用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: clarachel
go

08-09 K2L [複製鏈接]

charachel,
你話個張咭,係咪問小朋友d日常生活習慣個張,例如問有冇自己刷牙,穿衣,然後要媽咪貼番貼紙話袞現如何個張?我都係交左個張喎,無其他啦! 個日個囡番到黎,又係好以你個囡咁話要做,所以我都幫佢做左!

原帖由 clarachel 於 08-9-25 23:48 發表
大家交咗課本'奇妙的我'最後那張卡未?星期一囡囡話要撕落嚟,之後要我貼貼紙同埋佢要畫畫,明天(星期二)要交比老師,初時有d懷疑-今日先派就要做嘢,但問咗幾次佢都話要(而呢兩日又唔得閒上網問妳們),咁唯有跟佢意思做啦 ...

風箏都要交架!不過係個囡囡話,我問過佢好幾次,我諗真的要啦!

原帖由 EunisWong 於 08-9-29 12:47 發表
慘啦, 子瑜無同我講要做, 大件事, 佢只係話要帶返學校. 今晚返去即刻做, 謝之.
唔知風箏要不要交, (手工), 我也放在勞作袋.
Thank you.

子瑜Mama, Angela

今日開始show and tell,我唔記得同個囡溫,番到公司手醒起,只好請工人早上同佢溫,希望佢掂啦!不過工人話佢地要帶bb相和衫喎,臨時臨急只好是但係相架到搵幅BB相,但BB衫就真係搵唔到啦!

我囡囡都話要交, 她仲話要係風箏尾"痴"蝴蝶 .......

Hi clarachel !   霈衡同熙彤都叫Rachel   

原帖由 boygirl 於 08-9-29 13:13 發表
風箏都要交架!不過係個囡囡話,我問過佢好幾次,我諗真的要啦!

昨晚, 我返屋企見到子瑜風箏 , 我明明放在勞作袋, 子瑜話不需交, 哈哈, 可能是親子活動.

風箏是要交的,星期一有很多小朋友已交了.而上星期五放學時亦問了老師,她說是親子活動同要交的.我囡囡亦說要整個蝴蝶結的.

而囡囡已做了show & tell,之前同佢練咗幾句,好快就唔記得,要佢自己講番d內容更加不可能,要問佢先識答,不是show & tell, 係ask & answer 就真! 做完之後,老師會有評分,同有份問卷要填番比老師的.很多小朋友都只係帶bb相,好少帶衫呢!

另外,今日放學囡囡不停係咁講:明天是中國生日;她說是老師教的,仲問我在那兒開生日會,我說笑話在自己家,她即刻好開心咁邀請佢d同學仔明天嚟開生日會,真係比佢激c!

就是那張了!在最後那頁要撕落嚟的.

另外,今日佢話要在課本打'指'模呢!

原帖由 boygirl 於 08-9-29 13:12 發表
charachel,
你話個張咭,係咪問小朋友d日常生活習慣個張,例如問有冇自己刷牙,穿衣,然後要媽咪貼番貼紙話袞現如何個張?我都係交左個張喎,無其他啦! 個日個囡番到黎,又係好以你個囡咁話要做,所以我都幫佢做左!

...

係呀!我都幫佢打左指模,個日一放工,佢就話要用ink印手指,所以拿拿林幫佢做左!佢仲話本書最後一頁都要填,要貼相和填小小 個人資料,你地小朋友填左咪呀?

quote]原帖由 clarachel 於 08-9-30 23:47 發表
就是那張了!在最後那頁要撕落嚟的.

另外,今日佢話要在課本打'指'模呢!

[/quote]

HI, 我
係呀!我都幫子瑜打左指模,佢第一次表示學校老師話要, 仲好好玩. 真是好笑.

On the other hand, Eunis said need brought a baby's photo to teacher, is it real ???? I also gave her on yesterday.
May be used in TALK AND SHOW ACTITIVES.

Angela

Yes, baby photo for Show & Tell, 如果到小朋友做,老師會先派通告,之後在指定日期內帶返學校就可以了.

另外,今日收到通告見家長,原來咁快就做咗第一次評估,老師約了下星期上課前見(因為每日我都會接囡囡返學,以前k1都係咁),所以唔駛星期六返學校咁麻煩了.

還有囡囡話明天要帶一塊樹葉返學校,所以明天要同佢落街執葉了.

見家長!

已收到通告18/10/2008見家長了!話咁怏就做咗第一次評估

另外明天要帶兩塊枯葉返學呀!

我囡囡尋晚番來,又話要帶秋天去活動的相,但就無話幾時要帶,你地知唔知道呀?

原帖由 BB927 於 08-10-9 00:25 發表
已收到通告18/10/2008見家長了!話咁怏就做咗第一次評估

另外明天要帶兩塊枯葉返學呀!

quote]原帖由 boygirl 於 08-10-10 08:06 發表
我囡囡尋晚番來,又話要帶秋天去活動的相,但就無話幾時要帶,你地知唔知道呀?

我個小朋友無講話要帶喎,不過我問咗佢,話要秋天放風爭相,我諗住星期一帶返去囉!

[/quote]

個女今日番來話Ms Lee兩天沒有番學了,由Ms Tsui 教埋,你地D仔仔囡囡有冇話呀?

原帖由 boygirl 於 08-10-14 22:23 發表
個女今日番來話Ms Lee兩天沒有番學了,由Ms Tsui 教埋,你地D仔仔囡囡有冇話呀?

我個仔仔話miss lee病咗!

是的,Ms. Lee這兩天病了沒有返學.好似有其他老師幫下手.希望她早日康復,快d返學啦!

原帖由 boygirl 於 08-10-14 22:23 發表

原帖由 clarachel 於 08-10-14 23:55 發表
是的,Ms. Lee這兩天病了沒有返學.好似有其他老師幫下手.希望她早日康復,快d返學啦!

今日我小朋友話Miss lee 返咗學喇!

我囡囡話10日31日學校會開第一次生日會 ?

係呀!今日派左通告講生日會同圖書的!明天就係家長日了,你地會唔會都係明天早上去呀!
原帖由 chanlkj 於 08-10-17 14:22 發表
我囡囡話10日31日學校會開第一次生日會 ?

原帖由 boygirl 於 08-10-17 20:03 發表
係呀!今日派左通告講生日會同圖書的!明天就係家長日了,你地會唔會都係明天早上去呀!

見完家長喇!但好似無乜點講成績嘅!我個仔比miss Lee話佢做嘢慢吞吞!激死我喇!

圖書係幾時交返學校呢?今日派咗張通告打防疫針!
‹ 上一主題|下一主題