用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
樓主: cowboy97
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

Hi,
唔使多謝! 我地上年都係咁睇下bk d資料, 又問下人咁, 盡量攞多d料, 準備多d.
如果學費唔係考慮因素(其實可申講學費減免), spcc的管理我覺得真係幾好, d資料, 通告都好清楚. 同埋教學進度都比較快. 所以值得考慮, 嘗試.

原帖由 ritawong 於 08-10-23 12:58 發表
Dear Little kidult

謝謝詳細回覆, 日後如有好消息再告知您,
萬分感激, 謝謝!

Dear Little Kidult,

你真係好好人。我個仔好想入SPCC,但我只咩信心。我個仔咩都鐘意參加,但因為我地之前冇谷個成績,所以咩獎。只係有個KET的pass with merit, 世界數學的distinct,唔知有冇用?你個仔係不係好突出,可不可以問下攞左d咩獎?我個仔個校長話今年唔比校長推薦信, 。所以我都唔知有咩可以吸引個學校。

原帖由 LittleKidult 於 08-10-23 13:34 發表
Hi,
唔使多謝! 我地上年都係咁睇下bk d資料, 又問下人咁, 盡量攞多d料, 準備多d.
如果學費唔係考慮因素(其實可申講學費減免), spcc的管理我覺得真係幾好, d資料, 通告都好清楚. 同埋教學進度都比較快. 所以值得考慮 ...

我覺得男仔會比較輸蝕, 初輪面試我覺得會選多d女仔先, 因為同期幾間名女校都招生, 所以會選女仔先.
你囝囝應該都有面試機會既. 到時操好d英文對答, 記住面試要睇英文video既, 然後同老師個別對答5分鐘, 再4人一齊討論幾分鐘, 一定要有野講!!
我個仔成續算OK(但英文唔太好, 同而家spcc學生比較, 始終係中文小學上), 佢數學成績比較好, 世界數學精英邀請賽金獎, 幾個數學比賽既第三, 冇運動細胞, 有做下義工(賣旗, 執垃圾探訪老人家等), 聖公會某小學既傑出學生, 5級樂理95分, 5級鋼琴(緊緊pass...), 係學校係優秀風紀呀, 圖書館管理員, 普通話大使, 有d其他朗誦/閱讀計畫等"豬肉獎":loveliness: 等...

原帖由 ttonyma 於 08-10-23 15:41 發表

你真係好好人。我個仔好想入SPCC,但我只係冇咩信心。我個仔係咩都鐘意參加,但因為我地之前冇谷個成績,所以冇咩獎。只係有個KET的pass with merit, 世界數學的distinct,唔知有冇用?你個仔係不係好突 ...

我想問成績ok係指有九十分以上or 80 or 70如果八十頭有無機會呢?我聽聞佢地淨係收全級頭五名再挑選。會唔會高可攀呢?

點揀我唔清楚.
我個仔小學5年級總分94x/1000, 操行A.
佢有個女同學考第10/18x人都有得面試, 做後補生, 後來5月中通知佢有位. 不過因為學費問題冇讀, 去左張祝珊.

原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 16:54 發表
我想問成績ok係指有九十分以上or 80 or 70如果八十頭有無機會呢?我聽聞佢地淨係收全級頭五名再挑選。會唔會高可攀呢?

好羨慕你地d小朋友咁叻,我點操都係八十幾有時重大失所望。都唔知點算?

Dear Little kidult,

很多謝您的分享, 我想問下, 現在你的囝囝有否
需要補習, spcc 的教學快, 是否程度也很高,
囝囝有否覺得困難, 如有, 那一科最難, 另外
中學的位置是否很不方便, 因我住九龍區, 不太
熟識香港區, 請原諒, 謝謝!

另外我還想問下你仔仔寫的英文信給SPCC是用手
寫嗎? 草楷或是正楷呢? 還是用电腦打的?
謝謝!

請收PM, 謝謝!

男拔最top, 平d

想問 <好到無人明> 是什麼意思? 是褒還是貶?

