用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 後日in第1間,亦係最心儀個間,有咩注意事項? ...
go

後日in第1間,亦係最心儀個間,有咩注意事項? [複製鏈接]

星期六我要in第一間,但亦係我最心儀的幼稚園,我非常擔心,因我個細女,唔多識講嘢,請問有咩要特別注意?
bb及媽媽兩方面。
另外如果佢問我
1.我點解要揀呢間學校?
2.本時邊個照顧bb?(我係工人)
咁我應該點答佢先比較大體呢
我真的非常緊張,希望已in咗的媽咪幫幫忙。
   0    0    0    0

which kindergarten?

九龍塘迦南,嚟緊創價
同埋想問吓大家,如果老師問小朋友問題時,小朋友唔答,媽媽再重復問題或提水時,係未會扣分呢?
但係如果佢唔答,我又唔可以幫佢,咁點算!

如果老師問小朋友問題時,小朋友唔答,
媽媽再重復問題,我覺得應該唔會扣分.

但係"提水".....就好似唔係太好,
或者試下引道佢,而唔係"提水".

至於佢唔答,我地真係幫唔到佢ga la ,
如果唔係.....
我地做父母就唔駛怕大少爺同大小姐唔合作啦.

如果你係在職媽咪,都係要搵人幫手湊小朋友,
我諗你都可以直說係由工人湊.
如果要工作的話,說自己湊.....都說唔通,
我諗呢樣野唔使太介意.

至於點解要揀呢間學校?
你自己有冇特別原因?

Don't worry! 迦南interview應該好easy的!至於創價,更加唔駛騖,因為當年我朋友個女(係超細女24/12出世),in完創價連waiting list 都冇份呀!到要交註冊費時好多家長無交,有大把位剩,創價打電話俾我朋友如果想讀便立刻去交註冊費添!

面試前大人都要做定功課, 你要了解學校的理念及強項. 當你明白你要見的是什麼類型學校, 你自然會知點答問題.

我朋友ge小朋友,
已被九龍塘迦南取錄為上午班正取生,
我都昨晚問過下佢ge interview情況:-

氣氛輕鬆,輪候時間唔長,老師都好有愛心.

我朋友個囝囝走到課室時,
不肯行入去,攬住媽咪叫走,
但老師同佢媽咪講,先抱住他,
待他"熱身"一下....之後小朋友的表現好fit,
乜都肯講,仲同老師玩,老師問問題都有答,
老師問過書中的顏色,交通燈,隧道.....車的名稱等.

自己走去書架攞書,老師叫佢要先放回書架,
小朋友馬上放回,自己亦懂得推回椅子.
老師亦有在小朋友面前玩玩具,
叫小朋友跟著做.

而媽咪亦有重覆問題!

小朋友唔多講野,試下從禮貌著手.
亦要注意前一晚要有充足睡眠,
對小朋友ge表現都有影響.

大人唔好過份"提醒"小朋友要點做點做,
小朋友會感到壓力,有d小朋友仲會"唱反調"ga.
平常心面對....

記住帶一d小朋友鍾意ge小食,
如果萬一扭計,希望可以令佢地平伏一下.

希望你小朋友面試成功.

your friend recommend you that the school is very famous in hk.
most parents are working in hk and thier children is taken care by maid, i don't think that we should lie.

唔該哂大家
係喎,我唸我都要帶定d零食比佢氹吓佢。
不過最慘我個女連顏色又未識、幾多歲又未識、男定女又未識,屋企同邊個一齊住又未識。死啦。

原帖由 stone940828 於 08-10-31 08:22 發表
我朋友ge小朋友,
已被九龍塘迦南取錄為上午班正取生,
我都昨晚問過下佢ge interview情況:-

氣氛輕鬆,輪候時間唔長,老師都好有愛心.

我朋友個囝囝走到課室時,
不肯行入去,攬住媽咪叫走,
但老師同佢媽咪講,先抱住他, ...

醒目開學勳章

創價同迦南基本上係唔會點reject, 就算waiting list 到最後都會call噃waiting d學生讀唔讀。 因為太多家長會用呢兩間學校做後備, 萬一心儀果d學校收咗; 通常就會放棄呢兩間架!
不過我反而覺得迦南interview時比較認真同難d, 上年我和囡囡in時, 老師除了比玩具佢玩, 砌積木, 仲有一大疊flash card俾佢認。 當時我亞囡怕羞兼唔啋人 , 老師都好有耐性地引佢; 那刻因為我覺得亞囡係識答, 不過佢又死都唔答, 我同c6不停又氹又勝, 亞囡個刻眼紅紅想喊咁tim, 好在老師夠經驗同佢講第2d話題, 最後都俾老師氹到亞囡答哂d問題。 完成後我地都打定輸數會唔收, 不過都收到學校取錄為上午班正取生; 所以平常心啦!

醒目開學勳章

想問創價係咪ma ma地??

我有報名wor,佢d教學都好似ok wor

醒目開學勳章

創價當然唔係唔好啦, 但當九龍塘其他果d好少少嘅(宣道, 根德, 真光)收咗, 自然考到(創價)都會放棄啦。
所以論排名創價, 迦南, 禮賢呢d二綫幼稚園會好多人來做後備的!  
家長們其實主打分別以下幾間:
培正, 協恩, 宣道, kv, st cat, st rosa, 民生
佢地呢d家長, 手頭上一定不會考一間; 更加唔止一個offer係手, 通常考哂後, 等完通知再等waiting list先再放d2,3綫幼稚園嘅位出嚟!

Go to the school (30-40mins) b4 yr interview time!
1) yr child: 可以指一些貼出來的吊飾,佈置給他們看!如果有滑梯就比佢地玩!
2) yourself: 看課室, 樓梯, 洗手間....等等

醒目開學勳章

宣道算一綫架, 不過課程真的不是太深; 但是因為佢校風好,傳統教學又有名氣(叩門又優先)事實係好多家長追求嘅幼稚園, 佢地毎年大約有3千幾個申請,但只收大約120名學生;都咪話競爭唔大啊!
如果有留意d俾錢讀interview幼稚園嘅課程,
培正, 協恩, 宣道, kv, st cat, st rosa, 民生
以上呢d就係最熱門及最多家長追求的!!

‹ 上一主題|下一主題