用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 怎樣可以改善小朋友的固執行為??
go

怎樣可以改善小朋友的固執行為?? [複製鏈接]

好煩惱!

請問各家長可否分享一下.

好似我本來好開心同小朋友去游泳,
但佢游游下就係水池邊不停走來走去,
叫佢唔好走, 佢又唔聽, 因為實在太危險,
但叫佢回家唔玩佢又唔肯, 發晒癲, 為有抱佢走,
佢就係街大喊到回家, 好多時被佢的行為令我好尷尬.
但我又好想同佢出去多D.

還有我日日同佢回家, 佢上樓一定要熄晒D燈,
如果唔係佢又發癲, 唯有黑沈沈同佢摸上樓, 真係冇晒附.

有什麼方法可以改善佢的固執, 可唔可比D意見我

THANK YOU
   0    0    0    0

你小朋友是自閉症的?

你小朋友幾大?

原帖由 foggyao 於 08-9-21 00:02 發表
你小朋友幾大?

我小朋友2歲6個月
上次評估中心說佢未有固執行為唔可以確定佢係自閉症.
要再等多一年再評估.但現在佢D 固執行為已經好明顯.
所有好煩惱.

原帖由 HELLOPET 於 08-9-24 11:23 發表

我小朋友2歲6個月
上次評估中心說佢未有固執行為唔可以確定佢係自閉症.
要再等多一年再評估.但現在佢D 固執行為已經好明顯.
所有好煩惱.

但佢除固執,仲有乜?如果你擔心佢自閉症,佢講會唔會唔望人?會唔會鐘意自己一個人玩,唔鐘意有其他小朋友?同埋自閉症真係無咁快睇得出,好似要成3,4歲先可以confirm到。

我個女(差兩個月夠兩歲)都好固執,唔知係咪屬狗都係咁?! 但佢就無我以上講反應,所以我諗唔似有自閉,你留意多,固執要比佢知做事有好多種方法都可以達到目的。

原帖由 foggyao 於 08-9-24 13:55 發表
但佢除固執,仲有乜?如果你擔心佢自閉症,佢講會唔會唔望人?會唔會鐘意自己一個人玩,唔鐘意有其他小朋友?同埋自閉症真係無咁快睇得出,好似要成3,4歲先可以confirm到。
我個女(差兩個月夠兩歲)都好固執,但就無以上反應, ...

重有一樣.......
小朋友的固執有陣時係父母無意中做成的.......
例如佢要雪糕, 阿媽話咳唔食得, 佢跟住喊, 阿媽起初唔俾, keep住講唔得因為咳, 到喊咗15min, 佢喊到真係咳, 阿媽開始心痛, 於是諗, 食咗糖都未必咳到咁啦, 於是就「就範」俾佢食, 或者俾d 「代替品」氹住佢, 但响小朋友嚟講, 就會收到一個錯嘅訊息, 「要d乜嘢, 只要堅持喊就一定有!」如是者幾次, 阿媽就以為小朋係好固執........

原帖由 SandraLo 於 08-9-24 19:39 發表

或者俾d 「代替品」氹住佢

咁想問, 就你個例子來講, 如果佢堅持要雪糕, 我係唔比, 而我幫佢分心, 即比第二d嘢分散佢注意力, 又或者比第二d嘢佢, 咁又算唔算呢?

原帖由 foggyao 於 08-9-25 14:18 發表
咁想問, 就你個例子來講, 如果佢堅持要雪糕, 我係唔比, 而我幫佢分心, 即比第二d嘢分散佢注意力, 又或者比第二d嘢佢, 咁又算唔算呢?

其實最好唔好.....
所謂分散注意力, 你大前題係唔想佢扭、喊, 當佢洞悉你怕嘅係呢樣嘢, 佢就知道呢樣嘢係佢嘅武器!而試多三、五次, 佢又知一扭同喊, 就即使冇原先要嗰樣嘢, 都唔會空手回, 咁梗係有理冇理大吵先啦, 咁咪變相「助長」佢嘅扭囉!
所以我成日講, 諗清楚先話唔得, 一講咗唔得就真係唔得, 咁d 細路先至唔會衝擊你嘅決定!

原帖由 SandraLo 於 08-9-25 20:23 發表

其實最好唔好.....
所謂分散注意力, 你大前題係唔想佢扭、喊, 當佢洞悉你怕嘅係呢樣嘢, 佢就知道呢樣嘢係佢嘅武器!而試多三、五次, 佢又知一扭同喊, 就即使冇原先要嗰樣嘢, 都唔會空手回, 咁梗係有理冇理大吵先啦,  ...

thx thx! 唔好意思, 仲有條問題.
咁我唔比嘢佢時, 成日同佢講 '媽咪話左無就無, 唔係樣樣嘢你要都要比你'

我咁講, 有無問題?

原帖由 foggyao 於 08-9-26 10:24 發表
thx thx! 唔好意思, 仲有條問題.
咁我唔比嘢佢時, 成日同佢講 '媽咪話左無就無, 唔係樣樣嘢你要都要比你'
我咁講, 有無問題?

哈哈, 問題又唔係好大....... 不過聽得出你「心中有氣」喎!為免佢有樣學樣, 第一句就夠啦!

原帖由 SandraLo 於 08-9-26 14:31 發表

哈哈, 問題又唔係好大....... 不過聽得出你「心中有氣」喎!為免佢有樣學樣, 第一句就夠啦!

okok, 等我改改!

我都唔係火爆咁講嘅, 只係堅決強硬語氣.

因我不斷講第一句時, 佢都唔 '搔' 我, 但每次我加埋第二句, 佢就唔會再 'lur' (可能係唔敢再lur)

thx thx 你提點!

原帖由 foggyao 於 08-9-26 15:54 發表
okok, 等我改改!
我都唔係火爆咁講嘅, 只係堅決強硬語氣.
因我不斷講第一句時, 佢都唔 '搔' 我, 但每次我加埋第二句, 佢就唔會再 'lur' (可能係唔敢再lur)
thx thx 你提點! ...

你要學由得佢lur, 等佢知lur係冇, 佢先會唔lur..... 唔好怕煩而鬧或者喝佢, 因佢起初係怕「媽咪嬲」, 大d 佢覺得自己嬲過你嗰陣, 佢就會惡番你!

而自閉症小朋友嘅固執, 並唔係呢類扭、堅持咁簡單..... 試過有個屋企要搬屋, 重係同一個屋苑隔離座, 装修時阿媽亦隔日帶佢去睇間新屋, 結果到搬嗰日, 半夜兩点佢都唔肯入屋!
‹ 上一主題|下一主題