用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1C [複製鏈接]

2008年入小一家長歡迎   
多多指教!
   0    0    0    0

[quote]原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-4 16:54 發表
2008年入小一家長歡迎   
多多指教! [/quote

Hi sosuetmeimei:

我都係1C啊, 真係好啦, 有事都有人可以問吓. 多多指教.
我個小朋友返得好開心, 好快就適應到, 一回家就講好多學校發生的事比我聽. 我相信老師一定好nice.

HI!Annmelody

好開心有同班家長回應!
我小朋友叫HARRY佢反左一星期,都好快適應,
最有趣的:是之前佢聽D學校哥哥姊姊說,學校飯堂D飯好爛食,我同HARRY 說,你是聽番來的,你又未試過,最後9月1日上學了,我問番佢,點呀!今天學校午餐如何!HARRY說好好味呀!我飲左2碗湯食左1碗飯,(係米呀你又未試過,而家試過不一定唔好食)我同HARRY說口味,大家都不同,總會有些鍾意同不鍾意.

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-6 12:47 發表

好開心有同班家長回應!
我小朋友叫HARRY佢反左一星期,都好快適應,
最有趣的:是之前佢聽D學校哥哥姊姊說,學校飯堂D飯好爛食,我同HARRY 說,你是聽番來的,你又未試過,最後9月1日上學了,我問番佢,點呀!今 ...

Hi Sosuetmeimei:

我個女又係話飲了兩碗湯和吃了很多飯, 又話好好味同有六年班的哥哥姐姐照顧佢地. 佢都好快識到朋友仔, 小息時會去操場玩, 最好笑日日返來都話見到不同的小昆蟲.
每日佢都提我要帶書比佢返學睇, 又好緊張帶錯書. 總之日日返來講好多學校的事, 佢真係好投入啊.
你會晤會星期二做義工啊?是否下星期默書?

hi!Annmelody
你不會參加星期二做義工啊,因為要返工,抽不到時間!
另外下星期默書.不太清楚!我想問問今星期一,即今天你有沒有幫你個女執書包,中文,只是帶本中文故事書,其他不用帶嗎?因我上星期一開學當天中文,我帶齊書,習作,等,家課冊回覆,不用帶,另行通知,所以我今天沒有幫個仔執中國語文,習作,等!

原帖由 Annmelody 於 08-9-6 14:08 發表

Hi Sosuetmeimei:

我個女又係話飲了兩碗湯和吃了很多飯, 又話好好味同有六年班的哥哥姐姐照顧佢地. 佢都好快識到朋友仔, 小息時會去操場玩, 最好笑日日返來都話見到不同的小昆蟲.
每日佢都提我要帶書比佢返學睇, ...

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-8 10:17 發表
你不會參加星期二做義工啊,因為要返工,抽不到時間!
另外下星期默書.不太清楚!我想問問今星期一,即今天你有沒有幫你個女執書包,中文,只是帶本中文故事書,其他不用帶嗎?因我上星期一開學當天中文,我帶齊 ...

中文的確不用帶書直至通告.  今日激死我, 阿囡唔見佐本Math WB . 我今早出門口檢查清楚明明放了入書包, 佢話唔見佐, 結果家課冊老師寫了missing math homework. 我懷疑可能佢在之前的中文堂或英文堂拿了出來有同學不小心拿了或她自己唔知放在哪裏, 希望明天可以揾返啦

好奇怪的,好似音樂書,星期二帶,但同harry執書包的時間佢就話放左係學校到,好彩佢記得,不過你不用太擔心,應該會搵得番!你囡囡叫咩名,等我問吓harry小息,有冇一齊玩.

原帖由 Annmelody 於 08-9-8 17:26 發表

中文的確不用帶書直至通告.  今日激死我, 阿囡唔見佐本Math WB . 我今早出門口檢查清楚明明放了入書包, 佢話唔見佐, 結果家課冊老師寫了missing math homework. 我懷疑可能佢在之前的中文堂或英 ...

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-9 10:35 發表
好奇怪的,好似音樂書,星期二帶,但同harry執書包的時間佢就話放左係學校到,好彩佢記得,不過你不用太擔心,應該會搵得番!你囡囡叫咩名,等我問吓harry小息,有冇一齊玩.

...

我小女叫Melody, 老師巳揾返本WB啦. 我想問Harry是否很多書都放在學校不帶回家? Melody有些書說老師講可留在學校, 但我唔知真定假, 昨天只帶了功課,Math書和普通話返來, 其他Eng等全留在校. 你呢?

