用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 ...
樓主: graceshumwy
go

請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 [複製鏈接]

MISS唔會通知架! 默完就會派返嚟比家長知道個小朋友進度去到邊, 識幾多, 等家長注意多D, 同小朋友溫多D, 默書多數都喺星期五默架(我聽K3家長講咋,唔知有無變呢) 佢做功課做到邊你就同佢溫到邊啦, 中文就係默星薄嗰D字.
我怕佢要默書同測驗唔識, 所以每日做完功課, 食飯後我都同佢溫習, 叫佢默番D中, 英, 數出嚟, 再畫埋圖, 同配詞, 咁之後佢就可以去玩喇, 佢又開心, 我又放心! 因為之前K1Miss都已經講K2會係最辛苦一年, 因所以成績都係考小學架, 千祈唔可以放鬆, 反而K3就好D, 因小學睇唔到K3成績. 所以今年大家都要努力! 加油呀!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-22 16:04 發表
原來默書家長唔知的嗎? 是在堂上特然默?
我以為是會通知家長,在家先溫習.

死啦, 阿仔無同我講話要劃一張畫喎 係咪欠交工課.

graceshumwy,

你返到屋企同佢做咁多嘢! 你真係一個好媽咪. 我就好懶,只是同佢 ...

lovepooh215

係呀! 忘記同你講真係要劃畫架, 因parco都交咗派返嚟, 已經有cartoon chop.

係呀! 當時我話我個仔好靜, 唔多講嘢, 原來我真係無記錯!!yeah!!希望kelly可以令到parco講多d嘢就好喇!
串字 我就唔見亞仔有串字喎, 等我聽日再問吓佢先, 細草係有教緊, 佢日日都讀e.g. A, small a, A for apple....etc

原帖由 SharonFu 於 08-9-22 16:19 發表
hi graceshumwy,
係呀  我識得heisen(都係k1g升上來)...我知你個仔啦..佢詩詩文文,坐响我個女隔離.
我諗我係有同你有講過嘢o架..剛換位時我講過kelly好多嘴,今次比幾個男仔圍住佢無咁多嘢講啦..你好似話你個 ...

今日派咗本(奇妙的我), 你地知唔知有咩用呀 亞仔仲攪笑, 佢話唔使拎返學校添, 我記得嗰時miss有講過要做架, 但我唔記得要做邊頁, 有個file係放(奇妙的我)worksheet架!

中文歌就無聽過亞仔唱, 但就有一首英文歌聽過

Ants are busy, ants are busy,
see them run, see them run,
up and down the ants' hill,
up and down the ants' hill,
oh what fun, oh what fun!

係喎! 今日我收到Cheryl生日會邀請咭呀! 你地有無呀 你地會去嗎? 嗰日啱啱parco舊k1c同學仔又開生日會呀, 所以我地應該去唔到囉

SharonFu

係喎! 你得閒都叫埋heisen媽咪一齊入嚟K2H度傾吓啦! 多D人開心D架!!

你唔好咁啦!小朋友D嘢有時鐘意講,有時唔鐘意講,或者你試吓引導佢講囉,eg.你問立軒妮兩日係咪有好多同學仔交畫比老師呀?如果話係,咁你都劃一張比老師啦,老師一定好開心架. 你話今次係老師同媽咪講架,下次老師就唔睇媽咪,所以你第時有咩都記得同媽咪講喎,如果唔係我就唔知道啦。
睇吓佢會唔會有好D啦!!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-23 14:23 發表
點解我個仔咩都無題, 無唱過歌, 無串過字, 問佢係咪要劃畫, 佢好似話唔係個個要劃, 都唔知佢講咩!:;pppp:
死未

係呢!你地有無同小朋友join課外活動架 join咩多呢 Parco只係join咗phonics, drawing and singing咋, 我覺得好似唔多夠, 有無d好提議呀
thanks!

dawing一幅畫比老師..我問kelly佢都答到迷迷糊糊..等我帶佢返學時問吓miss..

cheryl生日會我都收到..但嗰日我都唔得閑.但我會送份禮物給佢..因為kelly話俾我知..佢係k1G同學仔..

奇妙的我..kelly 話唔洗做.但要帶返學呀.

我有俾kelly學英文,drawing,溜冰,piano.. 你俾parco學邊一種phoincs?我正在想找phoics俾kelly 學呀..
唔知你地有無聽過 oxford RWI

graceshumwy,多口問一句你係咪有俾貼紙給parco呀?
因為kelly話俾我知parco 會俾生果貼紙佢..因為佢茶點有帶生果喎  

原帖由 graceshumwy 於 08-9-24 01:50 發表
係呢!你地有無同小朋友join課外活動架 join咩多呢 Parco只係join咗phonics, drawing and singing咋, 我覺得好似唔多夠, 有無d好提議呀
thanks! ...

