用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 小一簡介會感想
go

小一簡介會感想 [複製鏈接]

之前係 bk 見有 mami 話校長唔聽意見,去到就覺得"啊!唔怪得啦!" 校長真係一個好 strong o既人,佢比人感覺係"佢要做,一定會做到",作為一個領導者,有呢種性格係正常o既!
學校o既理念我係欣賞o既,關愛文化,Habits of mind,教學語言,我都覺得好好...但令人擔心o既係...老師!! 望下周圍o既老師,全部都好 young, 我估過左 35 歲o既唔係幾多個!而且,連校長都承認流失唔少,究竟老師可唔可實踐到校長o既理念真係有 d 疑問??
有家長問校長點先可以確保新老師做到學校o既理念? 校長話呢個係校長o既問題,唔係家長o既問題 校長果然....  
係我參觀o既時候問一個男老師簡單問題,佢居然話:我新黎,唔係好清楚 轉頭聽到另一個家長問另一個男老師問題,答案又係 : 我唔係好清楚

唔知小朋友讀緊o既媽咪有無擔心,其他媽咪去簡介會o既媽咪有無分享呢?
   0    0    0    0
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章

回覆webjen,

校長答得真係好arm, 教職員要跟隨學校嘅理念, 真係學校及管理層的工作, 家長真係幫唔到大忙, 而只能積極支持及配合學校的教育方針, 但我相信李小本身的教學模式及理念是十分可行。

至於, 老師年齡問題, 21或22歲已經可以是師範學院畢業或大學畢業, 我們不應以年齡來劃分老師的專業及熱誠, 及李小的老師是高質素, 自然每年都有若干流失, 新來的老師, 我們亦應給予時間, 讓他們去了解學校, 實踐自己所學, 教導我們的孩子。

原帖由 webjen 於 08-9-18 14:31 發表
之前係 bk 見有 mami 話校長唔聽意見,去到就覺得"啊!唔怪得啦!" 校長真係一個好 strong o既人,佢比人感覺係"佢要做,一定會做到",作為一個領導者,有呢種性格係正常o既!
學校o既理念我係欣賞o既,關愛文化,Habits of mi ...

Hi webjen,

其實教師流失的問題,是好多學校都要面對既問題,我個人反而覺得校長才是最重要,就以我囡囡幼稚園作例,校長有問題,不能帶領其他教師,不搞好內部行政,就會出現更大的問題!

直至現時為止,我囡囡初升上小一,佢既班主任都係一位很年輕而又新的老師,但又不代表她不能教好班學生,都要俾d時間才知道的!最緊要是學校的理念,老師跟著學校的理念去執行。

晴晴的媽媽

簡介會時聽校長講話28號面試,請問你地有無收到通知呀?

我收到, 係朝早十一點半, 撞正主日崇拜
原帖由 sze_327 於 08-9-19 14:59 發表
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

Hi

我都收到28號 2:00pm interview.  請問李小是用什麼形式interview的.  Many thanks.

dlh525

原帖由 臣媽 於 08-9-19 22:00 發表
我收到, 係朝早十一點半, 撞正主日崇拜  

我都收到通知啦.

原帖由 sze_327 於 08-9-19 14:59 發表

dlh525,

你報了多少間學校? 聖瑪加利果邊見到你, 呢邊又見到你

原帖由 dlh525 於 08-9-19 22:33 發表
Hi

我都收到28號 2:00pm interview.  請問李小是用什麼形式interview的.  Many thanks.

dlh525

Hi Web

pls check pm, 大家咁話啦!!

原帖由 Web 於 08-9-19 22:45 發表
dlh525,

你報了多少間學校? 聖瑪加利果邊見到你, 呢邊又見到你

Dear all :

雖然我冇出席小一家長簡介會 , 但都想同大家分享少少 , 今年我升上P.3後既感想 ...

一開學既時間 , 相信唔係我一個 , 係全港每個父母都忙到飛起 , 忙既可能會係邊個做班主任啦 ! 忙既可能會係阿仔編果班好唔好啦 ! 忙既又可能會係 .... 好多好多 !

家熹今年中/英/數 3科老師都係新老師 , 初頭我都有D擔心 , 又怕佢地唔知接唔接得倒李宗德既課程 , 又怕新老師比我地班寶貝蝦等 .... 但經過呢3星期入面 , 我感恩 , 唔講其他科 , 淨係中/英/數 3科既老師都好得 , 佢地唔單止嬴倒我既芳心 , 更嬴倒所有小朋友既芳心 ...

當然 , 好多家長都會有不漏既地方 , 但十隻手指有長短 , 一個再好既老師 , 一樣會有家長反感 , 我之所以特意去分享新老師 , 就係想話比大家知 , 邊間學校都有呢D問題出現 , 只係 , 有人在意同冇人問既關係 , 李宗德過往經常比話轉老師 , 簡單D諗 , 一係為錢 , 一係為開心 , 人工唔高 ....走 , 做得唔開心 .... 走 , 呢D都係正常事 !

我地關心既係 , 新嚟既老師跟唔跟得上呢 ? 不竟李宗德唔單止係一所英文小學 , 唔單止係一所直資小學 , 唔係單止係一所活動教學既小學 , 相信在職或離職既老師們 , 都會知到 , 呢所小學都算得上非一般既小學 , 上至校長 , 下至學生 , 接受得到既 , 好自然會有讚冇彈 , 接受唔倒既 , 唔走重可以做咩 ...

過去2年 , 教阿仔既老師都係得一個半個係新老師 , 但今年唔同 , 主科全部都係新老師 , 作為家長 , 會唔會唔擔心 ? 話唔會就呃你地既 !

但事實上 , 唔知係我好好彩 , 定係咁啱得咁橋 , 呢2科老師既教學方法 , 管理方法我都絕對應同 , 我咁講 , 唔係話以前既教得唔好 , 錯 ! 唔係 , 時間可以証明一切 , 新老師唔一定係差 , 舊老師亦唔一定十全十美 !

就算咁你大家遇上一個點樣既老師都好 , 比D時間去了解 , 好聽 , 好聞 , 最終你會可以將心中既疑問解開 !   

*PS 零晨4點幾喇 , 隻眼得返一條線, 以上話題 , 如有問題或錯字 , 敬請原諒 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

小兒小女都是現任小二及小一生,雖然我都見到很多科老師都很年青,但小兒在這一年間,基本的普通話都說得不錯。所以不用擔心。
反而要擔心的是”阿仔跟唔跟得上,阿仔上堂明唔明”這是上年的感受。
‹ 上一主題|下一主題