用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 妳地會唔會比小朋友學打棒球呢~
go

妳地會唔會比小朋友學打棒球呢~ [複製鏈接]

棒球活動係香港唔算係一樣熱門既運動, 佢除了可以訓練小朋友既體能外, 還可以訓練小朋友既專注力、服從性同埋團隊既合作性, 從而增強小朋友既信心同與人相處時既技巧...
不過.... 訓練時間比較長, 又需要額外時間參與外間既比賽...唔知妳地會唔會比小朋友去學打棒球呢~
   0    0    0    0
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

我都諗過, 但個訓練場唔就腳, 所以無參加.

原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-9-17 21:34 發表
棒球活動係香港唔算係一樣熱門既運動, 佢除了可以訓練小朋友既體能外, 還可以訓練小朋友既專注力、服從性同埋團隊既合作性, 從而增強小朋友既信心同與人相處時既技巧...
不過.... 訓練時間比較長, 又需要額外時間參 ...

原帖由 瀅瀅媽咪 於 08-9-17 21:34 發表
不過.... 訓練時間比較長, 又需要額外時間參 ...

我想呀, 不過好似話要5歲先得喎, 我大仔才4.5歲炸.  同埋最差係室外場, summer 時真係實在太熱, 莫講話訓練, 係條街上行都好辛苦

我仔仔都學左年幾, 3個月一個課程, 香港棒球總會, 8歲前都係室內軟式棒球班, 只係百幾蚊有十堂, 係最初套制服+手套貴d, 要約$500, 場地指定幾個但有得簡, 不過教練有參次, 睇好唔好彩, 今期就唔好彩, 剩返3堂我地都唔再去學.

想參加的家長的確要想清楚,每星期都要去練習至少大約一整天,酷熱天氣都一樣。家長在觀眾席都好悶好熱。

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-18 15:26 發表
想參加的家長的確要想清楚,每星期都要去練習至少大約一整天,酷熱天氣都一樣。家長在觀眾席都好悶好熱。

嘩, 要練習一整天咁西利架?

我想問下你講既練習係咪完成了訓練班後, 參加了不同的分會後的練習呢?

原帖由 IRON 於 08-9-18 12:44 發表
我仔仔都學左年幾, 3個月一個課程, 香港棒球總會, 8歲前都係室內軟式棒球班, 只係百幾蚊有十堂, 係最初套制服+手套貴d, 要約$500, 場地指定幾個但有得簡, 不過教練有參次, 睇好唔好彩, 今期就唔好彩, 剩返3堂我地都 ...

又真係好平喎.

我想請教咩叫做軟式呀?

我上左香港棒球總會的web site, 第三期10月開課的沒有初級組室內場, 只有中級組室外場呀, 係咪唔係期期都有初級組室內場架?

係咪上完training course 學會後, 便可以參加不同的分會每星期練習架啦?

所謂軟式室內, 是那種黃色膠波同用膠棒, 供五至八歲的小朋友參加. 用一個膠座放好打擊, 不是拋打. 非常適合初學的小朋友學習, 避免他們被硬波打中嚇親! 又比較容易打中波跑壘, 不用拿著枝bat扮樹! 家長看比賽也很high!

"係咪上完training course 學會後, 便可以參加分會"

我的小朋友是在你說的地區分會入隊打比賽, 香港D球會有些是一周練一天,有些是練兩天.

在室外打波無可否認是比較辛苦, 最起碼我看到四五歲的小朋友, 在有充足水分和防曬和休息安排下, 一個下午一定沒有問題. 另外家長在球場看練習或幫手訓練也是很好的親子活動. 我們d家長次次看比賽都是緊張到嘩嘩叫!

題外話 - 我覺得現在一些家長實在是過份保護小朋友 - 我見過有家長叫工人姐姐拿著傘陪跑步驚小朋友熱親(大約七八歲!)!

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-19 08:49 發表

又真係好平喎.

我想請教咩叫做軟式呀?

我上左香港棒球總會的web site, 第三期10月開課的沒有初級組室內場, 只有中級組室外場呀, 係咪唔係期期都有初級組室內場架?

係咪上完training course 學會後, 便可以參加 ...
:-D :-D :-D :-D

原帖由 502 於 08-9-19 10:03 發表
所謂軟式室內, 是那種黃色膠波同用膠棒, 供五至八歲的小朋友參加. 用一個膠座放好打擊, 不是拋打. 非常適合初學的小朋友學習, 避免他們被硬波打中嚇親! 又比較容易打中波跑壘, 不用拿著枝bat扮樹! 家長看比賽也很hig ...

ic, 咁咪好似打golf 咁law, 好喎.

我想請教下你, 你小朋友上左幾耐TRAINING COURSE 才可以入分會呢?  是否要經過考試才可以入分會的呢?

我都可以想像到在比賽時一定好開心和熱鬧

ic, 咁咪好似打golf law, 好喎.

