用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問考8級琴一般需要幾多時間準備?
go

請問考8級琴一般需要幾多時間準備? [複製鏈接]

以一個十零歲的學生而言

Thanks in advance!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 08-9-4 17:59 發表

呢個要睇番個學生0既基礎打得好唔好啦...如果佢本身一直學琴時都係為考而考個種學生,咁可能要用年幾時間去準備個考試範圍0既野都唔定架.....但如果係基礎打得好,平時都唔係為考而考而係真正學音樂0既學生黎講,就算 ...

Thanks ming2, 我明你的意思

即係就算學生係後者,用一年時間預備都好正常,right?!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 08-9-4 19:45 發表

如果係後者,用一年時間去準備,但個一年時間應該係唔止只係彈/學考試範圍0既scales and 歌,應該仲會夾雜其他書lor..

如果佢係後者而全年都只係彈緊三隻考試歌再加scales,咁..可能係佢水準未夠都又免強去考,咁先要 ...

thanks for your detail explanation, ming2!

我當年用左大約半年去準備8級考試,
除左考試歌都有彈其他o野

原帖由 kam825 於 08-9-5 01:47 發表
我當年用左大約半年去準備8級考試,
除左考試歌都有彈其他o野

Don't you mind to tell us (or through PM) what is your score?

簽名被屏蔽

Already deleted!!

i think the most difficult part for grade 8 exam is not the pieces nor scales. it's aural!!!

我囝的老師話要多過一年.

我諗半年應不夠時間.

其實仲有好多因素: 如老師上堂是1小時or45mins? 本身練琴是每星期練幾次or每天2小時?

原帖由 pineapplebc 於 08-9-12 00:25 發表
i think the most difficult part for grade 8 exam is not the pieces nor scales. it's aural!!!

Quite agree with you! All those pieces and scales can be practised and practised except aural and sight reading...

Do you have any hints to train aural?

如果要多過一年預備, 我諗個學生係越級挑戰, 即係未到8級程度又要考8級咁......

一般學到8級都係學一個鐘了,
而練琴方面, 由初級學到8級, 都練左好多年琴, 應該知道怎樣去練琴, 同埋要練幾多琴.......

所以我覺得如果係到左程度去考o既, 半年已經ok, 最多最多一年都夠了.....

原帖由 Lyn 於 08-9-16 19:36 發表
我囝的老師話要多過一年.

我諗半年應不夠時間.

其實仲有好多因素: 如老師上堂是1小時or45mins? 本身練琴是每星期練幾次or每天2小時?

我都想同大家分享我個囝學琴經驗。我個仔於04年尾先開始學琴,老師都係教考試歌,一開始就考4級,用咗一年多d時間,跟住用咗年幾時間prepare考6級及5級樂理,於今年5月考埋8級,並於今年11月考ATCL。但睇返我個仔D成績,arual and sight reading 真係比較弱,每次考都系5-6/10分,所以比較難取得到distinction,但如果勤力都好多時考merit,同埋叫佢彈其他歌都會好甩咳,及個feeling都ma ma tei. 至於你話要用幾多時間去prepare 個考試,我個仔每日都要練1-1.5個鐘,星期六、日及學校假期都要去琴行練5-6個鐘,臨考試前一個月,一得閑或放假就要去琴行練,時間由8:00a.m. to 10:00p.m.,中間得30分鐘食飯,重辛苦個返工,雖然好辛苦,但好少聽到d小朋友話辛苦,因為大部份學生都係差唔多年齡,有peer influence所以可以捱到。但當d學生要考ATCL / LTCL / FTCL,佢哋成績就會好高分,好多時都可以Distintion.因為只係彈歌。我個仔大部份同學仔ATCL及LTCL都Distintion,重要只得11 - 13 YEARS OLD,所以佢哋都好容易入到一D BAND 1英中,因為好少咁細個就考到呢個級數。

原帖由 april28 於 08-9-4 18:20 發表

Thanks ming2, 我明你的意思

即係就算學生係後者,用一年時間預備都好正常,right?!

如果去到at 點解唔買個琴係屋企既? 唔洗去琴行咁辛苦

原帖由 mrsliu1991 於 08-9-17 13:23 發表
我都想同大家分享我個囝學琴經驗。我個仔於04年尾先開始學琴,老師都係教考試歌,一開始就考4級,用咗一年多d時間,跟住用咗年幾時間prepare考6級及5級樂理,於今年5月考埋8級,並於今年11月考ATCL。但睇返我個仔D成績,arual and  ...

個老師要求所有要考試個學生都去琴行練習,因為有好多其他已pass個exam小朋友會幫你睇返彈唔到嗰d部份,咁就好似有個老師成日响道指導你一樣,學生會學得快好多,再過一d時間老師就會聽返你彈成點,直到可以接受先放小朋友出去食飯。

而其他要返學日子,小朋友到要响屋企練1-2個鐘,以確保可以應付考試,所以都幾慘(both大人&小朋友)。

原帖由 hunghungb 於 08-9-17 16:14 發表
如果去到at 點解唔買個琴係屋企既? 唔洗去琴行咁辛苦

好佩服你兒子的毅力!

個老師又真係如惡魔, 進行如此地獄式訓練!!難為你地父母又應承.

除非他承諾能訓練我個仔成langlang第二, 否則no way!  

原帖由 mrsliu1991 於 08-9-17 13:23 發表
我都想同大家分享我個囝學琴經驗。我個仔於04年尾先開始學琴,老師都係教考試歌,一開始就考4級,用咗一年多d時間,跟住用咗年幾時間prepare考6級及5級樂理,於今年5月考埋8級,並於今年11月考ATCL。但睇返我個仔D成績,arual and  ...

我覺得彈琴最緊要enjoy, 如果小朋友係被迫去學同去練,但一d都唔enjoy的話,咁就真係失咗學音樂的意義!!! 亦只會令佢將來更加唔鍾意鋼琴! 真係要小心小心!!

原帖由 april28 於 08-9-16 22:45 發表

Quite agree with you! All those pieces and scales can be practised and practised except aural and sight reading...

Do you have any hints to train aural?

其實老師都幾重要!老師要識得教學生一d方法,令到佢地更容易掌握答題技巧! 另外當然要睇番個學生本身底子打得好唔好啦,就算唔好,老師都應該要知道學生的弱處,再加以訓練!!! 所以老師都幾緊要!
‹ 上一主題|下一主題