用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
樓主: cowboy97
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

Dear cmam-li

謝謝回覆, 是否即現時就讀的F1, 己搬到堅尼地
舊小學地址, 即那裹? 有否詳細地址, 謝謝!
另是否明年入讀的F1也會搬走, 搬走幾多年?
新校舍幾時完成? 謝謝!

原帖由 ritawong 於 08-10-20 15:43 發表
Dear cmam-li

謝謝回覆, 是否即現時就讀的F1, 己搬到堅尼地
舊小學地址, 即那裹? 有否詳細地址, 謝謝!
另是否明年入讀的F1也會搬走, 搬走幾多年?
新校舍幾時完成? 謝謝! ...

現時就讀的F1己搬,下年F1都會。

唔係堅尼地小學,係以前的spccps(堅尼地道),St joseph College 對面,升上F.2就返麥當奴道上課。

新校舍兩三年後落成,可能會有學生宿舍。

Dear cman_li,

謝謝回覆, 因小女今年想考此校, 故想知多些, 請原諒.
請問是否只是每年的F1搬走, 升到F2就會搬回麥當奴
校舍? 另能否給詳細F1地址, 因我想到F1那裹看看, 多
點了解, 萬分感激, 謝謝!

其實中學同小學好近, 只係行一條幾十級樓梯, 唔使過馬路.
原帖由 ritawong 於 08-10-20 18:54 發表
Dear cman_li,

謝謝回覆, 因小女今年想考此校, 故想知多些, 請原諒.
請問是否只是每年的F1搬走, 升到F2就會搬回麥當奴
校舍? 另能否給詳細F1地址, 因我想到F1那裹看看, 多
點了解, 萬分感激, 謝謝! ...

回覆 # 的文章

SPCC 係唔係好難入,全級無頭幾名都唔使想呢?

Dear Little kidult,

請問是否在中學部旁边有條樓梯落去就是舊
小學部, 另是否F2就回搬回中學部, 舊小學
部設施O.K.嗎? 能否告知多些, 萬分感激,
謝謝!

係, 如果你去到麥當奴道中學果面, 見到中學部門口, 係間離會見有個地盆, 就係起緊既新大樓, 則邊有條樓梯落去堅尼地道既, 行落去會經過個泳池(舊生會)間離就係而家F1上堂既地方.
講真, 而家所見既d設備比較舊d同細d, 不過每班都有locker既. 其他設施冇睇過, 所以唔清楚.

原帖由 ritawong 於 08-10-21 14:46 發表

請問是否在中學部旁边有條樓梯落去就是舊
小學部, 另是否F2就回搬回中學部, 舊小學
部設施O.K.嗎? 能否告知多些, 萬分感激,
謝謝!

我個仔個女同學考第10名都有後補位(不過係五月中先有通知), 我地只係屋村小學.
原帖由 狄麗絲 於 08-10-21 14:30 發表
SPCC 係唔係好難入,全級無頭幾名都唔使想呢?

依家金融海嘯唔知會唔會影響收生呢?? 今年又加左學費聽聞d國際學校都走左好多學生,會唔會d家長prefer 去讀Internatioanl school?

呢樣唔知呀, 不過下個月開始招生, 到時睇下人數囉, 舊年話有1400人報考.
原帖由 狄麗絲 於 08-10-21 15:55 發表
依家金融海嘯唔知會唔會影響收生呢?? 今年又加左學費聽聞d國際學校都走左好多學生,會唔會d家長prefer 去讀Internatioanl school?

麥當奴道中學部我去過兩次, 最近暑假去見到有
地盆,以為是小學部重建, 原來自已搞錯, 另我想
問吓是否F2搬回麥當奴道中學部, 對不起, 太多
問題, 請原諒, 謝謝!

係, 黎緊果2年F1新生(包埋今年即共3年)都會係果邊上堂, F2就會轉翻去中學部上堂.
原帖由 ritawong 於 08-10-21 16:28 發表

麥當奴道中學部我去過兩次, 最近暑假去見到有
地盆,以為是小學部重建, 原來自已搞錯, 另我想
問吓是否F2搬回麥當奴道中學部, 對不起, 太多
問題, 請原諒, 謝謝! ...

Deat Littlle kidult,

謝謝回覆, 另我想問吓SPCC開放日, 有否需要
帶小朋友去, 其實我本來很想女兒也去看看, 但
剛好女兒當天有試要考, 故不能一起去, 真好惜.

各位:

St Paul's Co-educational College  已張貼資料, 詳情請上下列網址查看

http://www.spcc.edu.hk/family/en_adm_f1adm.htm

Dear Little Kidult,

你個仔個女同學係不係有其他特長呢?

SPCC鐘意邊地小朋友?如果成績OK,但又不係好突出,音樂、體育又沒特長,有沒其他可以吸引老師比個面試機會呢?

好多謝先!

原帖由 LittleKidult 於 08-10-21 15:32 發表
我個仔個女同學考第10名都有後補位(不過係五月中先有通知), 我地只係屋村小學.

好似冇開放日喎, 簡介會只會係禮堂舉行, 其他地方唔比行.

原帖由 ritawong 於 08-10-22 14:12 發表
Deat Littlle kidult,

謝謝回覆, 另我想問吓SPCC開放日, 有否需要
帶小朋友去, 其實我本來很想女兒也去看看, 但
剛好女兒當天有試要考, 故不能一起去, 真好惜. ...

我個人覺得spcc好注重英文, 面試時英文對答同討論時好重要.
放心去報吧! 唔得當攞個經驗, 唔使報名費既. 不過要有心理準備, 面試好難下同幾耐下.

原帖由 ttonyma 於 08-10-22 14:38 發表

你個仔個女同學係不係有其他特長呢?

SPCC鐘意邊地小朋友?如果成績OK,但又不係好突出,音樂、體育又沒特長,有沒其他可以吸引老師比個面試機會呢?

好多謝先!

...

真好多謝你!是不是要用英文寫果地自薦信同埋profolio?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-22 15:03 發表
我個人覺得spcc好注重英文, 面試時英文對答同討論時好重要.
放心去報吧! 唔得當攞個經驗, 唔使報名費既. 不過要有心理準備, 面試好難下同幾耐下.

...

Hi,

因為簡介會強調學校注重環保, 所以我地都只用左幾張紙, 雙頁影印. 冇寫自薦信, 只係叫個仔用英文寫左個好簡單既自我介紹, 例如讀邊間學校, 鐘意d咩, 鐘意邊科等等. 然後夾d校長推薦信, 獎狀等.
以下係上年既 FAQs, 遲d係spcc網頁都會揾到.

Q12.

申請文件是否一定要用A4紙雙面影印?

>

請儘量雙面影印,儲存及處理較方便,亦較環保。資料以精簡為佳,只須遞交最近期及所達最高水平的證明文件。

Q13.

回郵信封應使用哪一種尺寸?附上的三個回郵信封有何用途?

>

一般白色長形信封便可。回郵信封用以寄回面試通知、取錄結果、入學通知等。

Q14.

如果不使用文件夾,文件比較容易散失!

>

不需用任何文件夾,只需用一個魚尾夾將資料夾好便可,方便存放,也較環保。

原帖由 ttonyma 於 08-10-23 11:51 發表

真好多謝你!是不是要用英文寫果地自薦信同埋profolio?

Dear Little kidult

謝謝詳細回覆, 日後如有好消息再告知您,
萬分感激, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題