有不同,個座是差不多到小朋友胸口,
最大好處是個波不識走!

我想請教下你, 你小朋友上左幾耐TRAINING COURSE 才可以入分會呢?  是否要經過考試才可以入分會的呢?

我大仔幾年前開始時沒有參加過棒總的TRAINING COURSE, 直接跟球會打波。
細佬就直接跟亞哥。

我都可以想像到在比賽時一定好開心和熱鬧

真是非常搞笑,有時大人仲叫得大聲過細路。
我記得細仔第一次比賽,死都要學哥哥一口氣跑回本壘(球例只可以跑兩個壘!)我地(家長和教練)緊張到差點要飛出去抱住他,超搞笑!

原帖由 502 於 08-9-19 14:20 發表

有不同,個座是差不多到小朋友胸口,
最大好處是個波不識走!

我大仔幾年前開始 ...

明白晒, 唔該你呀.

睇見小朋友玩得咁投入, 做家長真係開心到不得了.

到我大仔5歲時, 我都想比佢試下, 希望佢有耐性學啦, 因為佢體育天份麻麻, 又冇耐性, 所以學得一定比人慢.

個陣我囡 囡學左2期軟球,e+大左冇學lu~我有套二手棒總制服+手套可以平售,如有需要就pm 我la

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-19 12:48 發表

我都可以想像到在比賽時一定好開心和熱鬧 ...

如果家長真的想小朋友長期打棒球, 唔駛先玩香港棒球總會的訓練班. 你們也可以加入任何一個棒球會 . 跟最細組別的一起習. 多數是星期六練習,   如要長期玩, 最好玩聯賽, 但 要付註冊費, 做棒球制服.......

我個細仔現在就是星期六練波, 星期日打聯賽, 球會制服加手套裝備大約數百元, 參加聯賽就全年數百元, 真是好好玩!見到小B 傻傻地上壘個樣, 真是好鬼得意。

其實棒球是很適合小朋友玩, 因爲bb波球例較簡單, 球棒和波又是膠的, 打到又不會很大件事。 到大個一點就可以學抛打的軟波或硬波, 球例也會隨之複雜!真的要用腦, 團隊合作也是非常重要。 現在的小朋友大多比較自我意識強,我覺得棒球應該可以在若干程度上有所改善。

如有興趣知多D, PM 我啦!

我想要d資料, 請pm我.  謝謝!

原帖由 502 於 08-9-30 14:18 發表
我個細仔現在就是星期六練波, 星期日打聯賽, 球會制服加手套裝備大約數百元, 參加聯賽就全年數百元, 真是好好玩!見到小B 傻傻地上壘個樣, 真是好鬼得意。

其實棒球是很適合小朋友玩, 因爲bb波球例較簡單, 球棒和波又是膠的 ...

原帖由 sandythepooh 於 08-10-2 23:30 發表
我想要d資料, 請pm我.  謝謝!

其實係無乜資料可比到你 , 最好 click 去 棒總果網址, 睇下最新一期的 訓練班在何時開班.

如果完全沒有信息, 或是有朋友是打開棒球的 , 建議也是先參加棒總的訓練班好些 .  

要訓練中吃苦呢? 還是志在玩下甚麼是棒球呢 ? 目前的幾個棒球會的訓練方向是各有不同 .  但如要入棒球會, 要成為隊員 .  家長一定最好要心中有 數 , 星期六和星期日是要用時間要陪小孩參與的.

我有此感想..........

剛剛玩此運動的確係幾好笑, 但如果再沒有動力再注給小朋 .  再玩也是上不到壘, 再擊也擊不到球時 , 小朋友的信心就沒了 .  此運動是最講犧牲精神 ,  反應 , 爆炸力 .  小朋友對棒球, 如一開始就有球感就會覺得好好玩 . 在最初玩打時, 家長的鼓勵就是球感的來源之一 .  這未必是先天而有........

我眼見好幾位曾有過多動症, 專注力差的小朋友, 到了後期是玩得不錯 ....

我仔3.5歲咋, 等佢5歲先可以學

原帖由 HPChingchingma 於 08-10-3 14:21 發表

其實係無乜資料可比到你 , 最好 click 去 棒總果網址, 睇下最新一期的 訓練班在何時開班.

如果完全沒有信息, 或是有朋友是打開棒球的 , 建議也是先參加棒總的訓練班好些 .  

要訓練中吃苦呢? 還是志在玩下甚麼是 ...

我望穿秋水,到阿子足歲,佢啲班會都離家很遠,要不是就是時間唔合,可惜。

CAN YOU PM MORE DETAILS FOR ME

原帖由 502 於 08-9-30 14:18 發表

其實棒球是很適合小朋友玩, 因爲bb波球例較簡單, 球棒和波又是膠的 ...
‹ 上一主題|下一主題