用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解學生搭巴士無優惠?
go

點解學生搭巴士無優惠? [複製鏈接]

真奇怪!,點解巴士公司無給予12歲以上的學生優惠呢?請問有無人知個中原因?作為咁大間機構,真係諗唔明點解!
   0    0    0    0

原帖由 tingtong 於 08-10-3 10:22 發表
真奇怪!,點解巴士公司無給予12歲以上的學生優惠呢?請問有無人知個中原因?作為咁大間機構,真係諗唔明點解!

我都好想知!
姨甥女自十二歲起返學就無優惠,每程巴士超過十元。
果d 所謂車船津貼又要入息審查,仲只係返學放學至有。
學生都無生產力,一點優惠都無。
等到而家至話東鐵有學生優惠,我唔明香港政府點解可以容許呢d私營公共交通機構咁牟利?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我都覺得香港政府不知所謂,任由D大機構話點就點,有乜理由學生冇乘車優惠,佢地D所謂車船津貼又要入息審查,我地D中產根本就享受唔到,稅就照交:evil::evil:

我記得我當年係用學生車船優惠証,只要係返學日子SHOW張証就可以半價乘搭任何交通公具,我記得當時都已經有人嘈話有乜理由只係返學日子適用,放假期間就要比全費,點知今時今日仲衰,連返學日子都冇得用添,真係大倒退!
豬仔兔

我都好想知!!!!
其實我地有咩可以一齊做, 去反映比正苦知呢

唔知有邊個部門或者立法局議員可以幫我們申訴,家長門可不可以联名要求呢?

原帖由 summum 於 08-10-5 10:51 發表
唔知有邊個部門或者立法局議員可以幫我們申訴,家長門可不可以联名要求呢?

0下....
乜唔系申請左學童八達通就系搭乜都系半價咖咩?
唔該答下我
我個仔0岩0岩升中一
我真系以為系咖wor
比較同計較都一樣令自己唔開心

原帖由 ho3186 於 08-10-5 22:09 發表
0下....
乜唔系申請左學童八達通就系搭乜都系半價咖咩?
唔該答下我
我個仔0岩0岩升中一
我真系以為系咖wor

而家只有港鐵(包括地鐵、東鐵、西鐵)及輕鐵有學童優惠。
搭巴士、船、電車(有冇優惠?)
要申請車船津貼,有入息限制。
詳情問下學校。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

係啦,個d車船津貼formula都好難合格到,同個d$1000書簿津貼一樣,乜都無份 有無機構或團體可以幫下手反映下?

其實政府應該給予全港學生車船優惠証

ho3186,
學生張八達通只適用於港鐵,當然大部路線是可以,但有一些路線是不包括在內,可參閱它們的章程。如搭巴士用學生八達通是扣成人價錢。

原帖由 豬仔兔 於 08-10-4 19:19 發表
我都覺得香港政府不知所謂,任由D大機構話點就點,有乜理由學生冇乘車優惠,佢地D所謂車船津貼又要入息審查,我地D中產根本就享受唔到,稅就照交:evil::evil:

我記得我當年係用學生車船優惠証,只要係返學日子SHOW張証就 ...

果d車船津貼, 根本無可能攞到, 差唔多係攞"中援"果批人先至有資格. 去問陳祖x 個pk, 點解無 ?  pk 政府點解比佢甘做.

原帖由 daisykkqq 於 08-10-6 09:44 發表
係啦,個d車船津貼formula都好難合格到,同個d$1000書簿津貼一樣,乜都無份 有無機構或團體可以幫下手反映下?

其實政府應該給予全港學生車船優惠証

ho3186,
學生張八達通只適用於港鐵,當然大部路線是可以,但有一些路線 ...

原帖由 hhma 於 08-10-4 19:57 發表
我都好想知!!!!
其實我地有咩可以一齊做, 去反映比正苦知呢

有立法會議員質詢過,不過政府5肯恢復半價證!

