用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
樓主: cowboy97
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

全級排名五名內, 是不是指五年級下學期成績表的成績, 需不需要看四年級或六年級的成績?                                                     請再指教

其實冇話要第幾名先有得面試, 因為各小學程度不同, 我相信某d名小學去到頭3x都會有得面試, 但相對一d唔出名既小學可能只會去到頭10名到. 至少我個仔同學就係考第10到, 都有得面試.
交表時只需5年級上/下學期成績表.
報名唔使錢, 報左當攞個面試機會去實習下都好, 不過spcc係我個仔去面試之中係最難既一間.

同意LittleKidult 的講法.
我小朋友都認為spcc面試難度最高但亦最全面及公平,
不是一言堂話收唔收.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-16 11:21 發表
其實冇話要第幾名先有得面試, 因為各小學程度不同, 我相信某d名小學去到頭3x都會有得面試, 但相對一d唔出名既小學可能只會去到頭10名到. 至少我個仔同學就係考第10到, 都有得面試.
交表時只需5年級上/下學期成績表. ...

Pmum,Littlekidult, 多謝你們的耐心解答!

請問SPCC什麽時候招生?

原帖由 fmrfmr 於 08-10-16 20:28 發表
Pmum,Littlekidult, 多謝你們的耐心解答!

今年未知, 舊年就11月7日到12月7日交表, 11月24日有簡介會. 我估今年應該差唔多時間. 可以係網上dl 申請表, 留意網頁 www.spcc.edu.hk.
原帖由 Jackielee 於 08-10-17 13:15 發表

好多謝 LITTLEKIDULT 和 PMUM 提供的保貴資料, 想問有冇媽咪可以講講男拔的資料呢?

請問SPCC 大約是何時可知道收生結果?若成功收取,是否要交留位費(1個月的學費)及想知道是否很多功課?
謝謝!

原帖由 Jackielee 於 08-10-17 13:15 發表

10月尾SPCC有F.1 Admission Talk

有沒有確實日期呀? 因我這星期我打去問過, 有位小姐答我11月中!!??

原帖由 cman_li 於 08-10-17 19:56 發表

10月尾SPCC有F.1 Admission Talk

想請問如果小五全級第一的可以由小學校長推薦申請獎學金嗎? 是不是只是第一年全數減免呢?  

quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

原帖由 719mama 於 08-10-19 01:01 發表
想請問如果小五全級第一的可以由小學校長推薦申請獎學金嗎? 是不是只是第一年全數減免呢?  

quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類 ...

是第一年全數減免,每年再申請,如維持全級頭16%,仍然減免。

Dear Pmum and Little Kidult

我想問下SPCC 每班33人左右, 男女比例是否各
佔一半, 另每天的功課壓カ大嗎? 測驗是否很多?
謝謝!

Hi,

我個仔班14男, 19女, 其他班我個仔話都好似係女仔多dd(不過唔肯定), 其實男女比例唔一樣有d問題, 例如PE教舞蹈, 要揾partner, 不過得14個男仔, 唔夠分....
平時功課唔算多, 星期五會多d, 不過有心做通常都係1至2個小時可以做完. 不過有d功課做左老師唔睇, 有d就會睇, 唔知點解. 不過老師改功課寫d評語得好詳細下, 呢樣幾好. 但係d測驗有兩三次都計錯分.

原帖由 ritawong 於 08-10-20 10:59 發表
Dear Pmum and Little Kidult

我想問下SPCC 每班33人左右, 男女比例是否各
佔一半, 另每天的功課壓カ大嗎? 測驗是否很多?
謝謝!

Dear Little kidult

謝謝回覆, 其實SPCC是否屬活動教育,
測驗考試默書多嗎? 每年有幾多次考試?
另外中午是否要出街吃飯, 或帶飯,
學校是否沒有午飯訂購?
對不起, 太多問題, 請原諒, 謝謝!

Hi ritawong,

應該唔算活動教學. 不過我個仔讀得幾開心.
測驗每周都有唔同科, 默書唔算多.
F1 生中午唔可以出街食(有家長信證明係附近住另計), 可帶飯(不過好似冇微波爐), 可送飯, 有午飯訂..但好多學生投訴d飯唔得, 有d訂左直情掂都唔掂下盒飯, 我個仔都反影過, 不過10月轉左另一供應商, 有少少改善.

原帖由 ritawong 於 08-10-20 11:35 發表

謝謝回覆, 其實SPCC是否屬活動教育,
測驗考試默書多嗎? 每年有幾多次考試?
另外中午是否要出街吃飯, 或帶飯,
學校是否沒有午飯訂購?
對不起, 太多問題, 請原諒, 謝謝! ...

多謝你回答呀 :)  

原帖由 cman_li 於 08-10-20 09:43 發表

是第一年全數減免,每年再申請,如維持全級頭16%,仍然減免。

謝謝詳細的回覆, 還想再問吓要F幾才可以出街吃?
謝謝!

應該係F2, 不過附近冇乜野食.....
原帖由 ritawong 於 08-10-20 12:31 發表

謝謝詳細的回覆, 還想再問吓要F幾才可以出街吃?
謝謝!

Spcc F.1 是不能出外吃飯,F2.- F7 可以出外吃飯。

今年F.1 搬左落堅尼地道(小學舊址)上課。
‹ 上一主題|下一主題