用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇88net既媽咪? 入黎一齊傾下
go

有冇88net既媽咪? 入黎一齊傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

88net得咁少學校?你地會點choose? 聖心只得半日我就不會考慮, 咁咪得返沙官? 之後會點排呢?好煩啊有冇人可以幫下我?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都係88網o家~~~ 我琴夜連發夢都仲諗緊揀沙官定陳元喜~~~ 聖心最近我屋企, 但得半日, 第一輪就唔會揀o家o勒! 好煩好煩~~~

原帖由 Geni 於 08-9-11 10:06 發表
我都係88網o家~~~ 我琴夜連發夢都仲諗緊揀沙官定陳元喜~~~ 聖心最近我屋企, 但得半日, 第一輪就唔會揀o家o勒! 好煩好煩~~~

我都成日發夢選校
我都係 88網的

醒目開學勳章

沙官係咪算是好出名的呢 ? 中學派位好唔好 ? 我仲想問下邊間會無咁多新移民?

我都是88網友, 我現在研究緊迦密愛禮信小學,聽C奶講 好似話都ok喎  下星期六有介簡會. 所以打算去聽吓

聖心只得半日,
2012會搬同轉全日!

我老公外甥女讀緊四年級!
佢由小二開始就返隔離明愛補習班,
返上午校時就下午去補習!
有人帶佢地過去,可以跟原本返校車放學!
好似$1300左右一個月和包午餐!(唔知有冇加價)
佢以前食飯好慢又含飯,
自從返左明愛食飯好左好多!

暑假就$3000一個月全日,包所有校外活動費用!
但好似冇校車搭~
我有聽朋友讀過,所以介紹佢小二時開始讀!
同班補習的都是同校同級生!

如果我仔出年讀聖心的話,
我都會俾佢讀明愛補習班!
主要因為我點都安排阿仔去補習社,
屋企留下每日兩小時都$1200一個月!
加上可以拎佢食飯有改善!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

我都諗住報迦密愛禮信小學
但又唔知博唔博下報沙官
其實沙官係咪功課較深?

tiffany_wong23
想請問咁如果返下午班時, 幾點開始補習班? 咁下午班放6點, 小朋友係外面的時間咪好長? 會唔會好辛苦的呢?

原帖由 tiffany_wong23 於 08-9-12 22:29 發表
聖心只得半日,
2012會搬同轉全日!

我老公外甥女讀緊四年級!
佢由小二開始就返隔離明愛補習班,
返上午校時就下午去補習!
有人帶佢地過去,可以跟原本返校車放學!
好似$1300左右一個月和包午餐!(唔知有冇加價)
佢以前食飯好 ...

我都係88校網,想請問吓有無媽咪知道以前o既沙田官立美林小學係咪已經執咗笠?我見原址而家叫循理會美林小學,但係新田圍又有一間叫沙田官立小學,有無人知呢三間學校o既關係呢?

原帖由 summe 於 08-9-15 01:22 發表
tiffany_wong23
想請問咁如果返下午班時, 幾點開始補習班? 咁下午班放6點, 小朋友係外面的時間咪好長? 會唔會好辛苦的呢?

如果返下午校,
上午跟上午校幼稚園校車一齊搭!

其實如果你需要俾人補習的話係會化算d!
因為考試前都會同佢地溫習!
個個星期都有評語俾家長知道子女的狀況!
我個仔聽人教唔聽自己人教,
成日以為我同緊佢玩!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

問:請比較沙田聖母無玷聖心, 培基, MOS主風, 沙田循道衛理, 沙田圍呂明才及朱正賢的課業和考試壓力?
答:培基和朱正賢相對壓力較小。
問:請問沙田胡素貞(上午)和保良局朱正賢比較,那一間教法較為活動,考試功課壓力較少?
答:兩間都屬好選擇而且都屬活動教學學校,相對而言就我們接觸所見胡素貞(上午)壓力較細。
問:大圍, 沙田區是否東華冼次雲最好? 可否推薦其他作考慮? 謝謝.
答:可謂最好?有甚麼準則?聖母無玷聖心小學、沙田官立小學、保良局王賜豪小學、香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學等亦不俗。
問:因小兒於沙田胡上,深水 PO 聖安德烈及此間小學都收。應如何取捨?
答:胡上是否胡素貞?天南地北的很難選,而且各校都屬當區熱門,請按未來希望升讀的中學位處地區選擇。
問:請問大圍區, 沙田區及馬鞍山區有那幾所全日制小學是以活動教學(指非操練派)而banding幾好呢?
答:東華三院冼次雲小學、沙田崇真學校、循理會白普理基金循理小學和東華三院冼次雲小學等皆可考慮。

Hi tiffany_wong23

你好!

咁請問如果以入讀英文中學比率來看,88區應該點排呢?

如果以功課程度深來看,88區又應該點排呢?

如果以愉快學習來看,88區又應該點排呢?

謝謝!

原帖由 tiffany_wong23 於 08-9-23 03:36 發表
問:請比較沙田聖母無玷聖心, 培基, MOS主風, 沙田循道衛理, 沙田圍呂明才及朱正賢的課業和考試壓力? 答:培基和朱正賢相對壓力較小。問:請問沙田胡素貞(上午)和保良局朱正賢比較,那一間教法較為活動,考試功課壓力較少?答 ...

這三間學校是完全冇關係, 沙田官立美林小學是冇的, 正確名字是沙田公立美林小學, 現在已經沒有了, 它三年前跟白普理基金循理小學下午校合併了, 成為你講的循理會美林小學啦, 而另一間沙田官立小學 (新田圍)就是一間政府辦的官立小學, 同前面兩者全冇關係, 同時是一間沙田區出名的名校, 請你不要搞錯.
原帖由 Me_Be 於 08-9-15 02:13 發表
我都係88校網,想請問吓有無媽咪知道以前o既沙田官立美林小學係咪已經執咗笠?我見原址而家叫循理會美林小學,但係新田圍又有一間叫沙田官立小學,有無人知呢三間學校o既關係呢? ...
‹ 上一主題|下一主題