用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

係呀, 有廣東話同普通話, 因為無join普通話既'每日一片', 咁咪叫阿仔聽普通話既'每日一篇'囉, 希望可以聽多d

至於果本書蟲, 我都見到老師已經mark咗記錄, 我見佢唔係個個月都有, 估佢都係間唔中收番黎做記錄, 所以無理到喎! sue, 如果阿仔唔多好搾書睇, 試下入學校圖書網頁既'閱讀金字塔', d故事唔係太長, 阿仔好鍾意走入去睇架

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-23 13:04 發表
Brianmama,
唔係喎 ..... '每日一篇' 係有廣東話和普通話架。 阿仔都未開始做過,今日才開始咋 ! 我又覺得唔錯,故事好短,望阿仔有興趣啦!

Dea all,
另外想問妳們關於本 '書蟲',昨晚發現本書最last page, 老師在10月那行 ...
:-D

乜要 join 廣東話 or 普通話咩? 唔係任妳 click 來聽? 我又唔明喇? 解解唔該哂!

係呀, '每日一篇'任你click廣東話/普通話架, 不過, 學校又有另外一個通告是'每日一片', 呢個就係普通話既, 係華南師範大學....., 有無見過這張通告, 我曾經問過另外一位家長, 佢話好似未見過, 唔通派漏咗

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-23 22:14 發表
乜要 join 廣東話 or 普通話咩? 唔係任妳 click 來聽? 我又唔明喇? 解解唔該哂!

書虫本書, 10月中左右, 老師收過一次做RECORD, 一星期後派回.  之後再有看過的書, 繼續在下一項登記應可以了掛.  這本書記錄一年看過的書, 那個月登記看了多少本書, 應都無問題....

未見過那張通告喎,係講乜架? 需要 join 才可做?
'每日一片' 和  '每日一篇' 是否同一樣東西?

Thanks again.

原帖由 Brianmama 於 08-10-24 09:12 發表
係呀, '每日一篇'任你click廣東話/普通話架, 不過, 學校又有另外一個通告是'每日一片', 呢個就係普通話既, 係華南師範大學....., 有無見過這張通告, 我曾經問過另外一位家長, 佢話好似未見過, 唔通派漏咗  ...

本書蟲, 我都見到老師已經mark咗記錄. 十月未完但截左數6 , 剩番可能和後加的落11月的數.

每日一片, $50我有收到通告有訂呀.

兩個唔同架, '每日一篇'既係學校既網頁既自學天地搵到. 而'每日一片'要訂, 盛為$50蚊, 可以試入去睇下:
http://www.aclec.com.hk
另外網上演示
http://www.aclec.com.hk/dailyvideo

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-24 09:49 發表
未見過那張通告喎,係講乜架? 需要 join 才可做?
'每日一片' 和  '每日一篇' 是否同一樣東西?

Thanks again.

咁...果個普通話水平測試, 唔參加都無問題, 係米?  tks.

[quote]原帖由 Brianmama 於 08-10-24 11:11 發表
兩個唔同架, '每日一篇'既係學校既網頁既自學天地搵到. 而'每日一片'要訂, 盛為$50蚊, 可以試入去睇下:
http://www.aclec.com.hk
另外網上演示
http://www.aclec.com.hk/dailyvideo

... [/quote]

係無問題呢, 我都無諗住參加哦!

原帖由 feelogsofee 於 08-10-25 11:52 發表
咁...果個普通話水平測試, 唔參加都無問題, 係米?  tks.

[quote]原帖由 Brianmama 於 08-10-24 11:11 發表
兩個唔同架, '每日一篇'既係學校既網頁既自學天 ...

Hi,

我想問下, 本星期有無英文默書呀?  阿囡話有, 但佢本revision book 不翼而飛....   Tks.

尋曰我都未見英文dictation revision 本薄, 照計this Friday有英默, 今晚番去睇睇先. 我仔本薄都試過有一次俾隔訴離攞左,
以為唔見,
老師貼過一張落手冊,
若干日後本薄先俾同學仔帶番學校,
還俾老師再轉番俾我仔….

Oh. 打完先記得Oct 31, P.1-P.3旅行呀!應駭no dictation!

係喎......完全忘記去旅旅旅旅旅行 tim, 知唔知去邊樹玩呀?
Thanks....KW, 好彩得妳 remind,否則阿仔到個日無準備食物就無啖好食喇!

我都係岩岩記得,帶セ好呢?多數帶sandwiches..你地呢?
原帖由 Sue^_^ 於 08-10-28 16:22 發表
係喎......完全忘記去旅旅旅旅旅行 tim, 知唔知去邊樹玩呀?
Thanks....KW, 好彩得妳 remind,否則阿仔到個日無準備食物就無啖好食喇!

