用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧幼稚園
go

鑽石山靈糧幼稚園 [複製鏈接]

請問鑽石山靈糧幼稚園好唔好??
老師對小朋友有無愛心?

課程好嗎?

我想幫囡囡報讀這間幼稚園。
   0    0    0    0
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

我都想知ar...thx!!!!!

Monty & BellDandy :
我囡囡響靈糧讀k2,我地都響bk開左個thread,可以問下我地家長或睇下以前D post...

<鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享>

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1119260&page=19#pid26012307

其實你地想知靈糧d乜野?同埋希望小朋友讀邊類型幼稚園?或者希望小朋友英普勁d,定係著重品格宗教培方面的培養?

靈糧係活動教學, 唔係傳統幼稚園,唔係咁催谷學業,
反而好重視音樂+宗教+品德薰陶,呢方面做得好好,小朋友返學好開心,表達力強,有創意,老師好有愛心...

k1冇寫字冇默書呢d功課,只有閱讀計劃,每十天一書,鼓勵學生向親友讀故事,訓練小朋友的膽量,表達能力及溝通能力,到下學期會派英文字卡,小朋友串得多,記得識串,同樣收到默書o既功效,並教唐詩,幫助小朋友認字...

到k2十二月尾先開始寫字,相比之下,係較慢,因為不少k1上學期小朋友有連線功課,k1下學期開始寫字
但靈糧老師到k2學期會先側重執筆姿勢及手肌肉的訓練,同埋用好多有趣o既方法教小朋友認字,認筆順,幫佢地打好基礎,有左信心,自然有興趣寫字認字...

我地知道咁多,因為學校老師每星期都會拍下小朋友上堂o部分情況擺上網俾我地下載,同埋學校每年各級有家長體驗日,讓家長觀課,朝早頭十五鐘早會,有唱歌,有常識分享,有遊戲,校方歡迎家長到場參觀,所以我地家長可以好放心...

由於靈糧課程活動多且緊密,所以普通話堂比較少,一星期一節,英文堂則是一星期兩節,因為重點不同,同國際班或英普班不能相提並論...

希望解答到你地的問題啦

我家有三寶

Thank you very much!!!
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

thank you fostermak

wing:
今朝睇囡囡早會,見到d宣傳單張,先知你原來參加家教會選舉,湊兩件仲出黎幫手,好厲害,我都冇諗過,不過係下年,我都唔知可唔可以應付得黎,我見家教會好似要投入好多時間...
我家有三寶

我都幫囡囡報佐, 請你interview會問咩. 我囡囡表達能力仲係麻麻地.

原帖由 fostermak 於 08-9-24 15:15 發表
Monty & BellDandy :
我囡囡響靈糧讀k2,我地都響bk開左個thread,可以問下我地家長或睇下以前D post...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1119260&page=19#pid26012307

其實你地想知靈糧d乜野?同埋希 ...

我都幫囡囡報咗,不過仲未收到任何通知

Yonniewong:

面試分三部分:1)10個小朋友一組到其中一個課室玩玩具等候 2)去玩樂區,一位老師跟一個小朋友,然後評分,你放心,果陣我大囡怯場,唔肯講,只肯用手指指俾老師,例如爸爸響邊/媽咪響邊,老師俾貼紙大囡見到好多新設施怪住玩,冇回答老師,又冇同老師打招呼或多謝,但玩完玩具好有手尾執番好...  3)最尾見校長,校長好有愛心,自己作首歌同唱歌,仲做埋動作,有老師從旁計分,小朋友坐前,家長在後,唱完歌問到邊個鍾意返學,叫d小朋友舉手.臨走校長話會逐一叫小朋友名字,同埋要同小朋友家長出黎道別
我家有三寶

Lam Tin 靈糧幼稚園 is it also same? is it good?
Any comments.

Tks.

