用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 專家分析: 未足歲(細仔)入學較吃虧? ...
go

專家分析: 未足歲(細仔)入學較吃虧? [複製鏈接]

剛剛看到呢段影片, 都好有同感, 那位男講者好似是前喇沙小學副校長趙榮德, 不況看看, 尤其你小朋友是細b, 幼稚園做大定做細, 怎決定呢, 因我個B都係11月尾, 當時考慮到我頭都大埋, 唔知段片幫唔幫到你地, 參考吓都好呀

專家教路
Q&A:未足歲(細仔)入學較吃虧?

http://specials.mingpao.com/cfm/main.cfm?SpecialsID=165

1    0    0    0

Thanks you for your sharing. My son was born end the end of December, I am still frustrated about this. How about yours? You've decided to apply K1 late?

我個仔今年已REPEAT K1, 我當時都驚自己做錯決定, 因老師話我個仔絕有能力升K2, 其實我不擔心他KINDERGARTEN 上學習, 而係小學, 呢個年齡的小肌肉真的未完全發展好, 很簡單一個例子, 小兒K1已寫字, 他只有3歲3個月, 開始要寫 "上, 田, 木, 十, 大, 1-10, A, E, F, K......" 他用上30分鐘寫10個字, 但3 個月後, 我在家給他寫, 小兒只須3分鐘寫10個字, 如再落去, K2, K3, P1......會越來越多字寫, 但事實上小肌肉真的未OK, 3個月的成長已差好遠啦, 我為了上小學的準備, 功課, 默書, 考試........., 寫字多很多, 就算讀識晒, 都要寫得快, 如果小肌肉未完善, 寫字會較吃力, 易累, 做一板生字都用上一段時間, 那有時間溫書, 親子時間呢, 所以我都係等他REPEAT 多年, 大小肌肉發展完善D, 所以我看完呢段片都定D, 無後悔到啦! 希望阿仔D經驗可幫你諗下, 上年我都想了很耐, REPEAT, 唔REPEAT, 所以POST 段片出來聽下專家 的意見做個REFERENCE, 不過都要睇下自己的小朋友

回覆 # 的文章

I agree with u, especially small BOY, 因男同女細個時的發展是有分別, 如果唔係點解某年很多家長要求派位時想分開男女條隊, 因女仔的發展是早過男仔, 男仔腦袋是遲些發展, 所以D家長覺得D好學校, 女仔入到機會較大, 但後來政府話唔可以, 因要男女平等, 我覺得男仔係SMALL BOY REPEAT 都較好, 但女仔可以看情況決定呢

SMALL BOY REPEAT 較好

我都同意, SMALL BOY REPEAT 會好一點, SMALL GIRL可以看她的發展才決定

專家教路
Q&A:未足歲(細仔)入學較吃虧?

http://specials.mingpao.com/cfm/main.cfm?SpecialsID=165

大仔, 細仔問題, 睇下段片幫唔幫到你, 參考下無妨

細仔細女repeat與否不能一概而論,完全視乎家長的取向,就算同一年齡的小朋友在體能和智能的發展亦會有很大差別,如小朋友的能力跟幼稚園的程度能夠配合就最理想了,不用太介懷出生月份。

以小兒為例,他是12月尾出生,2歲考幼稚園時感覺是有點吃虧,沒有考上一些名牌幼稚園,幸好最終亦能入讀一間程度算是中上的幼稚園。K1學寫字是比較辛苦,但是到K2和K3已沒有問題,而且學習上也可以,有兩次還能考到三甲之內。現在他入讀了一間算不錯的私校(每年有2000幾人報考),到小學時大/細的分別亦變得不明顯。

當時不想他repeat的主要原因,是覺得白花一年真的很浪費,而且他又不是班上進度最慢的,能跟上就繼續去吧,小朋友的潛能是很難想像到的。

如要repeat, 當然選k1啦, 因他仲細, 如k2 or k3他已建立一班freind, 懂事太多, 他會覺得點解唔同自己的同學升班等, 而且打好基礎是越細越好, 我個仔係同一學校讀, 不過上年是主流班, 今年國際班, 所以他會覺得唔同左, 因小兒不是學習問題, 我個仔3歲3個月已學懂2位加個位及2個位減個位, 3個個位數相加, 但我都repeat, 我希望他上小學時更容易適應, 特別是寫字, 小肌肉未發展好真是有很大影響, 就算成份test paper識做, 但寫得慢, 做唔晒, 結果.....其實之前我都教過某又一村的私校小學(都是一絛dragon), 考試做唔晒份paper的, 大都是細b, 但男孩居多喎, 點解某些出名的一條dragon 的 kinder, 都要大仔女先可apply,或傳聞某些kinder多數收大的, 因成績, 處事, 理解, 大小肌肉真係好d, 學校整體上成績當然會好d啦, 所以咁出名啦, 當然啦, 各小朋友發展都唔同, 以上係我的見解, 決定都是自己的父母, 謝謝!

原帖由 prosperityyan 於 08-10-27 23:54 發表
 我個仔都係12月出世呀, 我都是打算比佢repeat k1 既, 不過我有個朋友就話, 如果要repeat, 點解唔 repeat k3 喎, 因為k3都多d 野學過k1. 我話, 咁唔係間間學校都比你repeat k3喎, 佢就話就算唔得, 咁都可以上左小一 ...

多謝分享, 段片好有用!!

原帖由 prosperityyan 於 08-10-28 12:04 發表
多謝你的分享, 可不可以講你小朋友之前同現在讀的是那一間?

Pls check PM.  Thanks!

因我直接找主任傾呢個大細仔問題, 所以accept左, 但k3那年沒有學卷啦

原帖由 prosperityyan 於 08-10-28 12:06 發表
你個仔個幼稚園比佢REPEAT咁好既? 唔係大多數都唔比既咩?
‹ 上一主題|下一主題