用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

大家好.

睇完今年數字, 心情有驚有喜, 驚 - 當然係囡囡入唔到.
喜 - 就係可以見到學校越來越受歡迎, 證明校長, 老師...等等努力漸有成果, 同時得到一班好似大家咁熱心團結家長支持, 學校一定會越來越進步.

願主保守大家平安順利入選.

原帖由 Gabrielma 於 08-10-3 17:37 發表
今日3pm幫囡囡到馬基交表, 原來已排到#203, 今年要入馬基要比去年困難, 希望各家長好運可以1st round入到.

thanks

我都好想加入妳地大家庭.

大家有什麼料 ??? 拜託通知聲
心急人.

原帖由 nokpa 於 08-10-6 10:59 發表
咁我地班已經讀緊馬基的家長,咪更開心!
希望你哋都如願以償,入到馬基啦!

感謝主.

我囡囡成功左啦.
請各位多多關照

多謝妳.

我知後補生No.1/2, 係我囡囡幼稚園同學.

原帖由 CSW 於 08-11-24 12:00 發表
因為我會讓小兒子到另一間直資小學讀, 我會放番一個學位出來, 等後補的小朋友有多個機會。

:loveliness:
原帖由 Gabrielma 於 08-11-24 12:50 發表
Congratulation!   

thank you

原帖由 d2343130 於 08-11-24 14:16 發表
恭喜你!!

當然記得啦....

唔好唔開心
過往經驗大抽獎機會好大. 加油....

願主保守妳仔仔平安順利.

原帖由 PUKU 於 08-11-25 11:38 發表
hi tramtram

恭喜你 !記得我嗎?我仔仔入唔到呀 ,希望大抽獎得啦。

please check PM

原帖由 Zukina 於 08-11-24 22:21 發表
tramtram,

pls check PM.

thanks

原帖由 CSW 於 08-11-25 15:10 發表
我今天已去信學校放棄學位了, 後補的第一位學生應會很快接獲學校的通知。
馬基是一間好學校, 祝你們和孩子有愉快的小學生活。

自行....我去睇放榜時, 眼睛好似 "休克" 咁, 好緊張.

今年難入左, 我囡囡同學仔有D都唔得, 希望叩門成功啦.

例外話: 妳仔仔係唔係有繼續學 phonics, 好似學左好耐咁, 希望7月可以完成啦, 而家小學P.1-2 都有學, 早知學校有, 選其他野學.

原帖由 PUKU 於 09-6-7 10:05 發表
好緊張,昨天排隊等結果時真係有點腳軟,得悉結果真係成果鬆晒,仲開心到,比我老公話我

學淨半本書一定無得停, 希望越快越好.

到九月開課, d課外活動都要大執位, cut 咁d驚唔夠時間用

原帖由 PUKU 於 09-6-7 21:50 發表
Hi tramtram

自行果陣雖已有心理準備,但都好失望好唔開心,因真的很怕要待統一....mouth:" />
希望你囡囡的同學仔個個都可叩門成功

仔仔仲學緊 phonics,我都覺得好似學佐好耐,但只差少少又唔想停,我睇 ...

HELLO

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 10:44 發表

大家好,我都報到先 我小朋友(男仔)9月都會入馬基呢個大家庭

我問過無.

得4/7果日.

聽過前輩家長講學校開學後, 會安排得好好, 信學校啦.

一諗起訂校服 (數量), 書, 其他野.....有點頭痛...不過, 都係開心事

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:03 發表

唔知學校summer有無適應班上呢 ? 我都好擔心小朋友未必適應.......

得6歲仔女, 由幼稚園 (bb) 升上小學 (小童) 真係會有點擔心.

又擔心佢會唔會覺得好支力 >>> 我就唔係好驚, 我個係女好似男咁, 有無限精力, 係驚佢唔願起床.

又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 >>> 我個女係為食貓 , 係驚佢食得慢

又唔知佢同新同學相處成點 >>> d樣我係最擔心, 佢情緒麻麻地.

妳係唔係全職媽咪 ????

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:29 發表

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......

我都係在職嫁 ??? 要預埋開學請假跟下個女 朋友話開學頭頭好緊要, 要幫小朋友 SET 返好D時間掂用.

係呀, 我囡囡返下午班嫁係荃浸, 妳小朋友呢? 會唔會係同學仔呀, 我地好多同學都選馬基
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 13:56 發表

我唔係全職媽呀 ! 我要返工的,你呢 ?
你女女返下午班(幼稚園)ga ?

妳出現真係好啦.

我地有好多野要請教妳 訂校服, 書.....????

係呀, 面試要有什麼準備呢 ?
原帖由 Gabrielma 於 09-6-8 16:46 發表
很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

今年輪到小女入小一, 但有去年經驗, 一d都唔擔心 !

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面 ...

識果D同學仔都係6成左右咋, 其餘要努力叩門.
妳仔仔讀左邊間幼稚園 ? 多唔多同學仔入馬基.
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 16:40 發表

唔係呀 !我小朋友當年有考荃浸,但因為係下午班,我地人手安排唔到,所以讀左另外一間幼稚園.
係呀 !我都有咁既打算,我都想小朋友開好個頭,之後我地無咁頭痛.
你個女既同學係唔係好多都入左馬基呀 ? ...

hi jk923

好多謝妳, d資料好有用呀

有問題 :-

買書 >>> 係全個學期/上個期 ? 即時買係唔係最著數, 平d, 唔使四圍搵 ?

校服  >>> 係唔係買夏天先, 建議買幾多套替換呢 ?

書包商 >>> 聽過係幾平幾抵, 是嗎 ?

鞋商 >>> 學校著什麼色鞋呢 ?

另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?
唔好意思, 太多問題了....

thank you

原帖由 jk923 於 09-6-9 10:52 發表
恭喜各位成為馬基新成員呀,馬基每年只會有一日係新生日,當日會買書,校服賣,(以往有2間校服商,以金x係貴dd,不過聽家長話質地會好d,我都係買金x)亦有書包商,鞋商等。
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所 ...

hello

原帖由 Karenmytang 於 09-6-8 22:48 發表
Hi 各位,

我囡囡係讀荃浸上午班, 會今年9月入馬基, 多多指教!
不過唔知幾時第一次聚會呢?

重有, 唔知普通話班難唔難適應呢? 我担心學習進度無咁快, 因為始終要適應小一時間表, 特別係由半日轉全日, 可否比d意見我 ...

6成統計都係我地自已識, 當有10個入左6個.

實際數目我唔清楚, 但識同學仔都超過1x個入了, 希望其他叩門成功, 越多越好....

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 17:43 發表

我仔仔讀祟真,而且唔多同學仔住我果區(荔景),以我所知係有1個第一輪入左,但我無update問佢會唔會讀.
我希望個仔可以快d習慣小一生活啦 !
6成即係有幾多人呀 ? ...
‹ 上一主題|下一主題