用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

08-09 K2L [複製鏈接]

Hello, 請大家在此繼續交流!希望大家多d上嚟傾下啦!
   1    0    0    0

原帖由 clarachel 於 08-9-4 23:41 發表
Hello, 請大家在此繼續交流!希望大家多d上嚟傾下啦!

係呢!你地d小朋友叫什麼名字?不如做個統計list呀!方便日後大家多多聯絡了解!

boygirl  -  詩樺Naomi (女)

clarachel - 熙彤Rachel (女)

原帖由 boygirl 於 08-9-5 12:06 發表

係呢!你地d小朋友叫什麼名字?不如做個統計list呀!方便日後大家多多聯絡了解!

好高興認識各位家長:

clarachel - 熙彤Rachel (女)
Rxsophia--紀穎Stefanie(女)

K2L Boy- Kin long

Updated

boygirl  -  詩樺 Naomi (Girl)
clarachel - 熙彤 Rachel (Girl)
Rxsophia - 紀穎 Stefanie (Girl)
BB927 - Kin long (Boy)

另外,想問下星期五派那張英文字母紙,是否需要再畫多些圖畫上去嗎?因為囡囡講咗好多嘢,eg:將張紙分一半,今日畫左一半,第日畫右一半.....之後過膠.....攞番學校.........等等,都唔知佢講真定講假,所以想知其他同學仔點講呢?!(而29號果日,miss lee就真係講過張紙要過膠同每日帶番學校的.)

Rachel ma:

我記得只係過膠就可以,方便日後温習,我己經辨妥啦。

我係k2f, 我個囡又係話要畫滿先. 我都唔知, 寫左紙仔問老師.  亞囡太倦, 只畫左上半part (有d係學校都畫左).

原帖由 clarachel 於 08-9-6 22:56 發表
另外,想問下星期五派那張英文字母紙,是否需要再畫多些圖畫上去嗎?因為囡囡講咗 ...
~easybring~

係呀!我都記得老師講過唔駛畫,淨係過膠就得啦!

原帖由 Rxsophia 於 08-9-7 23:33 發表
我記得只係過膠就可以,方便日後温習,我己經辨妥啦。

係呀,我今日送紀穎番學時,再問miss lee 是否需要跟著畫,她說不須要,過膠就可以啦。

係呀,我今日送紀穎番學時,再問miss lee 是否需要跟著畫,她說不須要,過膠就可以啦。

我都問左英文徐/崔(?)老師,佢都話只需要過膠,但係有d媽咪都話佢小朋友講要畫圖呢!可能小朋友將其他事混埋一齊講啦!anyway,只需要過膠,之後老師便會給小朋友一個貼紙了.

以後大家多d交流下,咁咪唔駛做錯啦!

原帖由 Rxsophia 於 08-9-10 17:56 發表

Hi,
my son's name Marco Chan. How are you? Nice to meet you all.

Updated

tsc153 - Marco Chan (Boy)

妳們的小朋友適應k2生活未呢?我囡囡除了未習慣無午睡外,其他也沒有大問題,她返學搭車時已睡魔急call,所以索性比佢早d食午餐,之後來一個小睡(約45分鐘),但有時還未睡夠會扭計要抱,很煩惱呢!天氣又熱,又要抱住佢返學,真係差d中暑.希望佢快d習慣返下午班啦!

另外,知唔知功課簿需唔需要包包書膠呢?見到第二班話好似要,不過唔知是否每班都一樣.(因囡囡已睡問唔到佢)

[quote]原帖由 clarachel 於 08-9-12 23:05 發表
Updated

Eunis Wong -- 黃子瑜 Eunis (Girl)

各位媽咪, 抱歉遲上來, 因近來公司好忙. 希望大家多些交流, Thank you.  

昨晚子瑜唱了一首新歌, 好好聽, 仲要我同Daddy一齊唱,好開心. 而且, 昨晚看到子瑜開始要做中英數功課, 努力.

子瑜Mama, Angela

子瑜Mama:

好開心今年可以再同子瑜做同學,紀穎都有提過,昨日我個女都教我唱佐一隻歌,melody 係有隻雀仔落水
大致係:
ant are busy ,ant are busy
see and run, see and run
up and down the ant you
up and down the ant you
oh what fun oh what fun.

Clarachel,
我都見到第二班D媽咪話要用膠紙,但我就無聽過個女話,上次家長會,老師也無講過喎!

原帖由 clarachel 於 08-9-12 23:05 發表
Updated

妳們的小朋友適應k2生活未呢?我囡囡除了未習慣無午 ...

clara,
你開咗L班topic,
D 功課包咗有著數呀..ms Yu解釋過

原帖由 boygirl 於 08-9-17 23:02 發表
Clarachel,
我都見到第二班D媽咪話要用膠紙,但我就無聽過個女話,上次家長會,老師也無講過喎!

原帖由 SharonFu 於 08-9-18 00:00 發表
clara,
你開咗L班topic,

有無K2L小朋友搭觀塘線校車???????

多謝妳上來傾計喎!我都有睇妳班個topic嫁,可以八多d嘢嘛!

話雖如此,但我好似見唔到我班有人包d公課簿,同埋問過Rachel,佢都話老師無講,唔知係咪每位老師有不同做法呢!

Rachel要係29/9到10/10期間做show & tell,因為佢學號係no.3,所以做咩都係早d做果班.

另外,以下係Rachel一路做動作一路講的內容:-

幼稚園裡排排坐
一起拍手唸兒歌
讀書寫字共遊戲
樣樣學來樂趣多 yeah!

很攪笑呢!相信佢呢個星期有留心上堂(老師今天亦有讚佢比之前留心好多呢!),所以每個字都讀得好清楚,唔駛估估下,可能已經k2大個了!

原帖由 SharonFu 於 08-9-18 00:00 發表
clara,
你開咗L班topic,
‹ 上一主題|下一主題