用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
樓主: cowboy97
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

Dear Little Kidult,

意思話你都念住反轉頭申請QC既插班?你知唔知你個仔有冇同QC既同學傾過,比較下邊個學校好d,或者兩個學校各有乜特色?

另外,你之前有冇比你個仔參加果d面試班?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 16:55 發表
因為我地住係港島南區, 所以冇考慮九龍區, sorry.
想扣QC係因為始終係官校, 唔使錢嘛! (不過今年書費要成4千), 我地2千幾. 又有幾個同學仔入左去讀, 個仔咪想試下囉!
其實冇乜研究, 因為QC係男仔既"dream school",  ...

未必會再申請QC, 可能會轉翻去d其他學校, 主要睇下佢今年讀成點, 如果成績係太後就可能會攪轉校, 不過佢而家就唔係太想轉校, 始終識左班同學仔. 而家係科英文比較差, 如果英文科可以追翻上d, 可能會繼續讀落去, 睇耐d先決定.
專業既面試班冇上過, 係個補習老師教過要點, 學校就實習過, 我地自己同佢玩過下咁, 冇特別去面試班.
我得閒叫個仔揾d舊同學傾下, 睇下大家有咩唔同.

原帖由 ttonyma 於 08-10-27 17:17 發表
Dear Little Kidult,

意思話你都念住反轉頭申請QC既插班?你知唔知你個仔有冇同QC既同學傾過,比較下邊個學校好d,或者兩個學校各有乜特色?

另外,你之前有冇比你個仔參加果d面試班?

...

Dear Little kidult,

謝謝您的回覆, 請收PM. 謝謝!

Hi ritawong,

已 sent 資料, 請 check email. 如果未收到, 可再告知, 會再寄.

原帖由 ritawong 於 08-10-27 19:05 發表

謝謝您的回覆, 請收PM. 謝謝!

Please email the info to me . Thanks a lot.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-28 09:31 發表

已 sent 資料, 請 check email. 如果未收到, 可再告知, 會再寄.

DEAR LITTLEKIDULT
請收PM, 有事要求

已收到EML, 非常感謝!

其實唔係咩特別資料, 只係舊年既申請表同FAQ. 遲d係網上都可以下載到今年既.

原帖由 happytse 於 08-10-28 10:42 發表
Please email the info to me . Thanks a lot.

Dear LittleKidult,

真係麻煩你!因為我地去QC比SPCC近好多,但聽講人地如果係SPCC收左,一定係放棄DBS或者LaSalle 去SPCC,所以念住係SPCC好過其他學校。

你之前話"我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收左, 所以就算QC係自行派位收左都唔知",係不係SPCC收左之后,要家長簽署"不參加統一派位"確認書,同埋將果張"入學註冊證/派位證"比SPCC?

多謝多謝!

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 17:27 發表
未必會再申請QC, 可能會轉翻去d其他學校, 主要睇下佢今年讀成點, 如果成績係太後就可能會攪轉校, 不過佢而家就唔係太想轉校, 始終識左班同學仔. 而家係科英文比較差, 如果英文科可以追翻上d, 可能會繼續讀落去, 睇耐 ...

係! 所以派位後我地係唔使翻spcc註冊, 因為當時已經註冊左.
另外, 禽日聽聞個仔d同學係QC讀得幾辛苦下, 主要係上堂唔係全部聽得明d英文, 攪到其中一個同學要每日都要補習, 心理上話好大壓力下....不過未知大家既程度係咪唔同, 遲d再打聽一下.

原帖由 ttonyma 於 08-10-28 15:38 發表
Dear LittleKidult,

真係麻煩你!因為我地去QC比SPCC近好多,但聽講人地如果係SPCC收左,一定係放棄DBS或者LaSalle 去SPCC,所以念住係SPCC好過其他學校。

你之前話"我地扣門係想知自行派位時有冇收到姐, 因當時spcc已經收 ...

Dear Little kidult

謝謝您的回覆, 前幾天我到過SPCC看看, 旁边的地盤
還是一片空地, 吃飯的地方真的很少, 除了買飯盒外,
只有YMWC的小餐廳.
開學至今, 你囝囝覺得壓力大嗎?同學之間的相處有否如
聽聞中競爭很大?謝謝!

