用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 School bus seatbelt safety issue
go

School bus seatbelt safety issue [複製鏈接]

Dear all

Just to remind all the parents whose children take school bus to school:  

Please make sure the auntie on the bus put on seatbelt for your children.  I saw my child's school bus, no children wear seatbelt.  I remind the auntie to put on the seatbelt for them.  But she only put on seatbelt for my child only.  

Remind your domestic helper to check if you cannot bring your child to school bus.

Safety is very important.  Thanks.
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

聽落好危險,請問就讀邊間/ 區學校?校車屬邊間公司?如屬學校監管,應該向校方反映,好立即作出改善.
如屬街車,棄安全帶而不用,都好有問題,應向其公司反映,並公開其名稱及路線.
始終乘搭校車來回,安全至上最緊要,校巴姨姨其實關顧唔到咁多小朋友.

有時都很矛盾,用安全帶的話,又怕他們倘若有意外發生,不懂除下逃生.但沒有用呢?又怕他們不安全.
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

醒目開學勳章 王國長老

咁細個小朋友, 用安全帶好d, 好難expect佢地有咩危機意識的, 唔好話逃走了
現今法例, 暫時未有監管一定要設安全帶的, 新車要批牌就一定要有, 已經有牌既舊車就不受限制, 唯有靠"牙力"要求校巴公司加裝了
我屋企附近間銅鑼灣聖x祿仲誇(如果有朋友讀緊, 請務必提醒佢地小心d), 無安全帶已經夠衰, 仲要o係司機位隔離long塊木板, 打橫坐4,5個細路, 我見到都心驚! 今年仲俾多見到唔止一架校巴係咁
我都唔明點解學校可以容忍咁(唔係保母車, 路線no同舊年一樣, 車已經唔同左, 好明顯係校巴), 我地今年同校車公司續約, 都爭取到全部舊車走廊位同前排位裝晒安全帶, 而保母一定要幫小朋友戴上, 仲有d安全條款都要求校巴公司白紙黑字sign to confirm
如果學校有家教會, 可以要求幫手監管, 要努力保護小朋友呀!
原帖由 chumamama 於 08-9-12 03:06 PM 發表
有時都很矛盾,用安全帶的話,又怕他們倘若有意外發生,不懂除下逃生.但沒有用呢?又怕他們不安全.

無seat belt 真係好危險. 我亞囝今年剛上k1, 都係坐褓母車, 我每日湊佢上褓母車都親眼睇住ee同佢扣好安全帶先走. 佢放學好多時都會恰'眼瞓, 我同司機叔叔講, 我覺得好危險. 司機話唔怕有seat belt, 但我最怕佢瞓著, 架車dum 一dum, 會整到條頸.

唉... 我都好擔心.. 因為我仔間學校校車係十分之殘, even 車上ee 同佢扣上.. 都無用.. 因為唔係一扣就索好個種.. 仲係原始式.... 車上ee 如果無心理... 扣上又如何.. 可能條belt 係鬆哂既... 根本除時趺個仔出來... 我有同校車司機講, 又同車上ee 講... 我都唔知... 點... 我都有同班主任講, 因為我知係班主任送佢上校車既(放學時), 我叫班主任幫我仔扣... 點都安心d....

我le 幾日個仔回家時, 我都有問佢.. 係邊個同佢上車, 邊個同佢扣, 佢都話係老師.. 我才安心少少...

好多野.. 根本投訴亦無用... 特別係保母車, 因為學校根本無權話人地... 可以點.... 只有係家長自己選擇了....

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-12 17:08 發表
無seat belt 真係好危險. 我亞囝今年剛上k1, 都係坐褓母車, 我每日湊佢上褓母車都親眼睇住ee同佢扣好安全帶先走. 佢放學好多時都會恰'眼瞓, 我同司機叔叔講, 我覺得好危險. 司機話唔怕有seat belt, 但我最怕佢瞓著,  ...
‹ 上一主題|下一主題