用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 男仔冬天條短褲好'吉'肉, 點算
go

男仔冬天條短褲好'吉'肉, 點算 [複製鏈接]

想問吓k2/有經驗家長, 妳地有無著d咩都小朋友打底? 因為上星期我同亞囝試校服, 一著上去, 佢已經大叫好'吉'好'吉'. 後來我自己用手模吓, 入面個層(即掂到肉個層) 真係好'吉'吓. 有咩辦法呢?
   0    0    0    0

雙子媽媽 ,

我仲未同我仔試著呀, 係質地問題, 定係靜電呢? 條褲咁短, 唔知點打底.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 16:11 發表
想問吓k2/有經驗家長, 妳地有無著d咩都小朋友打底? 因為上星期我同亞囝試校服, 一著上去, 佢已經大叫好'吉'好'吉'. 後來我自己用手模吓, 入面個層(即掂到肉個層) 真係好'吉'吓. 有咩辦法呢? ...

stliu,

係質地問題, 其實妳唔使叫仔仔試上身. 妳自己羅隻手feel到feel到係有d吉. 我個囝好煩, 平時著衫都話d嘜頭吉佢, 條褲連我都覺得真係有d吉, 如果唔同佢攪攪佢, 我怕佢唔肯著mouth:" />
原帖由 stliu 於 08-10-27 16:40 發表
雙子媽媽 ,

我仲未同我仔試著呀, 係質地問題, 定係靜電呢? 條褲咁短, 唔知點打底.

其實好睇小朋友心態, 我個仔就完全唔覺有問題, 我諗你一係用一條短褲仔打底或者縫塊布喺裡面應該都ok. 唔識就拎比人整(改衫嗰d鋪), 佢地一定識攪. 如果唔係都好難攪. 一定要比佢打底先肯著.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 16:11 發表
想問吓k2/有經驗家長, 妳地有無著d咩都小朋友打底? 因為上星期我同亞囝試校服, 一著上去, 佢已經大叫好'吉'好'吉'. 後來我自己用手模吓, 入面個層(即掂到肉個層) 真係好'吉'吓. 有咩辦法呢? ...

可能好似gracesumwy提議都幾好. 因為打底褲通常窄d. 去起vv都有d難度. 如果係褲裡面加工o下會舒服d都係好選擇.

雙子媽媽,

係囉, 好似gracesumwy所講, 響條褲加"裡"得唔得呢?即係好似我地D西裙, 西褲果種好薄質地的布, 可能會解決倒. 我尋晚放工好攰, 都唔記得自己摸下條褲, 淨係記得印象中係絨... 如果我仔著過都係話吉, 可能我會搵D唔要的西裙果D"裡"縫在裡面, 我D手藝都唔係好得, 但最緊要佢著得舒服.
我仔其實好唔鍾意著校服, 因為唔鍾意個bow tie 呀! 雖然我覺得男仔戴bow tie好cute, 但對佢地來講係唔舒服, 箍住條頸.   

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 17:30 發表
stliu,

係質地問題, 其實妳唔使叫仔仔試上身. 妳自己羅隻手feel到feel到係有d吉. 我個囝好煩, 平時著衫都話d嘜頭吉佢, 條褲連我都覺得真係有d吉, 如果唔同佢攪攪佢, 我怕佢唔肯著mouth:" />mouth:" />   ...

gracesumwy,

好提議, 點解我諗唔到呢樣野架呢 . 我亞囝真係好煩, 佢都呢d野好'尾滋'. 上次都佢試校服, 只係是但求其咋, 佢一著條褲上身, 已經係度跳舞, 不停叫 '好吉, 好吉'

stliu,

Cyrus同晉晉一樣, 好憎個bow tie, 不果佢件恤衫個領口位都好緊, cool到佢實一實. 另外, 我同佢試左冬天PE衫, 同妳講的一樣, 個手肘位好緊, 呢個好似無咩得攪.
原帖由 stliu 於 08-10-28 08:37 發表
雙子媽媽,

係囉, 好似gracesumwy所講, 響條褲加"裡"得唔得呢?即係好似我地D西裙, 西褲果種好薄質地的布, 可能會解決倒. 我尋晚放工好攰, 都唔記得自己摸下條褲, 淨係記得印象中係絨... 如果我仔著過都係話吉, 可能 ...

雙子媽媽,

所以我仔日日都問我今日係咪著運動衫呀!

運動衫呢, 家長日果日去office問過, office的職員都話個袖口似乎係窄少少, 但因為現時未有貨, 所以亦都比對唔倒係咪真係窄, 定本身個設計係咁. 如果想再買冬天運動衫, 要11月頭先有. 到時我可能會買多套俾我仔. 真係講下講下就換冬季校服了, 好似係11月中就可以開始著冬天校服呢!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 09:39 發表
gracesumwy,

好提議, 點解我諗唔到呢樣野架呢 . 我亞囝真係好煩, 佢都呢d野好'尾滋'. 上次都佢試校服, 只係是但求其咋, 佢一著條褲上身, 已經係度跳舞, 不停叫 '好吉, 好吉'

stliu,

Cyrus同晉晉 ...

stliu,

我都想買多套運動衫比囝囝,想問你知唔知係唔係遲d學校會出通告問家長買唔買運動衫定係要我地自己問老師架,因為我個囝係搭校車既冇咩事都唔想打電話比老師阻住佢地做野!

