用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 help升中選校,唔知點好
go

help升中選校,唔知點好 [複製鏈接]

九龍塘學校(中學部) 資料,最好係經驗之談,我住觀塘區,小兒成績相信係band2尾-3,但品行都ok,請問,我有咩好選擇?填表時頭5間點填好(我要校風好,我擔心佢會學壞)
另一方面,我應唔應該自行去報一些學校先?但佢成績真係好差喎!英數C-D,中常就B-C,操行C....
如果我想選一部份係跨區,一部份係原區,可以嗎?有咩提意選擇?要點做?
請詳加說明及指引, thanks!   

My e-mail: [email protected]
   0    0    0    0

何文田官立Band2頭架

中一男生稱遭威嚇掌摑報警 「為什麼踩到我的地盤?」
(明報)11月7日 星期五 05:05
【明報專訊】觀塘瑞寧街中華基督教會基智中學一名中一學生,報稱近日在校內多次遭高年級同學用黑社會術語盤問威嚇,前日放學後在校外又遭近10名高班同學截停掌摑及迫令跪地認錯,男生昨早將事件告知教師,校方得悉後陪同他報警。

基智中學:調查並提供輔導

稱遭同學威嚇的中一學生陸健明(14歲),送院驗傷後到警署落口供。警方將案列作聲稱被襲擊處理,要進一步調查,暫無人被捕。基智中學表示,已就學生受欺凌事件調查,會聯同訓輔組教師及社工為學生提供輔導。

據悉,陸同學2004年移民香港,與家人同住觀塘翠屏邨,雖然遭欺凌,但他透露無打算轉校。陸報稱本周二午飯時間,他在操場看人打籃球,一名高年級學長走來向他說﹕「為什麼踩到我的地盤,信不信我叫人打你?」陸害怕走開。翌日又有一名高年級學生盤問他﹕「你跟哪一個大哥?」陸聞言即走開。

前日放學後,陸在瑞和街遇到一名高年級學長,對方叫他跟着走,陸只好照做。後來有近10名學長出現,陸心感不妙拔足逃走,最後被學長追至,有人掌摑他一巴,又迫令他跪地認錯,陸因太害怕照做,對方放他離開。他昨返校告知教師,校方認為事態嚴重,通知其母親並陪同到警署報案。
===============================
嘩-口-
成班人圍一個
間學校bnad幾= =?
我覺得正正常常都無可能會有人搞...
一係個中一仔就做左d野
一係個班傻仔無野搵野黎做0_0
大家會員大家傾下
有無人讀e間呢?好唔好校風

原帖由 fionayan30 於 08-10-23 13:21 發表
九龍塘學校(中學部) 資料,最好係經驗之談,我住觀塘區,小兒成績相信係band2尾-3,但品行都ok,請問,我有咩好選擇?填表時頭5間點填好(我要校風好,我擔心佢會學壞)
另一方面,我應唔應該自行去報一些學校先?但佢成績真係好 ...

填表頭5志願校風好中學推介

我推薦彩虹天主教中學,在彩虹村,校風好,學生有限多發揮機會,又注重體育。band 2學生首選。

這間學校是BAND 2 頭或是尾? 如果與九龍聖若瑟男校,培墩,文理比,邊間好D ? 謝謝

quote]原帖由 漢堡飽 於 08-11-9 20:45 發表
我推薦彩虹天主教中學,在彩虹村,校風好,學生有限多發揮機會,又注重體育。band 2學生首選。 [/quote]

如果band 2尾, 只可以博一間band 2頭中學, 第二志願就要揀band 2中至尾中學啦, 唔係真係頭3志願都入唔到, 下面幾間中學, 我會揀何文田官立同彩虹天主教, 呢兩間校風都唔差.

但係自行個陣, 就一定要兩間都係band 2頭/中既中學, 千其唔好揀band 2尾, 唔係就一定入硬, 到時就無機會大抽獎.

原帖由 elbar 於 08-11-9 12:17 發表

填表頭5志願校風好中學推介

寧波第二中學基督教聖約教會堅樂中學何文田官立中學五邑司徒浩中學彩虹邨天主教英文中學

九龍區Band 2中中,我推薦新蒲崗文理,校風純樸,公開試成績不下於何官,缺點是校舍較小,課外活動相對較少。

文理近兩年的公開試成績:http://www.cckln.edu.hk/PSD/Untitled-school%20ce.htm

原帖由 River2004 於 08-11-10 10:19 發表
九龍區Band 2中中,我推薦新蒲崗文理,校風純樸,公開試成績不下於何官,缺點是校舍較小,課外活動相對較少。

文理近兩年的公開試成績:http://www.cckln.edu.hk/PSD/Untitled-school%20ce.htm ...

我都比較同意自行去文理。

彩虹天主教,聖若瑟男校,培墩,文理

如果要排

1. 聖若瑟
2. 彩虹天主教 (其實和聖若瑟男校不差很遠)
3. 文理
4. 培敦

但 聖若瑟 收頗多 聖若瑟小學裡成績平平的學生,
(成積好的都跳去英中) + 外校那些入不到英中/
蒙民偉(band 1 中中)的學生,亦都會選這個做水泡。
你的情況未必容易入到。

自行可以進取一些,何官/彩虹天主教都是可以的
選擇。抽獎就除了首位,其他就要好保守了。

1. 彩虹天主教
2. 文理
3. 堅樂 / 司徒浩

原帖由 ALAL 於 08-11-9 21:21 發表
這間學校是BAND 2 頭或是尾? 如果與九龍聖若瑟男校,培墩,文理比,邊間好D ? 謝謝

quote]原帖由 漢堡飽 於 08-11-9 20:45 發表
我推薦彩虹天主教中學,在彩虹村,校 ...

文理是band 2頭,聖若瑟也是band 2頭,也有成績好好的學生,培敦是band 2尾至band 3,學生都不太壞,比以前改善好多。彩天是band 2中至尾,校風好,點解我推薦?因為我經常在該校出入,對該校都幾了解。

視乎學生自己的成績。

原帖由 rclamlam 於 08-11-10 09:44 發表
如果band 2尾, 只可以博一間band 2頭中學, 第二志願就要揀band 2中至尾中學啦, 唔係真係頭3志願都入唔到, 下面幾間中學, 我會揀何文田官立同彩虹天主教, 呢兩間校風都唔差.

但係自行個陣, 就一定要兩間都係band 2頭 ...

同意你的乎策略,好實在,band 2學生選校最重要校風好,成績我覺得次要。最好選校前親身去目標學校睇一睇。

如果是九龍城BAND 3 學生,報外區如沙田.黃大先(自行及抽籤)時是不是會升BAND? 自行及抽籤都報外區BAND 2 頭是不是很危險?

(學生的課外活動不是特別標青,有英文朗重優良,兵球,羽毛球,足球銅張程度 )

謝謝

Re: 升中

咁如果成績係BAND 3呢?我又可點填選,因為班主任話原來係BAND 3....
我甲乙部要點填最大機同穩陣呀?我仲可以選到band2校嗎?成績其次,校風係十分十分重要@@@@
我好擔心...又驚填錯...有冇人可以提供填位同點解填佢(學校)原因校風?最好係經驗資料,我公司又請假,邊有時間實地考察喎...
唔係好似基智咁,我就嚇死,返工都提心吊  心臟病死呀....help me please!!!
‹ 上一主題|下一主題