用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 09-10年度小一學額
go

09-10年度小一學額 [複製鏈接]

有無人知道扣除幼稚園外,放出來的小一學額有多少個?
   0    0    0    0

loy211:

有無人知道扣除幼稚園外,放出來的小一學額有多少個?
==> 嚴格黎講可以話係 "0"...因為依家培幼係 30 人一班, 共八班, 將來培小都係八班, 亦係 30 人一班 (因為佢由上兩年已開始緊小班, 將本來 35/36 人一班大幅減少至 30 人, 以方便將來要轉直資一條龍時可順利接龍)

因此, 若以呢條數咁計 (30人 x 8班培幼)   Vs (30人 x 8 班培小) 黎睇, 若所有培幼學生都選擇直升培小的話, 咁就一定唔會有位了..不過...據經驗..一定有人唔直升培小的, 呢點就可以肯定, 所以, 240 人中會有 10 個 8 個唔升培小而走番d 位出黎一d 都唔奇, 但真係唔會多呢點係事實.

多口搭訕, 想入培小, 就算唔好彩小一唔成功, 可以等往後幾年上下學期都寫下信申請插班, 因為每個年級年年都會有人出出入入的, 培正既政策一向係走一個補一個的, 排定隊就 ok, 我有朋友佢阿仔今個學年係插小四入架.

唔該晒,那機會豈不是很渺茫?

loy211:

==> 你可以咁講....但正如現實中六合彩咁難中都會有人中, so with this "principle" in mind...咁係唔係都要買下先會有機會呢...?? Who knows who will win at the end?

彥彥媽咪:
    是呀,我都是抱著這心態,我都有報,11月8日面試,試下啦!

祝你成功!
原帖由 loy211 於 08-10-16 20:42 發表
彥彥媽咪:
    是呀,我都是抱著這心態,我都有報,11月8日面試,試下啦!

原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-14 22:51 發表
loy211:

==> 你可以咁講....但正如現實中六合彩咁難中都會有人中, so with this "principle" in mind...咁係唔係都要買下先會有機會呢...?? Who knows who will win at the end? ...

彥彥媽媽 :

朋友的兒子都報考了小一, 請問你知不知道過往是考什麼呢?

醒目開學勳章

08-09' 小一學位係 14個.

你可以參考下!

kathykwong:

==> 因為我兩個仔都係經由幼稚園入小一的, 所以冇第一手消息俾到你...依家講既都係從外考入黎既家長而轉告的: 據佢地講, 都係同老師傾偈, 之後老師會俾d 故事書小朋友睇, 再叫佢地講番故事既內容, 同問故事入面一d 問題等...

原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-21 09:19 發表
kathykwong:

==> 因為我兩個仔都係經由幼稚園入小一的, 所以冇第一手消息俾到你...依家講既都係從外考入黎既家長而轉告的: 據佢地講, 都係同老師傾偈, 之後 ...

多謝你的資料, 我都估一定有說看書說故事的. 我的兒子都是由培幼-培小,現在是培中了.

原帖由 clarentrendy 於 08-10-21 09:01 發表
08-09' 小一學位係 14個.

你可以參考下!

14個位,算是多了.謝謝
‹ 上一主題|下一主題