你既信息好有用!意思話面試時間都唔系好長,系唔系?個video系邊d內容?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-23 16:43 發表
我覺得男仔會比較輸蝕, 初輪面試我覺得會選多d女仔先, 因為同期幾間名女校都招生, 所以會選女仔先.
你囝囝應該都有面試機會既. 到時操好d英文對答, 記住面試要睇英文video既, 然後同老師個別對答5分鐘, 再4人一齊討 ...

回覆 # 的文章

The comment is positive.

Every year DBS will publish two journals one in English and one in Chinese. The student 's English Level is as good as native English. Don't treat me wrong for everyone, some of them only.

My son is in Grade 8. We met the class master to discuss about the exam results. We suprised by my son's English result was 62, the Miss asked my son to leave first and explained to us that, most boys in DBS are very good in English, so the exam paper equivalent to F2-3 standard, so that they can distinguish the bandings of boys. The best above 75+ and they are equivalent to native English.

If you remember 2 yrs ago, a 10A student from DBS, he claimed that the HKCEE English standard just like DBS F2 standard. Now, I know he is not big mouth.

ANChan59
可否講多一點DBS, 例如學校喜歡收那一類學生, 成績或課外活動有什麼要求, 學習生活, 會不會有些學生尊為幫學校拿獎而忽略學業(這是傳聞)?如果是事實, 學校會怎樣處理?

ANChan59

普通中文小學既小朋友, 上到去會好難追嗎?
要唔要補習?

原帖由 cowboy97 於 08-10-24 14:25 發表
ANChan59
可否講多一點DBS, 例如學校喜歡收那一類學生, 成績或課外活動有什麼要求, 學習生活, 會不會有些學生尊為幫學校拿獎而忽略學業(這是傳聞)?如果是事實, 學校會怎樣處理? ...

Hi,
我個仔上年開始補習, 私人補英文同普通話, 不過遲d可能唔補普通話了.
覺得程度算幾高, 相比起我大仔間學校(ssc), 數學科, 科學科都教得深左, 我大仔話spcc教緊既係佢地F1學期尾先教到既. 另外, 中文同英文要睇幾多書下.
我個仔而家主要係英文方面差(其實重有PE, 因為期尾要考50m自由式, 而我個仔係唔識游泳既!!), 其他科暫時都應付到.

原帖由 ritawong 於 08-10-24 09:43 發表
Dear Little kidult,

很多謝您的分享, 我想問下, 現在你的囝囝有否
需要補習, spcc 的教學快, 是否程度也很高,
囝囝有否覺得困難, 如有, 那一科最難, 另外
中學的位置是否很不方便, 因我住九龍區, 不太
熟識香港區, ...

謝謝!
請收PM, 謝謝!

Hi ritawong,

已履PM.
是用電腦打既, 我地係先寫晒小朋友d資料, 例如中英文姓名, 地址, 電話, 就讀小學名稱, email, 父母姓名等等資料,
然後下一段就係佢自己作既簡單自我介紹, 倒如鐘意d咩活動, 咩科目等等, 我地冇乜改過佢寫既野. 不過對spcc應該唔太重要. 因為覺得spcc主要都係睇成績(次第排名)多, 同面試時表現.

原帖由 ritawong 於 08-10-27 10:25 發表

謝謝!
請收PM, 謝謝!

我睇你之前的留言話,你個仔已經有直資收左,但仲要叩QC。你覺得QC好過SPCC嗎?你一定對DBS,La Salle,QC 同埋SPCC都有研究,可不可以分享下你既睇法?多謝!

因為我地住係港島南區, 所以冇考慮九龍區, sorry.
想扣QC係因為始終係官校, 唔使錢嘛! (不過今年書費要成4千), 我地2千幾. 又有幾個同學仔入左去讀, 個仔咪想試下囉!
其實冇乜研究, 因為QC係男仔既"dream school", 我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收左, 所以就算QC係自行派位收左都唔知, 所以咪想試下扣門! 不過最後唔成功. 而家諗住讀一年睇下點先算.
有時都幾唔憤氣, 見到有個考5x幾既都抽到入去......

原帖由 ttonyma 於 08-10-27 16:38 發表

我睇你之前的留言話,你個仔已經有直資收左,但仲要叩QC。你覺得QC好過SPCC嗎?你一定對DBS,La Salle,QC 同埋SPCC都有研究,可不可以分享下你既睇法?多謝! ...
‹ 上一主題|下一主題