用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 音樂公開考試成績重要嗎?
go

音樂公開考試成績重要嗎? [複製鏈接]

請問各位家長, 在升中一自行派位時, 音樂的公開考試成績重要嗎? 是否成為學校的考慮條件之一呢?  因為仔仔只是參加學校的管樂團和管樂班, 但沒有考級. 因我只想陪養他對音樂的興趣, 不想他有壓力!
   0    0    0    0

原帖由 tocan 於 08-10-21 12:01 發表
請問各位家長, 在升中一自行派位時, 音樂的公開考試成績重要嗎? 是否成為學校的考慮條件之一呢?  因為仔仔只是參加學校的管樂團和管樂班, 但沒有考級. 因我只想陪養他對音樂的興趣, 不想他有壓力! ...

必須注意:升中大前提畢竟是成績行先!!

假設你是中學升中面試的老師,A和B都是band1學生,面談時表現良好,操行都好,但A巳考獲英國皇家試長笛grade 5証書,而B只是管樂團成員,你會選A or B?

大部分學校都係以成績行先,課外活動為副。

課外活動要有認授性,必須有公開試、比賽,純屬校內課外活動,中學通常不列作考慮因素。

"校際朗誦節"的名次(冠亞季)認授性高嗎?

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-21 12:17 發表
大部分學校都係以成績行先,課外活動為副。

課外活動要有認授性,必須有公開試、比賽,純屬校內課外活動,中學通常不列作考慮因素。

聽說校際音樂節冠亚季軍的認受性強過朗誦節的,也不知是否真的?

音樂節VS朗誦節??
好似好難比較wor

原帖由 fmrfmr 於 08-10-24 22:54 發表
聽說校際音樂節冠亚季軍的認受性強過朗誦節的,也不知是否真的?

原帖由 hhma 於 08-10-24 23:34 發表
音樂節VS朗誦節??
好似好難比較wor

兩個都係公開比賽,認受性都高,但相信中學會給音樂節(樂器比賽)的分數較朗誦節為高。

**校際音樂節 & 校際朗誦節其實係同一機構主辦的。

原帖由 碧加 於 08-10-21 12:15 發表

假設你是中學升中面試的老師,A和B都是band1學生,面談時表現良好,操行都好,但A巳考獲英國皇家試長笛grade 5証書,而B只是管樂團成員,你會選A or B? ...

我會揀b囉...........因為學校有管樂團丫麻........未考級就代表無果級程度咩?一試便知龍與鳳啦........

我都會揀B,因為証書只代表個人資產,出外表演可代表學校名聲,有向外宣傳效果,等如香港(游泳)隊,代表香港出戰奧運,佢地都無需要攞張cert出來証明佢地考到邊級呀!

原帖由 碧加 於 08-10-21 12:15 發表

假設你是中學升中面試的老師,A和B都是band1學生,面談時表現良好,操行都好,但A巳考獲英國皇家試長笛grade 5証書,而B只是管樂團成員,你會選A or B? ...

謝謝!

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-25 09:20 發表

兩個都係公開比賽,認受性都高,但相信中學會給音樂節(樂器比賽)的分數較朗誦節為高。

**校際音樂節 & 校際朗誦節其實係同一機構主辦的。

我覺得朗誦會好d喎又........音樂十成十都唔係學校訓練出黎,但朗誦就唔同,人地會覺得學校訓練得咁好.....雖然,個個都會出去練架啦,但感覺上係學校功勞........

原帖由 Sindy 於 08-10-25 22:04 發表
我覺得朗誦會好d喎又........音樂十成十都唔係學校訓練出黎,但朗誦就唔同,人地會覺得學校訓練得咁好.....雖然,個個都會出去練架啦,但感覺上係學校功勞........ ...

但中學面試係見"個人",關小學訓練什麼事呢??

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-25 23:21 發表

但中學面試係見"個人",關小學訓練什麼事呢??

唔明你問題

假設呢個朗誦得獎既學校生入讀該校後,仍然拎到朗誦節既獎,會為學校爭光,好多人都會覺得學校培訓出黎.........但音樂節,由其係樂器獨奏,個個都知唔會學校培訓出黎(音小另計)

即係好簡單啫........去親朗誦節......贏親都係dgs之類果幾間學校,個個都以為學校訓練有數........又點會知道佢地學生四出訪尋名師啫

原帖由 Sherryko9 於 08-10-25 12:27 發表
我都會揀B,因為証書只代表個人資產,出外表演可代表學校名聲,有向外宣傳效果,等如香港(游泳)隊,代表香港出戰奧運,佢地都無需要攞張cert出來証明佢地考到邊級呀!

...

我個人意見係面試的老師未必精於音樂方面或某樂器,學生面試時吹奏一曲只要調子流暢就o.k.,未必代表學生的才能,但有國際認可的cert或學界比賽戰績証明,起碼知道學生的程度。
同樣,香港游泳代表隊出外比賽,評判全部係專家或教練,當然一試便知龍與鳳!

原帖由 碧加 於 08-10-27 09:40 發表

我個人意見係面試的老師未必精於音樂方面或某樂器,學生面試時吹奏一曲只要調子流暢就o.k.,未必代表學生的才能,但有國際認可的cert或學界比賽戰績証明,起碼知道學生的程度。
同樣,香港游泳代表隊出外比賽,評判全部係專家 ...

非常贊成,據我所知,只有拔萃會(可能)試埋樂器或運動的...但係好似游水這類太麻煩的,都唔會試。

家長如果認為子女在樂器方面已達某個級數,為何不去考級呢??可以有資歷証明,同時亦可以是校內管絃樂團成員,不是雙得益彰嗎???

真係希望家長不要賭氣,升中面試猶如見工,一切以認可資歷作準。否則....蝕底的只是自己子女。

我又覺得, 都要視乎果間學校, 著重邊樣野多d. 有d學校特別中意學生係運動叻, 有d學校就中意音樂叻既學生.

所以都冇絕對!!! 可能仲要加少少運氣同眼緣呢. 嘻嘻!
‹ 上一主題|下一主題