用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自選中學---進取D
go

自選中學---進取D [複製鏈接]

小兒一向學業成積只屬一般,band2尾啦,但運動就好好,基於時間安排關係,他只參加了足球和羽毛球校隊。問老師自選學校有什麼建議時,老師說 : 可進取一點,不要太保守,到大抽獎時才按成積排位,叫我幫他間Dband2學校,我問他有什麼建議,他也問我有什麼心水,如有他可給我意見,否則他很難從港九新界那麼多學校幫我選2間 !!!!!
請各位BK媽媽比下意見,因我好"DO",都唔知邊間學校band 幾,現在真的一舊雲,很煩!(我在九龍城網,他區也可,但不要太遠)
***不要只看不回覆,真的很需要你們的意見,謝謝。
   0    0    0    0

我覺得你可以先問你個仔的班主任:九龍城區有乜Band2學校介紹?(我相信如果你同佢講唔知邊d學校係Band2),佢應該可以幫到你。

回覆 # 的文章

可以試下陳瑞祺(喇沙)書院-(英中)及何文田官中-(中中)。

回覆 # 的文章

我自己心想-鄧鏡波,他叫我試賽官, what do you think ?

回覆 # 的文章

陳瑞祺(喇沙)書院-(英中)及何文田官中-(中中)-------- 這2間好似band1尾2頭喎,會唔會太進取 ?

Band2...
賽馬會官立中學
五旬節中學
胡兆熾
Band3頭
九龍塘學校(中學部)
Although this school is band3,
校風唔錯架

回覆 # 的文章

其實九龍城區英中多,band 1 生一般比較少選此兩間,學生又一年比一年少,如果真係band2生,我覺得可以一試,你可以問下你班主任意見。如果鄧鏡波及賽官,就好似唔係好進取。(賽官唔係band2尾-band3頭咩???)

這樣說即賽官同鄧鏡波都唔係band 2學校??

Yes, KTS secondary is band 3 but the students'
conduct is OK.

原帖由 lk362 於 08-10-15 19:35 發表
Band2...
賽馬會官立中學
五旬節中學
胡兆熾
Band3頭
九龍塘學校(中學部)
Although this school is band3,
校風唔錯架

鄧鏡波應該是 BAND 2, 不過賽官好似是band2尾-band3頭。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 08-10-16 12:20 發表
這樣說即賽官同鄧鏡波都唔係band 2學校??

回覆 # 的文章

謝謝你的意見

原帖由 AS-Ma-Ma 於 08-10-14 23:47 發表
小兒一向學業成積只屬一般,band2尾啦,但運動就好好,基於時間安排關係,他只參加了足球和羽毛球校隊。問老師自選學校有什麼建議時,老師說 : 可進取一點,不要太保守,到大抽獎時才按成積排位,叫我幫他間Dband2學校,我問他有什麼建 ...

自選學校有兩間運動和成績不錯 band 2 學校推介

謝謝意見。但有樣野好奇怪,通常D媽媽大多推介五旬節及胡兆熾,比跤小推介鄧鏡波,點解??名氣,校風,成積,男校.....?? 請指點迷津

原帖由 AS-Ma-Ma 於 08-10-18 23:35 發表
謝謝意見。但有樣野好奇怪,通常D媽媽大多推介五旬節及胡兆熾,比跤小推介鄧鏡波,點解??名氣,校風,成積,男校.....?? 請指點迷津

五旬節,胡兆熾係Band2中既中中
係同區較好中中,唔計培正(Band1),何官(Band2頭)
鄧鏡波係Band3頭
始終有一段距離

Band 2中中,黃大仙文理都唔錯架,學習氣氛好,公開試成績穩定,缺點係校舍較細。

原帖由 River2004 於 08-10-19 22:48 發表
Band 2中中,黃大仙文理都唔錯架,學習氣氛好,公開試成績穩定,缺點係校舍較細。

Thank you !

原帖由 lk362 於 08-10-19 18:52 發表

係同區較好中中,唔計培正(Band1),何官(Band2頭)
鄧鏡波係Band3頭
始終有一段距離

原來鄧鏡波係Band3頭,仲以為係band2中添,老師話這間可試咪一D都唔進取?? 咁如果佢係3頭嘅話,聖三一,彭學高,余振強又會怎排呢?

原帖由 AS-Ma-Ma 於 08-10-20 13:22 發表

原來鄧鏡波係Band3頭,仲以為係band2中添,老師話這間可試咪一D都唔進取?? 咁如果佢係3頭嘅話,聖三一,彭學高,余振強又會怎排呢?

據聞聖三一好些
其餘都麻麻地
聖三一>余振強/鄧鏡波>彭學高
Kowloon city仲有間新亞
校風仲差....唔好排頭位ar!

原帖由 lk362 於 08-10-20 19:05 發表

據聞聖三一好些
其餘都麻麻地
聖三一>余振強/鄧鏡波>彭學高
Kowloon city仲有間新亞
校風仲差....唔好排頭位ar!

要揀呢D學校一定係麻麻地,校風好重要,聽其他媽咪講仲有間九龍塘中學可考慮,點睇?

原帖由 lk362 於 08-10-19 18:52 發表

鄧鏡波係Band3頭
始終有一段距離

以男生計,鄧鏡波有6班初中,學額240個較多,仲要係男校,少左女生的競爭,應該穩陣D。
另外,鄧鏡波應為band2中學校。早於中二、三巳實行英語銜接課程,高中實行分班分科英語教學,近年在英文、數學、宗教、生物、商業、電腦科更獲正增值表現tim!!
‹ 上一主題|下一主題