用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 詢問資料 : 關於沙呂的一堆疑問
go

詢問資料 : 關於沙呂的一堆疑問 [複製鏈接]

各位媽媽好~

我囝囝今年9月升K2,而家想先做定些少資料搜集。。。所以想睇下大家可否解下我心結:

1/ 沙呂每年既開放日係何時?

2/ 係咪話由今年開始,全年測驗考試由 1 次改為共 4 次?

3/ 我囝囝應有20分,如果跨區自行交表申報沙呂第一輪失敗,咁在大圍派位之前,係咪仍然可以去所謂 “叩門”?咁即係要點做。。。?

4/ 我見有媽媽提及過,在派位填表時,可以把心儀小學寫在甲、乙兩部份的第一志願。。。這是可以的嗎??(以我為例,在乙部份填沙呂似乎不對。。。因我不是住沙田區。。。)

5/ 我家住粉嶺,想問下知唔知有沒有校車/褓母車往返?同埋要預車程多少?

6/ 我又想問下,如果有係坐校車,咁放學時點處理?(因我見大家話每位小朋友都要join課外活動。。。咁時間咪會唔一樣囉?咁回程係點既呢。。。?)

唔好意思呀!!我都知問得太多。。。不過真係想唔通,又搵唔到資料。。。所以麻煩到大家~ 萬分咸激!!

Hong baba & mama      

0    0    0    0

我的情況跟你很相似,我自行收生,有20分,24/11放榜,幸運地小朋友入了沙呂,今天去註冊,心已定了.
我是跨區,如果第一輪唔收我就要在粉嶺選,因為大抽獎根本無分,我只有寄望叩門.不過我有私小在手,所以心裏並不是太慌張.萬一大抽獎唔好就讀私小.
我知粉嶺有褓姆車出沙田,7:15在碧湖花園上車,4:40返屋企,車程都要1小時.

yipsfamily,

等我嘗試回答你:

1) 不清楚。

2) 今年開始改為2測2考。

3) 於“大抽獎”公佈之前不會接受叩門。

4) 以你的例子,你只可於甲部填上沙呂小,
     乙部只可填寫粉嶺區內的學校。

5) 校車只行走沙田、大圍及馬鞍山區,其他
     地區就要自行安排。

6) 乘坐校車的同學如有參加興趣班的話,學校
     會有校車安排給他們放學,但自行接送或乘
     褓姆車的同學就要自己“攪掂”。

我已將我所知的盡量回答,希望幫到你。

補充小小, 沙呂冇open day 的, but 每年有個賣物會, 妳可以去look look, 今年喺1月

原帖由 yipsfamily 於 08-9-4 17:20 發表
各位媽媽好~

我囝囝今年9月升K2,而家想先做定些少資料搜集。。。所以想睇下大家可否解下我心結:

1/ 沙呂每年既開放日係何時?

2/ 係咪話由今年開始,全年測驗考試由 1 次改為共 4 次?

3/ 我囝囝應有20分,如果跨區自行交表 ...

原帖由 loy211 於 08-11-27 14:36 發表
我的情況跟你很相似,我自行收生,有20分,24/11放榜,幸運地小朋友入了沙呂,今天去註冊,心已定了.
我是跨區,如果第一輪唔收我就要在粉嶺選,因為大抽獎根本無分,我只有寄望叩門.不過我有私小在手,所以心裏並不是太慌張. ...

Yipsfamily,
可知道"沙呂小"真是十分受歡迎,不過粉嶺出沙田是否遠了些,而這間小學聽說也是"出名谷得幾行",路途遙遠加上要應付功課和課外活動;對小孩子會否感吃力不是那麼好呢?! 最終會否得不償失。

mouth:" />

loy211:
Congratulation~ 如來大家的情況也差不多,不過我地都定左計劃,下年6月左右會搬到沙田;因為我地都諗住比亞仔在沙田的小學就讀!所以係之前就搬定的話,一來會有多個機會,二來就算沙呂小最終都不被取錄,還可以選其他在沙田的基督教小學~看看天父如何安排吧!我地都只是盡力去做,其他的就交由衪了~心中也不是太担心!

Voggies:
多謝妳寶貴的回應~ 希望大家日後可以有多些交流~

CharKar:
是的!沙呂小的確很受歡迎,因此成功率也會相對降低...不過我相信作為家長的我們,也只能盡有限的能力去爭取成功,最終還是要有神在當中參與的!不過在過程之中,我們也會教導囝囝,對所想之事應該抱有正確的態度與期望;而不應該給予大家有太大的壓力,特別係小朋友!

是的,我都覺得由粉嶺至沙田的路程對小朋友來說,實在過遠~(還要每天如是!)我有些朋友的子女也是這個情況,我眼見他們每天也要花很大的力氣去帶小朋友返學,對小朋友而言,就更加困難! 所以我地都決定左下年會先搬到沙田,咁到時不論選中那一間小學,咁對我地或囝囝來說,也比較好一些!

說到選校,我其實並不是只選所謂有名氣的學校,我打算選沙呂小,主要因為佢:係基督教背景+活動式教學+以奬勵為本(可增强小朋友自信心)+著重數學及運動+家校關係做得好+每天只上7節而且返8:30am !!

原帖由 CharKar 於 2008/11/28 10:25 AM 發表

Yipsfamily,
可知道"沙呂小"真是十分受歡迎,不過粉嶺出沙田是否遠了些,而這間小學聽說也是"出名谷得幾行",路途遙遠加上要應付功課和課外活動;對小孩子會否感吃力不是那麼好呢?! 最終會否得不償失。

mouth:" />mouth:" /> ...

我好大機會搬出沙田,因為近d,唔駛花太多時間在交通上.

是嗎?咁有沒有心水地方?我地暫時 target 係欣庭軒、富豪花園或碧濤花園那邊~

原帖由 loy211 於 2008/11/29 12:05 AM 發表
我好大機會搬出沙田,因為近d,唔駛花太多時間在交通上.

應該會在校巴線沿線考慮,暫時屬意第一城,不過重有半年想,不用急.

原帖由 yipsfamily 於 08-11-29 00:34 發表
是嗎?咁有沒有心水地方?我地暫時 target 係欣庭軒、富豪花園或碧濤花園那邊~

hi yipsfamily
24/1星期六9:30am-4pm歡迎你及你家人朋友到沙呂參加
【十周年校慶-智Fit年宵嘉年華】

benny

Thanks~ Benny,

我都打左電話去學校問,知道係 9:30am - 4:00pm,沒有入場收費,但如要玩就要買票~ 亦歡迎不是就讀的小朋友及家長~  

原帖由 benny2008 於 2009/1/21 04:56 PM 發表

hi yipsfamily
24/1星期六9:30am-4pm歡迎你及你家人朋友到沙呂參加
【十周年校慶-智Fit年宵嘉年華】
benny
‹ 上一主題|下一主題