Dear ritawong,

食飯的確係一個問題, 好多時小食部都排晒隊, 有時重會賣晒食物....
初初開學時係有d緊張, 但係佢比較開朗(或者叫多口同鐘意玩), 所以好易同d同學熟落(絕大部份係男仔), 其實係暑期時已經識到幾個同學仔. 壓力唔係太大, 同埋佢唔會比好大壓力自己, 所以冇乜問題, 好多時返到屋企都講下學校d趣事/同學d瘀野, 同學間互相整蠱等等.
而家主要係提升翻d英文(不過見佢都係有進步既), 其他都應付到, 禽晚重話教d野有d悶添.
競爭係佢班唔係太大, 因為佢地唔係最勁果班/set, 所以冇乜競爭掛...

原帖由 ritawong 於 08-10-29 10:39 發表

謝謝您的回覆, 前幾天我到過SPCC看看, 旁边的地盤
還是一片空地, 吃飯的地方真的很少, 除了買飯盒外,
只有YMWC的小餐廳.
開學至今, 你囝囝覺得壓力大嗎?同學之間的相處有否如
聽聞中競爭很大? ...

好多謝你耐心解答我們的疑問.

想再問, 學校係咪open咁分set, 即係學生都知自己的set係咩位. 咁分set係咪d書都有別呀?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 11:28 發表
Dear ritawong,

食飯的確係一個問題, 好多時小食部都排晒隊, 有時重會賣晒食物....
初初開學時係有d緊張, 但係佢比較開朗(或者叫多口同鐘意玩), 所以好易同d同學熟落(絕大部份係男仔), 其實係暑期時已經識到幾個同 ...

謝謝分享, 其實分set是否每年不同, 如果有進步, 是
否F2又會再分set呢?
另那天我去YMWC吃中午, 學生的午餐價不便宜, 而
且又無咩選擇, 而由樓梯落到下面, 就只有兩叁間小鋪
位賣飯盒, 但要排長龍, 大多是SPCC學生.
現在F1的午膳好些嗎? 我見有好多家長送飯.
謝謝!

只有中英數會分set, 其他科係自己班上課, ABC班就會分去set1-4, DEFG班會分去set5-9, set1係最勁個班, 然後係set5, 跟住set2678, 跟住set34, 最後係set9. 另外重會有輔導班....
F1-F3唔會轉班, F3升F4果年會重新分班, 呢3年內會轉set, 比如今年係set6, 咁下年有機會轉去set5-9, 但唔會去轉到set1-4...
成績只會show頭10名/set, 其他冇名次. 書本係一樣既.
學校飯盒已比9月份有改善....但未係最好.

原帖由 ritawong 於 08-10-29 12:14 發表

謝謝分享, 其實分set是否每年不同, 如果有進步, 是
否F2又會再分set呢?
另那天我去YMWC吃中午, 學生的午餐價不便宜, 而
且又無咩選擇, 而由樓梯落到下面, 就只有兩叁間小鋪
位賣飯盒, 但要排長龍 ...

好多謝你費時答番我地咁多問題!你個仔有冇話果地老師上堂係不係講得好有啟發性,有趣,清楚?果地老師係不係對學生好有耐性?因為我聽講QC只係學生好,自己學,老師唔費心機教佢地。多謝晒!

唔好意思,再想問如果在set 6 有進步好大, 已有set 1 程度都不可以在下一年升回set 1 ?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 12:28 發表
只有中英數會分set, 其他科係自己班上課, ABC班就會分去set1-4, DEFG班會分去set5-9, set1係最勁個班, 然後係set5, 跟住set2678, 跟住set34, 最後係set9. 另外重會有輔導班....
F1-F3唔會轉班, F3升F4果年會重新分班 ...

要係升F4果年, 如果分到去ABC班, 先有機會入去set1, 否則只會去set5.
原帖由 719mama 於 08-10-29 13:14 發表
唔好意思,再想問如果在set 6 有進步好大, 已有set 1 程度都不可以在下一年升回set 1 ?

啟發性,有趣,清楚方面唔太清楚, 只係話過教數學位老師教得好悶(連果位老師自己都係咁同佢地講...), 可能果位老師年紀比較大又係女性,
我心目中覺得教數學最好係揾d後生男老師會活潑生動先可以提高學生對數學既興趣同挑戰.

原帖由 ttonyma 於 08-10-29 12:58 發表

好多謝你費時答番我地咁多問題!你個仔有冇話果地老師上堂係不係講得好有啟發性,有趣,清楚?果地老師係不係對學生好有耐性?因為我聽講QC只係學生好,自己學,老師唔費心機教佢地。多謝晒! ...

I understand that from F4 onwards, the students will be divided into IB & local streams.
Any thoughts on that?
‹ 上一主題|下一主題