用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15份於自行收生結果
go

15份於自行收生結果 [複製鏈接]

我不太明白, 如果人人都話15份自行收生 =0, 那麼是否沒有15份小朋友能成功被取錄在自行收生階段ar?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

15分no chance, 係指多人爭既學校, 20分都收唔晒, 點會輪到15分果批丫
你試下拎份form去鮮魚行交丫, 唔好話15分, 10分都即收!
(打個譬如咋, 我唔係歧視呀)
原帖由 beckyskchan 於 08-9-19 02:38 PM 發表
我不太明白, 如果人人都話15份自行收生 =0, 那麼是否沒有15份小朋友能成功被取錄在自行收生階段ar?

understand!  Thx:)

有一些學校係15分都可以入到既, 例如一d新校咁, 我仔前年有好幾個同學仔都係15分入咗同一間學校, 雖然佢係由2間學校下午校合併而成, 但勝在佢第一輪收90個位, 係呢區唔算至top, 所以佢哋都係第一輪入到架.

原帖由 beckyskchan 於 08-9-19 14:38 發表

15都入到,即代表間學校少人揀,也代表不是熱門學校,咁身為家長都想自己的子女入到好學校,所以第一輪15分基本上都是去襯熱鬧.

我想問下如果25分都超晒額, 咁學校點簡收邊個呢? 係咪會interview 來簡或者是抽籤呢?

仲有, 邊個決定第一輪收幾多個學生的呢? 係govt or school 自已呢?

回覆 # 的文章

第一輪是不能面試的,超出限定人數,會抽籤決定或交由政府決定

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-23 14:50 發表
我想問下如果25分都超晒額, 咁學校點簡收邊個呢? 係咪會interview 來簡或者是抽籤呢?

仲有, 邊個決定第一輪收幾多個學生的呢? 係govt or school 自已呢?

如果25分係屬於兄長就讀or父母係職工,我相信會全部收,因為政府規定以上兩項係註明必收既,睇08/09數字,我見有d學校自行得45個位,但收左46人,唔知係咪呢d case呢﹖

自行收生比率,政府個準則係50%自行,50%大抽獎,其中好似5%係誇區。

樓主個問題,15分唔係無機會,一d無咁熱門or無宗教分既學校就有機會,比如無宗教分果d,25分以外,大部份人都係leg住15分,咁咪有得抽下lor。
‹ 上一主題|下一主題