原帖由 stliu 於 08-10-28 09:46 發表
雙子媽媽,

所以我仔日日都問我今日係咪著運動衫呀!

運動衫呢, 家長日果日去office問過, office的職員都話個袖口似乎係窄少少, 但因為現時未有貨, 所以亦都比對唔倒係咪真係窄, 定本身個設計係咁. 如果想再買冬天運 ...

yu_baby,

我諗學校未必會再出通告了, 因為之前好似出過? 我唔係好記得.
你直接打去office問, 唔會阻住老師. 因為係office的職員負責買校服.
我估我到時都係11月頭再打去問. 我係諗緊係咪要禮拜六去買囉...

原帖由 yu_baby 於 08-10-28 09:55 發表
stliu,

我都想買多套運動衫比囝囝,想問你知唔知係唔係遲d學校會出通告問家長買唔買運動衫定係要我地自己問老師架,因為我個囝係搭校車既冇咩事都唔想打電話比老師阻住佢地做野!

...

原帖由 yu_baby 於 08-10-28 09:55 發表
stliu,

...

My son's teacher told us that the sport uniforms will be available in mid Nov.  She asked me to write a cheque (HK$300/set) with my son's name & class behind and put it in my son's schoolbag by that time.  Of course, you need to have a small note telling the teacher that you want to buy 1 more extra set of sport uniform of your kid.

Camom,

唔該晒, $300係咪連埋外套?可唔可以淨買上衣連褲呢?

原帖由 Camom 於 08-10-28 12:14 發表

My son's teacher told us that the sport uniforms will be available in mid Nov.  She asked me to write a cheque (HK$300/set) with my son's name & class behind and put it in my son's schoolbag by that ...

原帖由 stliu 於 08-10-28 13:38 發表
Camom,

唔該晒, $300係咪連埋外套?可唔可以淨買上衣連褲呢?

Stliu,

HK$300 includes the jacket also.  The teacher said it comes in 1 set, can't buy seperately.

bow tie你地可以放鬆d個bow tie條帶, 唔好扣最頂嗰粒扭都ok架

另外運動衫拎去換件大d碼啦, 而家都話緊, 遲d凍d裡面又著都件, 咁點著呀, 緊上加緊啦! 大個碼應該會好好多喎.

同埋學校唔會再有notice買校服喇, 因之前啱啱先問完咋,
想買想換就要再打電話問問校務署問啦...
原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 09:39 發表
gracesumwy,

stliu,

Cyrus同晉晉 ...

Camom,

唔該晒!

graceshumwy,

等我試下唔扣恤衫最上面果粒鈕, 睇下會唔會好D.
運動衫, 件衫就唔窄, 係個袖口好窄, 正常呢D衫應該有D彈性佢係一D都冇, 隻手仔要穿好耐先至穿倒出來呀!

原帖由 Camom 於 08-10-28 14:23 發表

Stliu,

HK$300 includes the jacket also.  The teacher said it comes in 1 set, can't buy seperately.

stliu,

同妳一樣. 件PE衫唔係唔啱, 只係袖太緊. 我估係成批都係咁.
原帖由 stliu 於 08-10-29 08:55 發表
Camom,

唔該晒!

運動衫, 件衫就唔窄, 係個袖口好窄, 正常呢D衫應該有D彈性佢係一D都冇, 隻手仔要穿好耐先至穿倒出來呀!

...

我都覺得PE衫條褲就ok, 但件衫成個手臂 都好窄,當天冷著d厚d嘅內衣就會太窄,怕會穿唔入. 想換大一個碼(104), 又怕條褲太長.唔知可唔可以衫褲唔同碼咁換呢hehe...
原帖由 stliu 於 08-10-29 08:55 發表
Camom,

唔該晒!

...

cocochiu,

我仔果套係104, 條褲好長, 著左之後個褲腳打晒"集", 好搞笑!

雙子媽媽,

咁可能係成批都係咁呀! 唉, 唔知新一批會唔會好D, 但我見咁多mami都話想買, 會唔會搞搞下都變左冇貨?

原帖由 cocochiu 於 08-10-29 16:54 發表
我都覺得PE衫條褲就ok, 但件衫成個手臂 都好窄,當天冷著d厚d嘅內衣就會太窄,怕會穿唔入. 想換大一個碼(104), 又怕條褲太長.唔知可唔可以衫褲唔同碼咁換呢hehe...  ...

雙子媽媽/stliu,
你哋D PE衫咩size? 我個件98, 想換大一個碼. 件恤衫4號, size OK. But 件校褸4 號好似大件咗D.  你地咩size?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 10:28 發表
stliu,

同妳一樣. 件PE衫唔係唔啱, 只係袖太緊. 我估係成批都係咁.

夏天的校服我真係褲比衫大一個碼, 因為我亞囝係啤梨身型 . 不過PE衫我估唔得. 佢seems like 一set set pack好晒.
原帖由 cocochiu 於 08-10-29 16:54 發表
我都覺得PE衫條褲就ok, 但件衫成個手臂 都好窄,當天冷著d厚d嘅內衣就會太窄,怕會穿唔入. 想換大一個碼(104), 又怕條褲太長.唔知可唔可以衫褲唔同碼咁換呢hehe...  ...
‹ 上一主題|下一主題