用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地小朋友幾大考grade 2 鋼琴?
go

你地小朋友幾大考grade 2 鋼琴? [複製鏈接]

6yrs會唔會太細?

老師叫我女 (6yrs)考,但係我覺得好似大d考會好d.....

請指教.
   0    0    0    0
Pretty Princess Petite Prince

她學了幾耐琴?

醒目開學勳章 王國長老

如果小朋友細細個學, 通常都係around小1,2考的
我女未夠4歲學, 7歲考到2級
原帖由 PaPa 於 08-9-3 02:10 PM 發表
她學了幾耐琴?

佢3yrs左右響tom lee學, 跟住搵姐姐上門學左年幾到.
Pretty Princess Petite Prince

原帖由 $$$ 於 08-9-3 14:05 發表
6yrs會唔會太細?

老師叫我女 (6yrs)考,但係我覺得好似大d考會好d.....

請指教.

hi $$$,

我身邊d朋友好多都係6歲考grade2, 不會太細啦!

而我囡囡4歲學琴,一直跟同一位老師學,5歲考grade 1, 老師話因囡囡細,希望俾佢知道考試的形式,考到Distinction 。而家囡囡剛上小一,準備出年年尾考grade3。

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-4 09:37 發表

而家囡囡剛上小一,準備出年年 ...

晴晴的媽媽,

請問囡囡是否已經準開始備考試的課程 ?

亞女明年4月考grade2(7歲), 她4歲開始學琴.

原帖由 lucky25 於 08-9-4 11:16 發表

晴晴的媽媽,

請問囡囡是否已經準開始備考試的課程 ?

Hi lucky25,

係呀!老師上個月已開始選及教考試歌啦!

晴晴的媽媽

阿女6歲考二級,只要老師話ok,小朋友肯練就無問題

醒目開學勳章

我囝仔剛升小一,準備明年4月考5級,好擔心佢Aural應付唔倒!

原帖由 fcbttkw 於 08-9-5 11:12 發表
我囝仔剛升小一,準備明年4月考5級,好擔心佢Aural應付唔倒!

hi fcbttkw,

你囝囝真係好厲害呀!俾心機一定得的!

晴晴的媽媽

我的女兒升上小一後才開始學琴, 所以直到小三(大約8歲) 才考到二級.

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 08-9-4 12:02 發表
我就覺得歲數唔係問題, 只要老師覺得個小朋友有能力去應付該級的考試就OK.
我仔P2, 沒有考過G1-2, 出年3月都會考G3.

我女岩岩升小三 , 都係冇考過G1-2 ,

明年4月考G3 , 8月份先岩岩練考試既嘢 ,

唔知夠唔夠時間練呢 ???

想問下你地老師係上門教or..你地去琴行學呢, 可吾可以介紹你地老師比我呀, 吾該曬

你囝囝之前考過未呀?

原帖由 fcbttkw 於 08-9-5 11:12 發表

My son also learn piano when he was 4yrs. And he will take G3 exam as well on 2009, Aug instead of April (I don't want to push too hard). He is now 8yrs-P3. He never take G1 and G2 exam before niether.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 fatfatwong 於 08-9-8 15:57 發表
我仔4歲學琴.5歲考左2級.而家6歲.出年8月會再考4級.

5歲考左2級.而家6歲.出年8月會再考4級

5歲先考完2級 , 6歲咁快又考4級???
會唔會密咗d 呢 ??? 我唔係話唔得 ,
不過考完2級又再報考4級 ,
咁你小朋友依2年咪不停學考試既嘢 ,
就算當中小朋友有學其他歌仔 , 但肯定唔多 ,
會唔會為考級而考 ???
以上只係我個人意見 , 多多包涵 !!!

我女都學咗4年琴 , 從未考過試 , (我唔急佢考既)
一直以嚟 , 我都任由佢自由發展 ,
考試都係老師提出 , 叫佢09年4月考3級 ,
我見佢都學咗咁耐 , 所以就比佢考今次既試 ,
我女有樣嘢幾好 , 就係sight-reading ,
唔知係唔係佢彈得歌仔多有關

醒目開學勳章

原帖由 achow 於 08-9-8 14:12 發表
My son also learn piano when he was 4yrs. And he will take G3 exam as well on 2009, Aug instead of April (I don't want to push too hard). He is now 8yrs-P3. He never take G1 and G2 exam before niether ...

achow ,

咁岩既  !!!
我女又係剛升上P3 , 就嚟8歲 ,
都係明年考3級 , (4月考)
佢又係未考過G1 and G2 ,
多多指教 !!!

你仔仔開始練考試既嘢未 ???
我女8月份開始練
‹ 上一主題|下一主題