用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一好小家課??
go

中一好小家課?? [複製鏈接]

囝囝今年中一 (英中) , 日日都好似無家課 , 問佢佢話o係學校做晒 .......................
之前已聽過有人話中學好小家課 , 但係真係小到好似唔駛做o甘, 真係驚佢會 dum 懶晒 ah !!

請問各位中學生家長d小朋友多唔多家課 ga ??
   0    0    0    0

多呀! 又多默書, 仲有數學小測啦! 又開始課外活動, 有啲擔心

原帖由 fion128 於 08-9-19 12:40 發表
囝囝今年中一 (英中) , 日日都好似無家課 , 問佢佢話o係學校做晒 .......................
之前已聽過有人話中學好小家課 , 但係真係小到好似唔駛做o甘, 真係驚佢會 dum 懶晒 ah !!

請問各位中學生家長d小朋友多唔 ...

亞女話功課比小學少D,無抄書,所以好快做完,不過見佢晚晚係房好忙,因為成日有默書同背書。

原帖由 fion128 於 08-9-19 12:40 發表

請問各位中學生家長d小朋友多唔 ...

功課少,有咩吾好呀?如果課外活動開始的話太多功課都應付吾到啦!

我亞女既學校有好多默書呀測驗咁,就算無功課都吾會好得閒架喎!

家課量係少d,,,,
但會有密密的大小測,,

醒目開學勳章

其實要看間學校,同時不同的班的功課量都會有不同.

我都覺得功課比六年級少了,就當是休息休息吧,六年級太辛苦了,况且現在才開了學兩星期,學校教的都是規則、理論等等,稍後我相信他們又會很忙的了。

我個女啲功課都多,每星期都有dictation/test,最多係數學功課。
有睌做到成12:00

我個女啲功課都多,每星期都有dictation/test,最多係數學功課。

sorry, messages got sent again & again

hi. 小咖哩, 我個女同你囡囡都係同一學校, 一樣多功課, 日日有數學功課, 每星期寫兩頁英文journal. 己前小學英作文無寫咁多.

原帖由 小咖哩 於 08-9-22 11:02 發表

原帖由 ganway303 於 08-9-22 12:02 發表
hi. 小咖哩, 我個女同你囡囡都係同一學校, 一樣多功課, 日日有數學功課, 每星期寫兩頁英文journal. 己前小學英作文無寫咁多.

Hello ganway303,
佢小學都有寫journal同週記,我個女啲中作一向都ma ma地,佢做中作要成兩﹑三個鐘頭,好多時夜訓都係呢個原因
而家平均都要11:30先上床訓...

上星期六做Eng journal 做到11:30pm呀, 由8:00pm開始做, 我教佢先分重點寫低, 再在重点上發揮. 我問佢乜學校無教咩?

我囡囡作文好弱, 時時叫佢睇多啲故事書, 個腦無墨水. 點作得出

原帖由 小咖哩 於 08-9-22 12:28 發表

Hello ganway303,
佢小學都有寫journal同週記,我個女啲中作一向都ma ma地,佢做中作要成兩﹑三個鐘頭,好多時夜訓都係呢個原因
而家平均都要11:30先上床訓... ...

好有同感,又甚至有時唔想交行貨,以至改完又改都唔啱心水,唉! 呢d少女心事,一時一樣,我有感好不容易協調,睇嚟中二中三比現時更富挑戰

原帖由 ganway303 於 08-9-22 12:41 發表
上星期六做Eng journal 做到11:30pm呀, 由8:00pm開始做, 我教佢先分重點寫低, 再在重点上發揮. 我問佢乜學校無教咩?

我囡囡作文好弱, 時時叫佢睇多啲故事書, 個腦無墨水. 點作得出

...

我個女到現在都是很少功課,而且到而家都未有測驗或黙書! 我成日問佢幾時黙書,但佢話老師未講。
你哋D學校時間表是否行循環日,佢一至六日,到而家我都未習慣,都唔知佢每日上什麼堂。
好似佢哋學校會突然叫佢哋留低,但不是留堂。好似佢參加校際朗誦,在早會叫佢哋留低面試,之前完全無notes,我接佢放學先知,是否每間中學都是這樣?
同小學好唔同,我都未適應!

醒目開學勳章

開學到依家,功課不算太多,不過遲d就唔知lu!
我個女果間,都係行cycle, day 1-day 10。
已經有diictation & quiz

中學放學時間一定冇小學o甘穩定
參加課外活動放既時間(特別係sports)
好難準時......

我個女的功課都很多,有時做到12時。(她們有時'的起心肝'做卻又很快,30號晚至1號零晨,用了1個多小時便完成大部份功課,或許她不想功課阻礙假期)。

現在成日都要留係學校,做壁報(剛巧輪到她那組,很多同學卻不肯留低做),參加興趣班選拔,各社開會,希望忙過這段時間後遲些沒有這麼忙。

升上中學應該可以自己放學了,不用家長接吧!我第一天都沒接她(我要上班的),只是早上送她到車站,她約了同學一起乘車。

她們的書包真重,雖然我腰骨不好,但也不忍心,所以幫她背到車站。

ppbb25, 小兒的書包原本都是很重, 後來我買了一個護瘠的書包, 果然感覺是輕了非常多, 不覺重.

剛去了學校的家長教師講座,老師說不多功課是因為沒有抄寫,部分練習上堂時完成, 亦有部份同學於小息時完成其他的功課.  很多科目的老師都要求同學備課及做課前練習,老師提示同學應放多些時間備課及溫習並儘量看多些課外書, 這比做多兩份功作紙有用得多.
‹ 上一主題|下一主題