用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 陳瑞祺08-09年度一年級學生,有無人15分在第一輪已收 ...
go

陳瑞祺08-09年度一年級學生,有無人15分在第一輪已收 [複製鏈接]

本人囝囝(K3)將於下星期交表報讀09-10年度小一, 想問問今年(即現在就讀一年級學生的家長), 去年你們的小朋友在第一輪是幾多分已收生呢?  我只想統計一下自己小兒入讀陳瑞祺(喇沙)勝算有多少. 請即極回覆.
   0    0    0    0

許多家長都以為可以用過去的收生標準來計算自己孩子的入學率,其實每年都不同,剛巧 09-10 是沙士年,出生人數少,學位額仍然保持一定數目,則相對入學機會率高了。其實,每個分額的申請人並不是每年有固定的配額,視乎分數高的申請人會不會到該校報名吧。

原帖由 MimiCactus 於 08-9-18 17:00 發表
本人囝囝(K3)將於下星期交表報讀09-10年度小一, 想問問今年(即現在就讀一年級學生的家長), 去年你們的小朋友在第一輪是幾多分已收生呢?  我只想統計一下自己小兒入讀陳瑞祺(喇沙)勝算有多少. 請即極回覆. ...

多謝回覆, 我怕CSK會實施小班教學, 所以怕到時又不夠學位.  CSK是五班小一, 不知道每班仍然維持多少人一班呢?
原帖由 woody_lui 於 08-9-23 20:36 發表
許多家長都以為可以用過去的收生標準來計算自己孩子的入學率,其實每年都不同,剛巧 09-10 是沙士年,出生人數少,學位額仍然保持一定數目,則相對入學機會率高了。其實,每個分額的申請人並不是每年有固定的配額,視乎分數高的申 ...

即是第一輪收75人.  唔知多唔人申請??
原帖由 happy168 於 08-9-25 07:48 發表
校長說佢哋每班維持30人

醒目開學勳章

原帖由 MimiCactus 於 08-9-25 15:43 發表
即是第一輪收75人.  唔知多唔人申請??

應該多架. 我26/9下午2點15分到,到交完表3點到, 我份表已經係 83號. 走嘅時候仲有20幾位家長等緊.仲一路有人入緊學校排隊.

第一日可能有過百人申請, 不知到了十月三日果日會有幾多人申請陳瑞祺呢?  各位家長假如交了form後, 可否告訴一下你是幾多號, 等大家心中有數, 估計下幾多人爭75個學位. 唔該.
原帖由 pdcynthia_ip 於 08-9-28 13:58 發表

應該多架. 我26/9下午2點15分到,到交完表3點到, 我份表已經係 83號. 走嘅時候仲有20幾位家長等緊.仲一路有人入緊學校排隊.

回覆 # 的文章

編號:二百以上

I think also many peoples apply. First day my dad forget to bring dob cert. Then, he went on 2nd day; he said me " WOW... 2nd day still many peoples! how do you fight??"

DIE,,,,,,

醒目開學勳章

How many points you have??

原帖由 luibee76 於 08-10-5 23:16 發表
I think also many peoples apply. First day my dad forget to bring dob cert. Then, he went on 2nd day; he said me " WOW... 2nd day still many peoples! how do you fight??"

DIE,,,,,,

今早睇左. 唔收. 我得15分.

有冇人15分入到?!?

原帖由 Funny 於 08-10-6 15:33 發表
How many points you have??

我都係15分,唔收.

原帖由 sandylam 於 08-11-24 11:05 AM 發表
今早睇左. 唔收. 我得15分.

有冇人15分入到?!?

咱即刻好妙望
‹ 上一主題|下一主題