你問到drawing未呀

奇妙的我...我見其他班都有教咗同埋有野做啦! 何解我地仲未有呢

parco學緊joilly phonics, 佢返得都幾開心, 不過我就覺得佢有d跟唔切, 要花多d時間幫佢溫習, 啱啱先返咗5堂就有spelling test, 不過好多佢都唔識, 只可以怪我平時少同佢溫習囉.

原帖由 SharonFu 於 08-9-24 20:07 發表
dawing一幅畫比老師..我問kelly佢都答到迷迷糊糊..等我帶佢返學時問吓miss..

cheryl生日會我都收到..但嗰日我都唔得閑.但我會送份禮物給佢..因為kelly話俾我知..佢係k1G同學仔..

奇妙的我..kelly 話唔洗做.但要帶 ...

漏咗唔記得答添...

我都無聽過oxford RWI, 係點樣架

係呀! 係呀! kelly好醒目呀! 我有比貼紙parco拎返學校架, 因為佢話要送貼紙比同學仔喎, 所以比咗張生果貼紙佢, 我都有問過比咗邊個同學, 佢都講唔出, 只係話男又有女又有, 同埋校車同學咋.

原帖由 SharonFu 於 08-9-24 20:07 發表

奇妙的我..kelly 話唔洗做.但要帶 ...

右腦訓練... 係幫助d咩多架

普通話...我都想比parco學, 你嗰間喺邊架 貴唔貴 學得好唔好

原帖由 lovepooh215 於 08-9-25 13:41 發表
軒軒學劃畫,右腦訓練,piano.
下個月開始學letterland phonic 和 普通話.

無聽過 oxford RWI, 是什錦?

sharonfu, lovepooh215

想問問兩位piano學成點呀 我諗咗兩年想比parco學, 但最後都無學, 我怕佢咁細個學唔到d咩, 只會浪費錢, 同埋我見好多時都係話學半小時至四十五分鐘, 我覺得好似唔夠咁, 被人搵笨, 但係d人又話細個d學手指容易訓練會好d, 攪到我都唔知點, 心大心細, 咁我係咪諗錯咗呢

而家學到第幾級呀

妮兩日parco成日唱妮首歌比我聽!!

幼稚園裡排排坐,
一起拍手唸兒歌,
讀書寫字同遊戲,
樣樣學來樂趣多.

有埋動作, 都幾得意!

hi, 各位早呀,

我都係聽人講..Oxford RWI算係一套好新phonic.係近呢1,2年先到香港..我聽人講佢好似包括埋writing..可以用到小五.所以我現在想收集多d資料..看看邊一個好d.

學paino kelly只學咗3個月咋..係單對單咁..so far 都OK..我揀近屋企d細琴行咋...佢現在識看最簡嗰幾個音囉...但我唔知kelly係咪鐘意..佢一話唔鐘意我會cut..因為我覺得kelly唔係彈琴嗰d人呀..

原帖由 graceshumwy 於 08-9-26 08:10 發表
sharonfu, lovepooh215

想問問兩位piano學成點呀 我諗咗兩年想比parco學, 但最後都無學, 我怕佢咁細個學唔到d咩, 只會浪費錢, 同埋我見好多時都係話學半小時至四十五分鐘, 我覺得好似唔夠咁, 被人搵笨,  ...

jolly phonics一樣有writing, 但我就唔知可唔可以用到小五, 不過若parco學識spelling之類, 我覺得係可以用到老都得囉, 因parco有同學仔咗一段時間, 跟住就可以把一個完全唔識的英文字拼出嚟, 雖然佢唔係個字係咩意思, 但係起碼識讀個英文字先, 所以我覺得好好.

等我都試吓問吓人oxford RWI係咩嚟先, 問到大家再參考吓.

咁kelly都幾好喎, 三個月已經識睇音, 我同parco唱singing嗰度都有piano學, 有次我聽見老師同個家長講, 話個小朋友學咗四個月都仲係唔識睇音, 所以要返屋企做多d同睇多d, 唔係次次返嚟都只可以同佢講音, 乜都教唔到咁話喎. 所以kelly都叫做好叻, 慢慢可能你會覺得kelly有天份呢!

原帖由 SharonFu 於 08-9-26 10:45 發表
hi, 各位早呀,

我都係聽人講..Oxford RWI算係一套好新phonic.係近呢1,2年先到香港..我聽人講佢好似包括埋writing..可以用到小五.所以我現在想收集多d資料..看看邊一個好d.

學paino kelly只學咗3個月咋..係單對單咁 ...

‹ 上一主題|下一主題