用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五同學仔有沒有補習?
go

小五同學仔有沒有補習? [複製鏈接]

小五同學仔, 有沒有去補習班? 平時溫書可自溫嗎?
去小組補習嗎? 個別找大學生補習嗎? 我太夜收工了, 無時間跟功課, 在職媽媽們, 妳們如何安排的? 可交流一下嗎?

我個仔升小五後, 一至四去了補習(小組), 星期五不用補, 星期六/ 日就我自已跟翻, 但補習班給了他很多補充, 全沒有了私人時間, 我原意是1-4到給補習班跟功課, Friday relax, 六/ 日我自己跟 & family days, 但現在六/ 日均要做 paper, 無了私人時間, 但你去得補, 就要跟人地d 教法, 但做錯題目, 又不會跟妳解釋為何錯, 只要你自已再做, 再改...

妳們之補習班是如何的? 可交流一下嗎?
   0    0    0    0

原帖由 Heidi媽 於 08-10-15 07:49 發表
我也是在職ma ma, 放工後要睇三個小朋友的功課, so far 佢地三個都唔需要補習.  我大女今年小五, 她也沒有補習, 見佢平時都 handle 到d功課. 如果有功課錯了的話, 就一定會解釋番佢明為止, 因為平時睇佢的功課, 就知 ...

請問妳回到家是甚麼時間? 可做到那麼多東西嗎? 我通常回到家已9點有多, 他9點半左右入房預備sleeping, 免強可做到看功課, 但再想溫書他對眼已紅了, 問多兩問默書D字已流眼淚, 他不是不識, 只是眼簾太重好想上床, 記不到D字, 妳明早問他, 他又會懂得答妳...

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 08-10-15 07:49 發表
我也是在職ma ma, 放工後要睇三個小朋友的功課, so far 佢地三個都唔需要補習.  我大女今年小五, 她也沒有補習, 見佢平時都 handle 到d功課. 如果有功課錯了的話, 就一定會解釋番佢明為止, 因為平時睇佢的功課, 就知 ...

呵. 我都試過, 同一時間, 但我就係兩個都係中................對住阿仔講, '我的家', then 阿女又真係寫'我的家'落去wor, 我話下, 你小幾呀,'我的家'

醒目開學勳章

如果各位家長既然一時間要同二位小朋友dict
我通常都係甘樣教我既補習家長
如果有好x通個d電子辭典,媽媽/小朋友預先錄左篇文章入去.當然唔好讀甘快。
之後小朋友可以自己聽住自己錄。

我有d小朋友無既,我會叫家長買錄音機,
效果一樣~~

如果有補習老師~可以叫老師幫手錄左入去先~
希望幫到大家
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

原帖由 Heidi媽 於 08-10-15 11:44 發表
好好笑呀! 如果大家都默同一科, 分開坐會好些.

無得坐開啦, 得一張餐檯...........

但都係一次係甘者, 果晚隻衰佬話倦, 就左去訓覺 , 所以我一個默兩個law, 平時會一人一個既.................

我返到屋企都要7點幾, 食完dinner就點都8點幾架啦, 再攪呢攪路, 先黎默書, 之後快快趣趣既, 845左右可以玩一陣uno/波子棋, 之後就刷牙洗面, 930就搵周公law...........

如果錄低呢...........好吾係吾好, 但我覺得真人聲會好d law, 除非真係迫不得意先會錄.......

我都有2個小朋友, 小五的那個每晚只check功課, 其餘我讓她自己handle - 包括默.測.考,  冇出去補習.     佢同班有over 1/2 去補習.   

因為另一個更需要我 !  我老公又唔幫手.

1-4年級時, 我用錄音帶錄起默書內容給他, 等他1-4晚上早一點時間自溫, 都有80分左右啦, 功課就有晚晚跟他 check, 但就沒有晚晚溫書了, 只是考試前一/兩星期開始不出街, 升上五年級後要呈分, 想他高分一點, 所以找補習班跟一跟. 但點知一樣是星期六/ 日沒有了時間 (因要做他的 worksheet), 又沒有教他/ 跟他解釋為何錯, 只給答案他抄, 我都做到啦! 那為何要補習? 但高小了, 再不勤力一點溫書, 升上英中點算??

我此 case 是否要請專人一對一補習? 你們有經驗分享嗎?

醒目開學勳章

個人經驗之談,有d補習家長既小朋友我都suggest佢係補習社多個私人補習。
If,個小朋友自問係lazy唔主動勤力,同埋個家長有二個小朋友take care唔到太多小朋友Hw`
補習社好處係多WS做~同埋~老實講
搵私人補Price一定貴d~~
但係如果搵補習社.我會suggest你
不如搵d一對四.而唔係一對12人個d補習班
甘樣.個補習老師先有時間 explain番俾小朋友聽

原帖由 Joe媽媽 於 08-10-15 13:54 發表
1-4年級時, 我用錄音帶錄起默書內容給他, 等他1-4晚上早一點時間自溫, 都有80分左右啦, 功課就有晚晚跟他 check, 但就沒有晚晚溫書了, 只是考試前一/兩星期開始不出街, 升上五年級後要呈分, 想他高分一點, 所以找補 ...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

我都是在職媽媽,有兩個兒子,一個小五、一個小三。平日下班回到家裡都是六時多(已特別把OT時間調到平日早上,即是別人返九時,我返八時多那種),因為家裡沒有再請工人的關係,回到家裡,除了要洗好大少、二少的水壼、餐具以及招呼兩位洗澡以外,還要準備煮飯。一般到晚上八時半左右都可以完成晚飯及洗碗。然後開始對功課,全部都是自己一手一腳逐條對的,一來可以瞭解他們對相關課題的理解情況,也可以知道他們的學習情況。如果功課不太多,他們還可以看半個小時電視,十時/十時半左右上床睡覺。

自大少、二少上小一開始,我已訓練他們一定要自己做好功課,不可以留待我回來才做(也不可以在我面前做功課的),當然功課多的日子,還遇有不明白的題目除外。

他們兩個也沒有出外補習,只是在外邊上英文的Reading class,學樂器、畫班及樂理,平日的默書我要求他們自己溫習的,在真的有空閒時間或會幫他們試默,而背默的,就叫他們自己拿一張紙出來自默,然後自己對。至於reading class的dictation,我們在上課前抽10鐘問他們一次,已OK了。

其實是跟補習班或請人上門教授,要看看您的要求如何,要怎樣幫助孩子才行呢?如果純粹找人看管做功課,(假設您時間上真的配合不到),補習社或可以OK,但補習社很大可能是不會特別講解任何課題的。對於那些對課題已有一定瞭解而又不肯自動自覺的學生,還可以;但如果學生本身連日常課題都瞭解不來,可能請人上門一對一講解就較好,當然,這些時薪的補習老師,叫他們上來只是看著孩子做功課,就太不合符經濟效率了,所以必定要孩子自動自覺,在無監管情況下仍能做好功課的,那樣才行囉。
‹ 上一主題|下一主題