用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔仔都係得15分,這次都預佐唔得,但必須要試,希望11月會有好消息 就好啦。

醒目開學勳章

星期一就有結果啦,雖然只得15分,機會等如零,但都好緊張,希望會有奇蹟出現。

原帖由 kellychu84 於 08-10-31 11:27 發表
我地上年都係得15分
第一輪20分都要抽
只好等...

第二輪甲乙部都填第一志願, 得左
你地一定要填第一志願呀, 如果唔係冇得叩門見架

醒目開學勳章

hi tramtram

恭喜你 !記得我嗎?我仔仔入唔到呀 ,希望大抽獎得啦。

醒目開學勳章

謝謝妳呀

原帖由 tramtram 於 08-11-25 12:16 發表
當然記得啦....

唔好唔開心
過往經驗大抽獎機會好大. 加油....

願主保守妳仔仔平安順利.

醒目開學勳章

好緊張,昨天排隊等結果時真係有點腳軟,得悉結果真係成果鬆晒,仲開心到,比我老公話我

醒目開學勳章

Hi tramtram

自行果陣雖已有心理準備,但都好失望好唔開心,因真的很怕要待統一....
希望你囡囡的同學仔個個都可叩門成功

仔仔仲學緊 phonics,我都覺得好似學佐好耐,但只差少少又唔想停,我睇個進度我估7月都未完成,只希望9月開學前完成就好了。

原帖由 tramtram 於 09-6-7 11:53 發表
自行....我去睇放榜時, 眼睛好似 "休克" 咁, 好緊張.

今年難入左, 我囡囡同學仔有D都唔得, 希望叩門成功啦.

例外話: 妳仔仔係唔係有繼續學 phonics, 好似學左好耐咁, 希望7月可以完成啦, 而家小學P.1-2  ...

醒目開學勳章

我都想越快越好,依家都覺得D時間唔夠用,到時我真係要好努力去適應。

原帖由 tramtram 於 09-6-7 22:08 發表
學淨半本書一定無得停, 希望越快越好.

到九月開課, d課外活動都要大執位, cut 咁d驚唔夠時間用

醒目開學勳章

Hi

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 10:44 發表

大家好,我都報到先 我小朋友(男仔)9月都會入馬基呢個大家庭

醒目開學勳章

Hi all

今早入去註冊,一回來看想問的問題都比你們問晒,仲答埋添,真係好啦

原帖由 jk923 於 09-6-9 14:01 發表

每年都爆,有34人一班。

醒目開學勳章

封頂後好似最多可再收生10%內,馬基今年正常收生人數是150人,即最多只可加15個位。

所以我到現在註冊埋都仍覺得自已在發夢,竟然如此幸運。

原帖由 tramtram 於 09-6-9 14:59 發表
今年大班都要封頂, 好似到32人咋, 聽講學校得10個叩門位, 要多d位就要睇有/無人放棄大抽獎註冊 (機會好微)   

醒目開學勳章

運動褲就唔好貪心,跑跑下步甩左就笑死人。

我一睇到就笑佐出黎

原帖由 jk923 於 09-6-10 14:31 發表

校服,有公司職員度一度身跟size現貨執好比你(唔擔保特別size又或者唔夠貨),早少少好似著數d。最好試下,可以即刻換size。至於預大幾多,呢樣我會睇返小朋友生長程況。女仔裙fit會靚d,著短左到時可以放腳,男仔褲有皮帶,唔甩咪 ...

醒目開學勳章

我個仔都係,成日都打 比我。

停課攪到明天畢業旅行都去唔到,月尾畢業禮都唔知有冇,如果冇實在太可惜啦。
咁你地仲會唔會比小朋友返課外活動

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:20 發表

而家發揮2名子女以上好處, 起碼有個伴, 我得一個女, 佢一放假就不停打比我, 人都癲   

醒目開學勳章

變肥妹.  

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:52 發表
暫時唔嚴重都會都照比佢返課外活動....無得返學, 已經郁動少左, 要唔行出行入, 驚變肥妹.

醒目開學勳章

係呀,佢好唔開心呀,都唔知有無得補。畢業禮希望唔受影響啦。

原帖由 cyhk2006 於 09-6-11 17:40 發表

哎呀 !好可惜呀 ! 唔知會唔會補去返個畢業旅行呢 ? 我估唔會無畢業禮掛......
課外活動都會照返,係游水要考慮一下......

醒目開學勳章

咁又係

原帖由 tramtram 於 09-6-11 17:54 發表
而家D小朋友真係運動少, 食埋晒D無營養食品....

醒目開學勳章

我想問你地係唔係已決定申請入普教中班?

醒目開學勳章

你地識普通話架,我只可以一般溝通,沒有正式學習,配合唔到學校,不能提供適切的語言環境。還在考慮中。

原帖由 cyhk2006 於 09-6-12 09:58 發表

係呀 !尋日fax左回條返學校.

醒目開學勳章

我們要到7月4日回校時才購買課本,我最擔心是我覺得個囝識既字唔多,怕他睇唔明時又聽唔懂都相當麻煩。另學校提過,其實五班小一的課程課本都是一樣,普教中只是中國語文用了普通話,其它完全一樣,廣東話班一樣有普通話堂,我想問一星期有多少堂普通話呢?中國語文堂是否天天都有。謝謝!

原帖由 Gabrielma 於 09-6-12 17:07 發表
上年我都係15. 16, 都唔知報唔報普教中, 後來我見到小一中文書內容, 決定以囝囝的中文識字程度來決定, 即係睇下囝囝識幾多中文字. 如果佢都識讀大部分小一中文, 咁就算聽唔明普通話, 都仲識自己睇, 咁最後就選了普教 ...

醒目開學勳章

妳囡囡都話OK,佢都有信心,唔洗 啦,我本身都覺得普教中好,始終大勢所趨,但我個仔好慢熱,又怕羞,所以我好擔心。

原帖由 tramtram 於 09-6-12 13:41 發表
我都係麻麻地咋, 老公公事上講得多D, 絕對係發音唔正果種 問過囡囡佢自已想唔想 ?, 佢又話OK, 咁咪試下報, 不過, 都擔心同佢溫習方面會有困難, 真係好唔掂, 要請私人老師幫手....(不知是禍是福)

...

醒目開學勳章

唔該晒

廣東話班每星期只得1堂普通話實在又少了一點,而中文每日都有,怪不得普通話會進步得快。

原帖由 jk923 於 09-6-12 20:54 發表

廣東話班每星期1堂,中文每日都有。
‹ 上一主題|下一主題