用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道/保良局陸慶濤如何選擇 ??
go

播道/保良局陸慶濤如何選擇 ?? [複製鏈接]

有否家長兩間都有考, 若兩間都收, 會選擇那間 ??
因EC已收錄了我兒.
有否家長可告知EC出年學費幾多 ?? 是否好似陸慶濤劃一學費直至小6 ??

ycmama

0    0    0    0

我都係兩間都有考到,未知EC收唔收我個仔﹖我仲未收到取錄信﹗
陸慶濤真係劃一學費直至小六架﹖請問你點知﹖
EC 今年學費好似係$1400一個月

原帖由 whitebreads 於 08-10-21 10:04 PM 發表
我都係兩間都有考到,未知EC收唔收我個仔﹖我仲未收到取錄信﹗

to be exact, $1,410

我覺得家長應該心中有數,張每間學校set好priority.....因有d factors 因人而異...好難替你决定

freddielau,

請問$1,410是否祇是小學的學費? 中學的學費是不同的? thanks!

原帖由 freddielau 於 08-10-21 23:47 發表

to be exact, $1,410

我覺得家長應該心中有數,張每間學校set好priority.....因有d factors 因人而異...好難替你决定

原帖由 adayclee 於 08-10-21 20:06 發表
因EC已收錄了我兒.
有否家長可告知EC出年學費幾多 ?? 是否好似陸慶濤劃一學費直至小6 ??

ycmama

...

就樓主個學費factor來說,答案好明顯當然選「陸慶濤」喇,因為EC是會加學費的!

原帖由 howto 於 08-10-22 00:23 發表
freddielau,

請問$1,410是否祇是小學的學費? 中學的學費是不同的? thanks!

無錯,小學跟中學學費是不同的。

我兩間都有考,未知EC收唔收我個仔﹖我都仲未收到取錄信﹗
就本人而言,LHT非常就近我的家,而面試當日她的人和事給我很好的感覺,令我越來越喜歡LHT的內涵. "外表"的比重已沒有之前覺得那麼重要. 而EC就是我一直以來的FAVORITE.所以有幸如果兩間都取錄話,真係都幾難取捨.

原帖由 Dennisk 於 08-10-22 12:48 AM 發表

無錯,小學跟中學學費是不同的。

last year, 中學is 1,625 and I think this year is around 1,7xx

在陸慶濤介簡會入面,陳校長係話小一入學那年的學費,亦將會是小六那年的學費.

原帖由 adayclee 於 08-10-21 20:06 發表
因EC已收錄了我兒.

ycmama

...

學校老師confirm, 佢話校長想家長係跎6年有預算.
宜家, 兩家都收我囝囝, 感謝主先 !!  不過唔知點選呢 ??

ycmama

原帖由 whitebreads 於 08-10-21 22:04 發表

EC比其他直資/私校學費平很多, 加學費去保證質素是合理的.

原帖由 Dennisk 於 08-10-22 00:43 發表

就樓主個學費factor來說,答案好明顯當然選「陸慶濤」喇,因為EC是會加學費的!mouth:" />
~easybring~

原帖由 adayclee 於 08-10-22 13:23 發表
學校老師confirm, 佢話校長想家長係跎6年有預算.
宜家, 兩家都收我囝囝, 感謝主先 !!  不過唔知點選呢 ??

ycmama

乜報名時唔係已經諗好晒嗱!兩校的優決點你又清唔清楚呢(除了學費)?如果連自己都唔知,你叫人點同你分析呀?更加唔好話同你揀喇!!! 你想點又無人知,畀多啲information先再講喇。

Dennis

原帖由 Dennisk 於 08-10-22 04:17 PM 發表

乜報名時唔係已經諗好晒嗱!兩校的優決點你又清唔清楚呢(除了學費)?如果連自己都唔知,你叫人點同你分析呀?更加唔好話同你揀喇!!! 你想點又無人知,畀多啲information先再講喇。

Dennis ...
agree

‹ 上一主題|下一主題