藍田/鑽石山/馬鞍山/銅鑼灣靈糧d課程係一樣o架,只係地點唔同,校舍面積唔同...
我家有三寶

IC. thank you. As I heard many mama comments 鑽石山靈糧 is good. But 藍田 is close to me. So I  chose 藍田, but not sure they are same 課程 or not.
Anyway we will have interview in  藍田靈糧 this Sat.

唔該晒你呀!
原帖由 fostermak 於 08-10-21 10:12 發表
Yonniewong:

面試分三部分:1)10個小朋友一組到其中一個課室玩玩具等候 2)去玩樂區,一位老師跟一個小朋友,然後評分,你放心,果陣我大囡怯場,唔肯講,只肯用手指指俾老師,例如爸爸響邊/媽咪響邊,老師俾貼紙大囡見到好多 ...

hi
明報都有刊登靈糧面試過程:
【明報專訊】面試過程
形式:分兩部分,約2至3組家長跟考生一同進入課室。課室內放了不同的玩具如﹕「煮飯仔」、車仔等,每個家庭可自由選擇坐於不同角落。
考生:第一部分——教師請考生自己玩玩具,過程中向他們發問,例如﹕考生拿起洋娃娃,教師會問﹕「你是怎樣替她洗澡呢?」、「她的眼睛在哪裏?」等,全程約2至3分鐘。
第二部分——約10個考生跟家長一同到另一間課室,家長坐在考生後面,校長和音樂教師會跟大家一同唱歌和做動作。歌曲包括校歌,其他教師會在旁觀察,而教師亦會提點考生,校長進來時要保持安靜。全程大約5至6分鐘。
家長﹕不用面試
過來人貼士﹕不考學術題目
.主要觀察小朋友的主動性及反應
.注重小朋友在音樂方面的表現
.不考學術題目
.完成面試後小朋友逐一跟校長說再見
我家有三寶

原帖由 2ma2 於 08-10-22 17:20 發表
IC. thank you. As I heard many mama comments 鑽石山靈糧 is good. But 藍田 is close to me. So I  chose 藍田, but not sure they are same 課程 or not.
Anyway we will have interview in  藍田靈糧 this Sat. ...

Hi, my son will have interview in  藍田靈糧 this Sat too.

原帖由 sarahlmf 於 08-10-24 11:43 發表

Hi, my son will have interview in  藍田靈糧 this Sat too.

我舊年同個囝IN過靈糧堂.

其實舊年聽過一個傳聞, 就係第1PARTO係遊戲室等待, 其實係會計分, 會有人"暗中"比分, 舊年我去IN時, 見遊戲室間房的確有個疑似窗的鏡, 亦見到部份家長很刻意咁同小朋友玩 (某程度上有點作狀)..

第2PART就有老師同小朋友玩下遊戲, 簡單對答.

第3PART很簡單, 十靚個小朋友左右一齊坐, 老師唱歌校長唱歌, 但麻煩係在於小朋友已經係遊戲室"玩左一輪", 跟住又等左一輪同老師玩, ..我個囝因為早入第3PART等其他小朋友及校長.....結果佢等得較耐, 冇乜耐性, 要坐係我身面, 大概就扣左分LU.....

所以有時都要睇小朋友狀態同彩數...
獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

回覆 # 的文章

When is your interview time? my time is 10:AM. It seem that many child interview in this school.
How's your son 表現?
靈糧堂 is it your 1st choice?

藍田靈糧堂收咗上午班阿囡, 但鑽石山仲未通知幾時去IN, 九龍城7/11去IN, 希望大家講D藍田的資料比我呀

原帖由 monsuki 於 08-11-1 22:20 發表
藍田靈糧堂收咗上午班阿囡, 但鑽石山仲未通知幾時去IN, 九龍城7/11去IN, 希望大家講D藍田的資料比我呀

咁你咪即係交左兩份申請表...

係呀 ..如果加九龍城應該係3份呀

原帖由 minamina 於 08-11-1 23:14 發表

咁你咪即係交左兩份申請表...
‹ 上一主題|下一主題