用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地BB專註力有幾耐?
go

你地BB專註力有幾耐? [複製鏈接]

我囡囡2歲,佢有時就一D耐心都冇,做咩都SAY NO.... 有時就玩的好認真,可以持續半個鐘,如果讀故仔比佢聽,甚至可以LAST到一個鐘.
唔知佢個專註力如何,請各位MAMI,分享你地BB專註力情況..
   0    0    0    0
親子王國以外之連結已被刪除

I think your girl is good enough. My son can last only 5-10 mins when i read a story to him!

原帖由 小仙女Mummy 於 08-10-22 23:46 發表
我囡囡2歲,佢有時就一D耐心都冇,做咩都SAY NO.... 有時就玩的好認真,可以持續半個鐘,如果讀故仔比佢聽,甚至可以LAST到一個鐘.
唔知佢個專註力如何,請各位MAMI,分享你地BB專註力情況.. ...

哩個女女好好架啦,  我個女27個月,  專註力真係好差,  做任何野都唔集中,  一時掂哩樣, 一時搞o個樣,  我都諗緊點改善佢哩方面既問題.

minnie

原帖由 小仙女Mummy 於 08-10-22 23:46 發表
唔知佢個專註力如何,請各位MAMI,分享你地BB專註力情況.. ...

我想話比你知, 我個囝囝現在2歲8個月啦,時時都看電視,每次叫佢讀書佢都無集中,走來走去無辦法

我囡囡都好中意睇電視,個個醫生話,唔好比小朋友睇電視,否則佢對平面,例如書,無興趣.. 我都打算每日再減少開電視次數.. 但我老公一返到屋企就開電視,其實對小朋友影響好大,但又無辦法..
原帖由 tanoshi127 於 08-10-24 00:21 發表
我想話比你知, 我個囝囝現在2歲8個月啦,時時都看電視,每次叫佢讀書佢都無集中,走來走去無辦法
親子王國以外之連結已被刪除

你囡囡都ok啦!我果個一同佢睇書唔夠2-3分鍾就周圍走!!

其實兩歲小朋友得兩至三分鐘注意力係好正常。唔駛太擔心。可以嘗試遊戲中學習,佢有滿足感同覺得Happy,佢應該會樂意長D時間同你溝通。拔苗助長,會適得其反!

不過TV就破壞力好強!應該控制小朋友睇電視既時間。因為電視星影像移動快,顏色鮮,會令小朋友對靜態學習失去興趣。
‹ 上一主題|下一主題