用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小西灣漢華中學
go

小西灣漢華中學 [複製鏈接]

我上網睇這所校舍是新建, 設備幾完善.
有沒有家長知道這所學校是band幾, 校風如何.
我是跨區的, 請大家幫幫忙.
   0    0    0    0

有沒有人知呀, 請大家幫幫忙.

我盡量答....因為我住係鄰近

漢華收的學生大多是band 2中至尾的。

漢華的新校址,鄰近有多家不同banding的學校,令其爭學生的能力極弱....

band 1中至band2頭會選衛理,而想讀英中,會選直資的中華基金。

band2中至尾,就會揀福建。

band3就會揀嶺南衡怡。

而漢華就好似有點不上不下,今年收生都係一般......

wahyanpooh

很多謝你的回應, 我還想知這校的校風.

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-31 22:16 發表
我盡量答....因為我住係鄰近

漢華收的學生大多是band 2中至尾的。

漢華的新校址,鄰近有多家不同banding的學校,令其爭學生的能力極弱....

band 1中至band2頭會選衛理,而想讀英中,會選直資的中華基金。

band2中至尾,就 ...

原帖由 Zoe97916 於 08-11-1 00:07 發表
wahyanpooh

很多謝你的回應, 我還想知這校的校風.

漢華校風OK,但小西灣的學校校風普遍不錯,即使是Band 3的嶺南衡怡亦無問題。

原因是小西灣位處港島最東,大部分是居屋及私樓,屋邨只得1個,壞分子應該都不太願意長途跋涉入來讀,通常都係區內人讀的。

wahyanpooh;

唔該晒

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-1 08:38 發表

漢華校風OK,但小西灣的學校校風普遍不錯,即使是Band 3的嶺南衡怡亦無問題。

原因是小西灣位處港島最東,大部分是居屋及私樓,屋邨只得1個,壞分子應該都不太願意長途跋涉入來讀,通常都係區內人讀的。 ...
‹ 上一主題|下一主題