教育局局長:各位議員,我在主體答覆中已經說得十分清楚,現時的行政運作較為簡單。除了我剛才提及的審查外, 我們還要看看, 以前的半價證計劃並沒有理會學生是否有需要也一律提供優惠,我們那些錢是否用得其所呢?是否應該把那些錢留給有需要資助的學生呢? 因為我們要分清楚,有些學生有資助的需要, 有些則沒有需要, 當中是涉及行政費用的, 所以要分清楚。我剛才說的行政費用包括數方面,這其實也是我們當時十分重要的考慮。即使經過二十多年的改變,這方面也不會因為時間而導致我們要重新考慮,因為有需要的學生便是有需要,至於沒有需要的學生,我們認為將那些錢給予有需要的學生, 會更有意義。所以, 我們堅持這方面的原則和看法。

簽名被屏蔽

原帖由 JP 於 08-10-6 15:03 發表

有立法會議員質詢過,不過政府5肯恢復半價證!

教育局局長:各位議員,我在主體答覆中已經說得十分清楚,現時的行政運作較為簡單。除了我剛才提及的審查外, 我們還要看看, 以前的半價證計劃並沒有理會學生是否有需要也一律提 ...

何謂有需要/無需要,有咩理由咩優惠都比晒綜援人士,其他人無份,唔攞綜援/唔及資格嘅人士都好需要減輕負擔架!

根本好多人都有需要,但太繁複的審查,兼且要好低收入至可以申請。

政府又叫中學生、大學生要通識,多d活動,多d參與義工,搭車都無津貼,知唔知住新界出市區車費要幾多錢?

最好個個行路返學,好似山區果d學童咁囉!

我都係前幾日先知, 個仔話十二歲後就要用全費了.

我即時 "阿" 咗聲.

有乜理由, 要補貼的唔補貼!!!!!
教育經費去咗邊?
為咗擦鞋, 要塞100億俾人.

原帖由 Lyn 於 08-10-7 10:49 發表
我都係前幾日先知, 個仔話十二歲後就要用全費了.

我即時 "阿" 咗聲.

有乜理由, 要補貼的唔補貼!!!!!
教育經費去咗邊?
為咗擦鞋, 要塞100億俾人. ...

12歲以上的學生都無收入, 好應該有優惠. 政府對公營事業 的bargining power 的確很渣.

點解學生搭巴士無優惠?

好唔公平呀!我個女讀中一,返學要搭巴士,要比全價,人地間中學近港鐵站,就有半價優惠!

間學校又唔近港鐵站,學校又要學生申請(學生個人八達通)

醒目開學勳章

車船津貼都唔夠返學搭車用,得好小好小咋,我兩個仔女要坐輕鐵都係今年一年先有半價,出年都唔知仲有冇 ,巴士又要比全票,所以我地一家四口假期只好屈屯門(車費太貴)盡量唔出九龍

醒目開學勳章

原帖由 eeyore0511 於 08-10-6 19:27 發表

何謂有需要/無需要,有咩理由咩優惠都比晒綜援人士,其他人無份,唔攞綜援/唔及資格嘅人士都好需要減輕負擔架!

十分同意,點解冇收入亦要分有需要/無需要!!真不知現在肯去捱又唔上唔落個一群還有咩福利可言?

有時有 d 學生想跟我周圍去參加比賽見識 o下, 就因為沒有 $ 不能去, d 資助 o既 $ 只可留黎番學用, 他們是很有潛質的, 就係家境窮不能發展, 真可惜! 我們的下一代, 無論中、下階層, 政府只係扮攪 d 小小優惠, 以為咁做就叫做有做嘢, 唉!

原帖由 三順 於 08-10-7 15:10 發表
車船津貼都唔夠返學搭車用,得好小好小咋,我兩個仔女要坐輕鐵都係今年一年先有半價,出年都唔知仲有冇 ,巴士又要比全票,所以我地一家四口假期只好屈屯門(車費太貴)盡量唔出九龍 ...

請問津貼幾多架?
唔係計返學和放學的車錢,實報實"貼"嗎?
我一直以為係咁計。

全日制學生而家仲有咩優惠?
‹ 上一主題|下一主題