用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 無興趣閱讀,點算?
go

無興趣閱讀,點算? [複製鏈接]

仔仔差唔多3歲啦,但係都唔鍾意睇書.可以點算?
而家先用杜曼 flash card 係未太遲?
   1    0    0    0

陪佢一齊睇書或陪佢去買書、睇佢喜歡邊D

由你自己去行動~~每日用10分鐘行去攞書睇(持之而行),久而久之你寶寶會被你感染,必要時對住本書傻笑。我係親身經歷的。
希望可以幫到你

Don't worry....When my son 3 years old, he don't like read the book also,
He 5 years old now,He love read the book,And we need read at least 3 books everynight to him,,,

醒目開學勳章

我個囡都唔鍾意睇書架,一叫佢睇書,佢就話要訓覺,係而家返左k1,校長開家長會時有講,小朋友而家唔睇唔緊要,佢建議家長每星期,最少帶小朋友去一次圖書館,佢初初唔睇唔緊要,比佢行黎行去,只要唔影響他人,慢慢小朋友就會知自己鍾意邊d書,自己去拎黎睇,校長話你帶小朋友去圖書館行下,好過佢去行個玩具店睇玩具啦,我聽左都覺得可試下,我就日日都搬屋企買左個d書出黎睇,我個大女就行黎睇2下就走,每星期帶佢去1-2次圖書館,比佢走去揀書,佢又好開心搬十幾廿本黎睇,我就慢慢教佢揀岩佢,同埋佢會有興趣既書比佢借返屋企睇,而家佢日日都會拎圖書出黎睇,叫我講比佢聽,因而佢只識幾隻字,我就會陪佢睇同講比佢聽,我諗我keep住咁樣,佢大d識多d字時,佢會鍾意閱讀啦!

希望幫到你,我明你心情,好想佢睇,佢就偏唔睇,不過唔好迫佢,慢慢陪佢揀佢有興趣既,你同佢講時,你又多d唔同聲音去講,多d動作去配合,佢會覺得好生動,佢會有興趣聽,慢慢會肯睇架喇!

Natalielin 妳做得好呀,,,

thanks a lot!
仔仔返咗K1, 而家有時都攞D教科書出嚟睇.不過唔知係未睇公仔多 .都算有進步啦!

我會買一本本Big Books俾囡囡睇,係大圖畫那些,佢就細細個對咁色彩繽紛嘅圖畫有興趣
孩子健康成長 乃是父母的最大禮物

原帖由 shirleyt 於 08-10-13 17:29 發表
仔仔差唔多3歲啦,但係都唔鍾意睇書.可以點算?
而家先用杜曼 flash card 係未太遲?

你最好現在先培養仔仔閱書興趣先,找一些顏色鮮艷大圖書和你陪他一齊看或叫仔仔從圖畫中看到什麽就告訴你但時問不要太長大約十分鐘左右,杜曼flash cards其實不是太遲但他現在不喜歡睇書即事可能仔仔不太喜歡看文字的東西,所以最好先培養睇書的興趣先,但你記住要持之以恒,因仔仔巳經3歲了他現在是很會選擇的,所以你要很有耐性祝你成功.
‹ 上一主題|下一主題