理、大肌肉、小肌肉、情緒、社交和智能等)
由於語言發展是貫通每一個發展範疇的,所以,如要改善他的脾氣,首先就要使他知道別人是明白他要表達的是甚麼?!有被認同、肯定的感覺;再加上要學習要如何用正面的方法去「表達」出來,這便是最基本要學的。(多去公園玩==>放吓電,同玩泥膠==>發溾吓都唔錯架!)
小女當年同(妳)亞囝一樣,所以,我哋要出動所有身體語言加埋「帶亞媽去指俾我睇啦!」,在家中我要同佢做好多語言方面的訓練,學習發音、建立正確的社交溝通方法和宣洩情緒的方法等,否則,我哋跟本無法溝通到!(好彩自己做過呢行,唔係都唔知點同佢做咁多家居訓練!)
加埋佢嘅平衡力、肌肉張力同耐力都有問題,週不時行行吓都會好容易跌倒,試過跌到 1/ 2塊面都花晒,碌落樓梯都試過 2 次;所以,係 2 歲班番學前,要成日同佢去圖書館睇書同去公園玩,以求多d語言同肌能刺激。
記住!成日要同佢傾多d 計,因為,妳係佢最好、最密切又廉價嘅資源,【亞媽牌】「愛心」係源源不絕嘅,就算俾佢激到彈吓彈吓咁,疑得「喎」佢兩鎚(得個講)都好!見到佢有進步又笑到鬼咁甜,亞媽!睇妳點頂?!仲點舍得 anger 呀?!不過,錫還錫,千祈咪俾佢摸到妳嘅底線同【心太軟】,否則,做起訓練時就會有問題出現架啦!嘩!講到口水都流晒出嚟,就嚟浸嚫妳啦!係咁先啦,拜拜!努力呀!人哋亞媽!我支持妳!

真係好多謝妳意見及鼓勵, 初時好唔辛苦, 亞仔返學時間同我返工一樣甘長, 日日放完工, 仲要做訓練, 我知佢好辛苦, 到現在已成習慣, 又見進步, 都好開心, 自理, 大小肌佢OK, 情緒和社交D, 我地成日周圍同佢去, 等佢接觸唔同小朋友, 盡量見多D, 不過點解宣洩情緒會好D?

原帖由 cattejim 於 08-9-9 10:26 發表
Penny﹕
如果亞仔現正3歲,而言語表達正朝向2 1/2歲出發,且有進步的表現,這是一個好的表現!那麼,他的言語表達方面現正達至甚麼階段呢?!其他各方面的發展表現又如何?(自理、大肌肉、小肌肉、情緒、社交和智能等)
由於語言發展是 ...

Penny﹕
如果我哋有嘢唔開心、好嬲,會搵人傾吓計、鬧吓人、狂食嘢、做運動.......,總言之各施己法。但係,佢地咁細,就唔識好似我哋咁諗啦!

正所謂﹕【講妳又唔聽,聽妳又唔明,明妳又未必理我】,就好似啞巴咁,試問又聾、又盲、又啞,大家溝通唔到,妳話佢掹唔掹呀?咁撹法,無脾氣嗰個都唔係細路囉!所以,以前我哋 d 講唔到嘢嘅女通常都係掹d 架!

Catte

Hi, Catte,

甘妳個女固執嗎? 妳點訓練固執呢? 我成日特意阻止佢, 但係佢會提好耐, 有時又會哭, 但順佢意, 就會好開心, 另外學校每星期有兩堂英文堂, 會唔會令佢言語更加亂?

其實係這裡真係學到好多野, 有時上堂都未必知

妳個女現在點樣?

penny

原帖由 cattejim 於 08-9-9 20:07 發表
Penny﹕
如果我哋有嘢唔開心、好嬲,會搵人傾吓計、鬧吓人、狂食嘢、做運動.......,總言之各施己法。但係,佢地咁細,就唔識好似我哋咁諗啦!

正所謂﹕【講妳又唔聽,聽妳又唔明,明妳又未必理我】,就好似啞巴咁,試問又聾、 ...