你揾返本WB,真好拉!呀HARRY有本厚書"頌樂樂"老師說可以留在學校,不過千奇不要唔見,好像要$60-$70本,另外Melody說有些書,老師說可以留係學校,真的,不過應該有的是要帶回家做,而且仲多左2個學校的工課套添!
(昨晚有Math書和普通話及準備英文默書)
晚晚同HARRY執書包,我都要問,那本書呢!跟住佢就說係學校,Melody本音樂書是否都放左係學校呀!

原帖由 Annmelody 於 08-9-11 11:12 發表

我小女叫Melody, 老師巳揾返本WB啦. 我想問Harry是否很多書都放在學校不帶回家? Melody有些書說老師講可留在學校, 但我唔知真定假, 昨天只帶了功課,Math書和普通話返來, 其他Eng等全留在校. 你 ...

回覆 # 的文章

Hi all

Photo of IC class are now available from the school homepage under "Students works and about our class"

Have a look. They are so cute !

原帖由 高齡媽媽 於 08-9-11 17:18 發表
Hi all

Photo of IC class are now available from the school homepage under "Students works and about our class"

Have a look. They are so cute !

Thank you

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-11 14:51 發表

你揾返本WB,真好拉!呀HARRY有本厚書"頌樂樂"老師說可以留在學校,不過千奇不要唔見,好像要$60-$70本,另外Melody說有些書,老師說可以留係學校,真的,不過應該有的是要帶回家做,而且仲多左2個學校的工課套 ...

音樂書是留在學校的. 原來10月6日的教師進修日小朋友不用上學呀, 發達啦有四日假期呀.

10月6日的教師進修日小朋友不用上學,我睇校歷表以為是學校活動打(O)的,都要上課,你是問學校確認了嗎?

原帖由 Annmelody 於 08-9-12 09:36 發表

音樂書是留在學校的. 原來10月6日的教師進修日小朋友不用上學呀, 發達啦有四日假期呀.

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-12 09:55 發表

10月6日的教師進修日小朋友不用上學,我睇校歷表以為是學校活動打(O)的,都要上課,你是問學校確認了嗎?

是真的, 我巳打去學校確認, 還有小一面試誧假都不用上學. 今日書包好重呀.

多謝你!我要安排一下先

quote]原帖由 Annmelody 於 08-9-12 17:37 發表

是真的, 我巳打去學校確認, 還有小一面試誧假都不用上學. 今日書包好重呀. [/quote]

原帖由 sosuetmeimei 於 08-9-16 17:19 發表
多謝你!我要安排一下先

quote]原帖由 Annmelody 於 08-9-12 17:37 發表

是真的, 我巳打去學校確認, 還有小一面試誧假都不用上學.  ...

Hi  sosuetmeimei:

前幾日假期去了迪士尼兩日, 阿囡咋日一上校車就眼濕濕,
下星期又放三日啦.  今日我去學校接佢, 見到換了位坐喎.
你有沒有見到1C班的相啊? 佢地好醒目啊.

早晨呀!我今天正正想搵你,真係岩KEY,我就係想問吓,10月22-24日問題!是否24日小一旅行,22-23日就不用上課!另外我都有睇過D相,我仲問HARRY,那位小朋友是melody,你囡囡原來都有(上校車就眼濕濕)的情況,我個仔都有呀!可能放完假的關係,但返到學校,應該會冇事!要時間去慢慢習慣!

原帖由 Annmelody 於 08-10-9 18:24 發表

Hi  sosuetmeimei:

前幾日假期去了迪士尼兩日, 阿囡咋日一上校車就眼濕濕,
下星期又放三日啦.  今日我去學校接佢, 見到換了位坐喎.
你有沒有見到1C班的相啊? 佢地好醒目啊. ...

原帖由 sosuetmeimei 於 08-10-10 09:50 發表
早晨呀!我今天正正想搵你,真係岩KEY,我就係想問吓,10月22-24日問題!是否24日小一旅行,22-23日就不用上課!另外我都有睇過D相,我仲問HARRY,那位小朋友是melody,你囡囡原來都有(上校車就眼濕濕)的情況,我 ...

除了24日旅行其他日子都要正常返學.

感謝!今年有幾位名人都考小一,你有冇睇D相呀!

原帖由 Annmelody 於 08-10-13 23:02 發表

除了24日旅行其他日子都要正常返學.

原帖由 sosuetmeimei 於 08-10-14 14:11 發表
感謝!今年有幾位名人都考小一,你有冇睇D相呀!

我細女星期六考咗啦, 好驚唔得啊, 今年7xx多人報名 \今日我返學校做義工識了幾個一年班家長,其中有兩個都係1C班, 我們交換了電話, 如你唔介意pm電話比我啊, 下次有聚會叫埋你啊.
‹ 上一主題|下一主題