用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問啓思幼稚園好唔好呀
go

請問啓思幼稚園好唔好呀 [複製鏈接]

我個女明年讀幼稚園,現正選幼稚園,有冇人子女在啟思幼稚園讀緊或讀過,可以給予意見呀,唔該哂
   0    0    0    0

啟思是一所主張愉快學習的學校,我家小兒上學很開心,天天也盼望上課。遇上打風無得上,即刻想喊。

幸運地小兒遇上愛護他的老師,不過,也曾聽說有不投入的老師,這應該是個人的問題,讀那一所幼稚園也會有機會遇上。

學校行政大致上穩健,始終是"大機構"嘛! 當然也有個別情況疏漏,跟老師一樣,靠個人運氣吧!

不如請你具體提問,"好不好"較空泛,不知如何回答。

原帖由 vvnam 於 08-9-4 23:32 發表
我個女明年讀幼稚園,現正選幼稚園,有冇人子女在啟思幼稚園讀緊或讀過,可以給予意見呀,唔該哂

環境, 師資, 學習氣氛都不錯, 連負責校務的姐姐都很有禮.我的兒子十分愛上學.

記得有一次負責教佢的老師病了當天沒有上課, 他放學回家便喊餐飽因為他很掛住位該位老師, 而且他在寫字時說要寫好一点, 這樣會令老師開心D

師生關係都不錯, 互相關懷

老師有問都必答, 家校合作方面都不錯

回覆 # 的文章

1.啓思幼稚園
2.啟思小學附屬幼稚園

Which one is better? Are they come from different organization?

Thanks a lot!

不同的。小兒就讀的屬於"1",校監是趙陸筠鴻。

原帖由 wintermum 於 08-9-20 20:36 發表
1.啓思幼稚園
2.啟思小學附屬幼稚園

Which one is better? Are they come from different organization?

Thanks a lot!

如上小学会好辛苦,因他們習慣沒功課.沒默書,那如上傳统小學會好麻煩,好誰適應,小朋友會討厭上小學,衹喜歡返回幼稚園

我個囡囡都讀緊啟思幼稚園( 校監是趙陸筠鴻 ),佢返得好開心。
每個老師都好親切
活動教學係可以令小朋友返得開心

朋友兒子返K1, 第二個星期五開始有習作紙帶返家, 第一個星期的就在校做了.

原帖由 ernestchow 於 08-9-23 01:03 發表
如上小学会好辛苦,因他們習慣沒功課.沒默書,那如上傳统小學會好麻煩,好誰適應,小朋友會討厭上小學,衹喜歡返回幼稚園

我個囡囡都讀緊啟思幼稚園,everyday have homework wow!!

請問小學係咪直屬架(啟基), 定係一樣要大抽獎架??真係唔識分呀~

來想問多句, 開啟思有咁多間分校, 應該讀邊間先好?點樣選擇呀?
‹ 上一主題|下一主題