唏!大小姐就有性格囉!
佢會同妳玩 (喊) 足兩粒鐘+發瘋 ;有時唔想見到妳,就會par 係地吓喊,一陣妳就會見到地吓有一堆「混合物」(眼淚+鼻涕+小便),間唔中佢仲會偷望吓妳有咩反應;條氣唔順嘅話,就會打我嚟發洩;每次喊完之後,我都會俾人鬧,點解?因為大小姐把聲喊到拆晒,d 人只知佢好可憐,邊個會知  d 分貝有幾高呀!!有時見到隔離屋又會俾人話﹕「個仔話又聽到 xx 噚/晚喊到好大聲喎!做 mu 成日攪到佢喊成咁呀?!」唔知嘅真係以為我係呀【紅姐】呀!(後母也!)

點做?每次、每事都會同佢講明媽媽唔開心  xx 做咗 d mu 嘢,等佢要清楚、明白,否則,發洩完兩粒鐘都唔知自己衰咗 d mu 就冇姑姑兼晒氣啦!如果佢要堅持,就「由她吧!」我仲要裝做唔 angey 咁,係度睇電視、食吓嘢咁,間唔中就俾番個下台階佢,問吓「唔知 xx /個小朋友乖返未呀?!」如果佢唔理我就「大家繼續做戲」,知衰嘅話就同佢傾返計,氹番吓佢,但一定要先俾佢知番頭先衰過 d mu 同應該要點做喎!如果唔係!做完場「大龍鳳」都冇用!當佢大 d 時,就俾條巾巾佢,要佢幫手抹番「灘嘢」,等佢知道要有責任承擔嘅感覺,唔係喊完就算數!

如果佢打我,就俾個 / 樣佢睇,仲要用小小力捉住佢隻手仔同佢講,俾佢知你唔開心 / 有幾唔開心,如有需要就 Time out 佢,如請佢坐係「登仔」度冇得玩或做任何嘢,冷靜吓先!直至佢乖番或者想同媽媽傾計先啦!同樣,一定要俾佢知係衰咗 d mu 嘢?最最重要係點罰 / 玩嘢都好,佢一定要係你視線範圍同確保安全性!乖番嘅就要錫番佢、攬吓佢,等佢條氣又順吓、開心吓!

其實,罰係罰唔好嘅行為 (不理想行為),最重要係同時要【建立理想行為】同埋因而得到嘅【開心、溫暖】感覺,所以,平時不防多做【福爾摩斯】,細微地發掘佢多 d 叻叻、被欣賞嘅嘢,多加讚賞、鼓勵、多攬攬、多錫錫,知道佢自己叻叻 d mu 嘢,妳估佢想得到 d mu 嘢感覺呀?

中咗!係人都想俾人錫錫架啦!咁樣,佢就會漸漸建立多咗 d 好行為出嚟架啦!佢仲細,感覺係好直接又善忘嘅,所以,妳識做啦!呀媽!辛苦妳啦! 努力努力!

Catte

我都明白真係一件好辛苦工作, 難得妳仲可以形容得甘有趣, 無甘上下eq都做到, 老實講, 我都知成日話唔好打, 唔好發牌四俾佢見到, 但真係好難, 好難, 有時忍無可忍都會做左, 我開始明白d老左亞媽, 點解甘煩, 更係啦! 佢地細個要甘樣教方, 一樣講幾十次, 我有時覺得好煩, 加加埋埋到我老左. 又慣左係甘講, 真係唔甘想.......我會有幾煩

原帖由 cattejim 於 08-9-11 15:29 發表
唏!大小姐就有性格囉!
佢會同妳玩 (喊) 足兩粒鐘+發瘋 ;有時唔想見到妳,就會par 係地吓喊,一陣妳就會見到地吓有一堆「混合物」(眼淚+鼻涕+小便),間唔中佢仲會偷望吓妳有咩反應;條氣唔順嘅話,就會打我嚟發洩;每次喊完 ...

what is i位
‹ 上一主題|下一主題