用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有幾多成功個案?
go

有幾多成功個案? [複製鏈接]

想請問有幾多小朋友曾被疹斷為發展遲緩/自閉/自閉傾向,入讀e/i/s位或普通幼稚園後,在入讀小學前達標,可入讀主流小學兼再無自閉特徵,可否分享及作為鼓勵。Thank you.
   0    0    0    0

原帖由 ClaraSham 於 08-10-2 17:21 發表
想請問有幾多小朋友曾被疹斷為發展遲緩/自閉/自閉傾向,入讀e/i/s位或普通幼稚園後,在入讀小學前達標,可入讀主流小學兼再無自閉特徵,可否分享及作為鼓勵。Thank you. ...

我小朋友都算係其中一個比較幸運的一個........但都有少少自閉特徵,不過外人唔講唔知.........

很久之前我曾經將我的故事放上來,但我現在又找不到條 link........

他巳升小二了,過去一年,他的表現比我預期更好,初初我的擔驚受怕巳經沒有了,他在學校上課算專心,就算有時老師口述的功課,他也記得做,成績中上,但是社交真的不太好,好擔心,但我巳經好安慰了,感恩!!!!

austism,

我搵到妳去年分享條link.很有鼓舞既作用!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=980225&extra=&page=1

請妳把妳ST既資料PM給我,好嗎?謝謝!

dada5

原帖由 dada5 於 08-10-3 00:12 發表
austism,

我搵到妳去年分享條link.很有鼓舞既作用!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=980225&extra=&page=1

請妳把妳ST既資料PM給我,好嗎?謝謝!

dada5

多謝你幫我找到條 link,但由於BK update 過 program,有很多口語上的句字巳 cut 了,所以有很多內容巳不存在了。 Anyway, thks!

我的小朋友現在很喜歡上學,一年級時我每天都接送,早上找找老師溝通吓,二年級時他要求坐 school bus,我初初拒絕的,但他說好想.........我看見他情況OK便放手,暫時算OK的,有時我都趕回學校看看他,現在好懶,回家了,哈哈

Hi autism

Thank you for your sharings! Please check PM.
原帖由 austism 於 08-10-3 09:40 發表

多謝你幫我找到條 link,但由於BK update 過 program,有很多口語上的句字巳 cut 了,所以有很多內容巳不存在了。 Anyway, thks!

我的小朋友現在很喜歡上學,一年級時我每天都接送,早上找找老師溝通吓,二年級時他要求坐 sch ...

Dada5,

多謝你找到link

Autism,

睇完你的分享(雖然有啲睇唔到),好有鼓勵作用,希望大家都好似你咁,能積極面對。
我想問吓你仔仔幾大開始講嘢?之前有冇跡象?可否pmst的資料?
我仔仔兩歲3個月,仍未開口,平時好少聲氣,連爸媽都未識叫,剛剛開始早期訓練,但好唔合作,勁扭計,上咗3堂都學唔到嘢,唔知係咪唔鍾意個導師,因佢之前在另一間俾錢($450/50min)的機構上綜合訓練,情況好好多,可以坐定定從遊戲中學習,唔通真係要我另外俾$額外再上訓練……..

小朋友要時間適應新導師,你都要俾d心機!

再觀察一個月,如果見到個仔都係學唔到嘢,到時考慮轉s位,s位全時間訓練,蒐小朋友的成效大些。

加油呀!小朋友有時像海棉,一直在吸水般吸收知識,未吸滿外表是無改變的,但到吸滿就會漏出來,那時你才知道一直的努力並無白費,給你最大的驚喜!現在只是未見他漏水,並不代表他沒有吸取,不要氣餒!

St info

Autism,

Your experience and effort is very encouraging.

Would you pm your st info?
Thanx in advance.

Cat.

原帖由 austism 於 08-10-2 11:14 PM 發表

我小朋友都算係其中一個比較幸運的一個........但都有少少自閉特徵,不過外人唔講唔知.........

很久之前我曾經將我的故事放上來,但我現在又找不到條 link........

他巳升小二了,過去一年,他的表現比我預期更好,初初我 ...

原帖由 ClaraSham 於 08-10-3 12:33 發表
Dada5,

多謝你找到link。

Autism,

睇完你的分享(雖然有啲睇唔到),好有鼓勵作用,希望大家都好似你咁,能積極面對。
我想問吓你仔仔幾大開始講嘢?之前有冇跡象?可否pm我st的資料?
我仔仔兩歲3個月,仍未開口,平時好少聲氣 ...

我小朋友很早巳識叫媽(大約七個月),但之後停滯不前,講話慢,眼神差,社交弱,喜歡看會轉的東西,例如停車場的上落閘,髮型屋的轉轉..........等等 。叫極都唔"應"你,叫幾次先望吓你(好快)。

我的 st 時間好 full,只剩早上的時間,你打電話給她。

另外,有位媽咪 PM 我要 st information but i have deleted yr PM accidentally, please PM me again.  Sorry!!!

ST information

Can you kindly PM me your ST contact information, many thanks

原帖由 austism 於 08-10-4 19:06 發表

我小朋友很早巳識叫媽(大約七個月),但之後停滯不前,講話慢,眼神差,社交弱,喜歡看會轉的東西,例如停車場的上落閘,髮型屋的轉轉..........等等 。叫極都唔"應"你,叫幾次先望吓你(好快)。

我的 st 時間好 full,只剩早上的時間 ...

Dear Austism,

Thanks for your sharing. Can you PM me your ST info. Thanks.

Dear Austism,
好多謝你既分享, 比到我好大鼓勵. 麻煩你check pm, 我有d關於家居訓練既問題想請教你.  謝謝.
nil

Austism,

看完您的分享後, 個心比之前定D。 我大仔於K3升小一暑假時做IQTest(私人機構)証實係資優,取佈告時專家話發覺他語言表達比較弱比同年齡差,評估期間很多用說話答的都只能圍繞答案答出接近意思,專家話其實知道阿仔識只是講唔出、答唔中。用詞不豐富等等但不用說話答的評估部份就高分。就是因為這些原因知道係資優都唔開心,跟住走去排政府,想想如果語言治療應該可以follow到,點知排左差不多1年最後得到的答案是語言表達是比同年差D但仍算合格,不過語言治療師話現場對話又好明顯差但用計分又算合格,其實我都比她攪到幾亂架!!
講返先,她最後又同我講好大可能是"亞氏保加症" OH MY GOD!一樣未完一樣又嚟,寫左封信去精神科K9排隊,要排最快6-9個月,死未!最慘係之前升小一後讀書無問題,英文又幾好(英文科老師又話有無諗過比他出去九龍讀呀,唔好'side' 咗佢)考試唔温書都中上上,班主任又話佢乖,以為只是資優but唔多講嘢啫,咪幫他轉去英文小學囉 ,係未有專家話可能係"亞氏保加症"前轉左咁就出事啦!  開左學後(今年)勁心散、自言自語、大發白日夢,老師講D重點唔使指意會聽到,點算好!估唔到本來諗任係按他的能力去轉間程度高D的小學會適合D,點知阿仔D毛病今年才出,很後悔呀! 不過有小小安慰是這小學的老師都幾好,同他們講可能係"亞氏"他們會話明白,會幫我多D留意他,真的很感謝他們。:

唔好意思咁長篇,只是有很多感覺係無助但對其他人講他們係唔會明白的,只有在此topic才可以講出來斗下氣

請問可否給我ST的資料呢? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題