用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 已取錄的09-10年度小一學生媽咪請進
go

已取錄的09-10年度小一學生媽咪請進 [複製鏈接]

我收到信啦!!收左我囡囡啦!!
好開心唔洗周圍搵學校囉
你地呢??收到信未呢??

0    0    0    0

原帖由 shino_mok1983 於 08-10-20 13:19 發表
好開心唔洗周圍搵學校囉

咁快就收到信, 唔係 29/10 先公佈咩??

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

原帖由 WW 於 08-10-20 15:17 發表

咁快就收到信, 唔係 29/10 先公佈咩??

係21號學校網頁公佈,另外會發信通知面試結果.

原帖由 shino_mok1983 於 08-10-20 13:19 發表
好開心唔洗周圍搵學校囉

shino_mok1983:  請問今年小一面試考了些什麼呢? 你囡囡有無話比你知

有呀,佢話一入去就玩飛行棋,之後就講故事,講玩故事就畫一幅畫關於頭先個故事,之後就走得。可能我囡囡真係當去玩(因為我無同佢講係面試,係去新學校玩新遊戲),老師問過佢乜野佢都唔係好記得,只係記得老師問佢"媽媽平時有無講故事你地聽呀?"佢話有舉手。但係我聽我同事講佢個仔畀老師問左好多野,但係我囡囡一題都唔記得

原帖由 waiwai108 於 08-10-20 17:36 發表

shino_mok1983:  請問今年小一面試考了些什麼呢? 你囡囡有無話比你知

我已經註咗冊,你地呢!

明早我攞左假去註冊

原帖由 sze_327 於 08-10-23 10:57 發表
我已經註咗冊,你地呢!

大家好, 我上個禮拜都去咗註册, 09年一定入去讀嘞, 我冇報到津小咖, 係咪好大胆呢

你地會唔會註完册又唔讀咖?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

你津小都唔報真係好大膽喎
我都註左冊lu,下年放學會見到0嫁啦

原帖由 臣媽 於 08-10-30 20:27 發表
大家好, 我上個禮拜都去咗註册, 09年一定入去讀嘞, 我冇報到津小咖, 係咪好大胆呢

你地會唔會註完册又唔讀咖?

分分鐘係同班同學添

係呢, 有冇人知道李小係點樣分班呢? 有冇分精英班咖? 又有冇分英文班呀或都普通話班咁呢?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

回覆 # 的文章

I am P1 parent in WF. P1 is 5 class,each class is 30 people.But 5 class is no different. Don't worry!

我都唔知算唔算worry,  佢一開學就普通話同英文, 佢上堂會明唔明呢

我個仔好多時聽到d 唔識ge 生字就會來問我, 喺學校問唔問得切呢

我而家滿肚疑團呀

原帖由 臣媽 於 08-11-7 11:21 發表
我都唔知算唔算worry,  佢一開學就普通話同英文, 佢上堂會明唔明呢

我個仔好多時聽到d 唔識ge 生字就會來問我, 喺學校問唔問得切呢

我而家滿肚疑團呀Q :que ...
開學初時一定會唔係好知老師講乜,所以我在小兒K3時就開始給他學普通話,因為如果上堂時成日都聽唔明,就怕佢會對那科目產生恐懼或失去興趣!如果佢肯問就唔使驚問唔切.最重要係有D小朋友唔鐘意問老師,反而鐘意問媽咪.你又要故勵佢英文堂要用英文問問題,相反中文堂就要用普通話問.開學頭一個月你預咗有小小困難.見到佢手冊上面D簡寫都一頭煙.問親佢一定係答:唔知呀、唔記得、唔肯定、好似係.但係到咗第二個月就好好多.放心啦!

回覆 # 的文章

hi hi everybody,我的女兒都係下個學年讀wf, 但我見佢哋收晒160個小朋友再加20個後備生, 有d同學仔寫信去又收咗, 咁咪要開6班, 仲要有d30幾個小朋友一班, 請問以前會唔會都係收咁多人呢?

原帖由 hippocity 於 08-11-25 17:08 發表
hi hi everybody,我的女兒都係下個學年讀wf, 但我見佢哋收晒160個小朋友再加20個後備生, 有d同學仔寫信去又收咗, 咁咪要開6班, 仲要有d30幾個小朋友一班, 請問
以前會唔會都係收咁多人呢? ...

我個仔依家讀緊P.1,每班3○人,有5班.以我所知D班好似啱啱多咗一個插班生.應該D班有31人.

原帖由 hippocity 於 08-11-25 17:08 發表
hi hi everybody,我的女兒都係下個學年讀wf, 但我見佢哋收晒160個小朋友再加20個後備生, 有d同學仔寫信去又收咗, 咁咪要開6班, 仲要有d30幾個小朋友一班, 請問以前會唔會都係收咁多人呢? ...

Don't worry, 因為有d小朋友報了幾間學校都收了他們,所以放棄wf,學校一向都只有5班,高班學生人數反而會越來越少,因為有d小朋友讀不上轉校

請問你地囝囝囡囡之前讀邊間幼稚園呀?
你地知唔知道收的機會率有幾多呀? thanks.

原帖由 winnie_hkh 於 08-11-27 10:15 發表

我囝囝之前讀元朗英藝,机會率好難講.又要學校收生準則,又要睇當日小朋友嘅表現同埋遇到边種老師.今年我哋少師弟師妹去考,有一半收一半唔收.平時表現比較乖及成績比較好的反而唔收.所以好難講.不過考唔到嘅都會有D失望.但現在讀了兩個多月後,暫時都覺得沒有揀錯學校.

thanks.
吓, 英藝都係收得一半呀, 我仲以為機會好大.
會唔會讀國際班機會大d呢?
成績好的反而唔收???? 咁佢考d咩?

原帖由 helloeveryone 於 08-11-27 14:45 發表

我囝囝之前讀元朗英藝,机會率好難講.又要學校收生準則,又要睇當日小朋友嘅表現同埋遇到边種老師.今年我哋少師弟師妹去考,有一半收一半唔收.平時表現比較乖及成績比較好的反而唔收.所以好難講.不過考唔到嘅都會有D ...

原帖由 winnie_hkh 於 08-11-27 10:15 發表

阿囡係激活出品&09/10會升李小. 學校之前派升小通告寫住有17個學生08/09升咗去李小.

而09/10有幾多人入讀就要等出年(正選後補同入信)開學先知喇.暫時只知道既大概有10個學生入咗..
‹ 上一主題|下一主題