唉!我就諗呢個諗到成日渾渾噩噩, 我諗住整三文治, 隻佬又話無新意, 皆因阿仔平日小息都係帶三文治, 想話帶飯團, 但又驚d食物變壞.

始終都係第一次阿仔自己跟學校去旅行, 點都唔係好放心, 今日睇埋份通告, 就更加唔放心, 物話, 帶多一套校服去換?又或者著長褲, 郊外多蚊叮, 點呀, 阿仔可唔可以搞咁多野架

原帖由 KW 於 08-10-28 16:47 發表
我都係岩岩記得,帶セ好呢?多數帶sandwiches..你地呢?

今趟旅行一定破哂界啦,chips, chocolate, candy 等等.... 平時少帶回學校的都會比阿仔帶去旅行,驚佢唔食,走去問同學仔攞咋,一來好似好淒涼,二來好 '肉酸' 呀! 不過都預阿仔食唔多,因為有得玩邊記得肚餓呢!?

Brianmama, 我都好似妳一樣唔放心,於是我跟仔仔講 '媽媽唔可以跟妳旅行,唔係好捨得妳去呀?',阿仔問點解,我話 '驚妳跌倒囉'! 仔答: 唔怕... 我帶紙巾去咪得囉,跌倒我會拿來抹血架喇! 又好似大個仔咁.... Brianmama 我地開始要 let go 喇!

係呢... 呢個農莊在那裡? Notes 無提過喎....係咪要比小朋友帶 $ 玩自費項目呀?

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-28 23:51 發表
今趟旅行一定破哂界啦,chips, chocolate, candy 等等.... 平時少帶回學校的都會比阿仔帶去旅行,驚佢唔食,走去問同學仔攞咋,一來好似好淒涼,二來好 '肉酸' 呀! 不過都預阿仔食唔多,因為有得玩邊記得肚餓呢!?

Brianmama, 我都 ...

喂喂, 要帶健康小食呀.....老師話唔要見到有薯片呀!

老師有講就好喇,老師一句好過我講 10句呀! 有甚麼健康小食可提供?

呢個地方我去過(上次阿仔幼稚園旅行), 都好多野玩架, 有得睇下d耕種, 有得餵山羊/兔仔, 整下稻草人公仔(我記得上次整到好似人地茅山術士果d咁 ), 不過呢d活動係要自費

我個細仔剛升小一,經常說上課不明白老師說的普通話,以致堂堂中文堂發夢,他帶回家的功課完全不懂做,又說完全不知道老師已經教了,隔個星期便要默書,學校完全不理會學生及家長的能力,一味”死谷”,攪到學生及家長都身心疲累,字都未識太多便要考重組句子,又要作句,我個仔現在常常說不想返學,放假便最開心,經常問今天中文堂需不需要作句,要便很恐懼。

我個大女在以前朱校長時代考的中文也沒有這樣深,小一第一個學期也沒有默書,朱校長又重視推行活動教學,學生上課又開心,家長又不用因常常要默書而破壞親子關係,
還有,我大女和細仔相隔幾年,我發現培基中文科在教學上越來越傳統及死谷,沒有絲毫改進和改變的動力,是否年資較深的教師已安於現狀,不思進取呢??(抱歉說這樣說話,只為學生利益著想才斗膽這樣說),究竟d老師及校方有沒有搜集多些學生及家長的意見,看看他們的學習情況是否理想,
從而作出改善??

聽聞現時已有 200 多間小學使用"創意默書",也有許多小學運用”生本教學”或”大量認字法”,究竟培基除了”死谷默書”及通過比較分數激發爭競(以低分挫敗小朋友的自信心)之外,培基中文究竟有乜教學法?? 是否需要與時並進呢??

還有,不知與新校長上任有沒有關係,或許學校還聲稱”活動教學”已名存實亡。

建議:
1)本人建議校方採用新的教學法,提升學生的識字量,取代用大量默書或谷成績的方法。這樣,才能真正幫助學生提升學習興趣,達致全人發展。
2)學校也應考慮於初小運用更多活動教學法或一些已有大學研究有助提升學習效能
及識字量的教學法。

小一家長

我都唔知應俾幾多錢阿囡帶去旅行好.  帶得多, 又覺得唔好, 帶得少, 又驚佢望著人地玩, 自己無得玩唔開心.... 你地有無提議呀?

我豬豬地, 係學校度訂校服, 今日先有得拎.... 都唔知洗在條長褲, 干唔干得切俾佢聽日著.

如果著長褲, 咁米夏季運動衫, 冬季運動褲囉.  

原帖由 Brianmama 於 08-10-29 15:07 發表
呢個地方我去過(上次阿仔幼稚園旅行), 都好多野玩架, 有得睇下d耕種, 有得餵山羊/兔仔, 整下稻草人公仔(我記得上次整到好似人地茅山術士果d咁 ), 不過呢d活動係要自費 ...
‹ 上一主題|下一主題